maandag 4 november 2019

Spannende attracties in een pretpark

Er zijn mensen die het liefst iedere dag een pretpark vol achtbanen bezoeken, terwijl de ander – ik dus – liever door het Sprookjesbos huppelt. Ieder zijn ding, nietwaar. Maar spannende attracties zijn bij velen wel super populair. Waar ik al de kriebels krijg als ik de karretjes van de Python omhoog zie bewegen, gaat het bij een ander ook kriebelen… maar dan omdat ze het leuk vinden. Ik ga liever in de Carrousel of een ander ritje. Wat je ‘ding’ ook is, een beetje spanning is best leuk en maakt voor velen een bezoek aan het pretpark helemaal af. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Joris en de Draak, Efteling)

Lekker gillen

Of je nu wel of niet bang bent, gillen in een achtbaan of andere snelle attractie mag best. Het is – zoals te lezen staat op de website van Quest – zelfs heel goed om een beetje te schreeuwen en gillen als je door een looping of kurkentrekker schiet. Schreeuwen, zo staat er te lezen, is een uitlaatklep voor emoties en het vermindert de spanning in het lichaam. Je gilt als het ware je zenuwen eruit. Hierdoor wordt de rit minder spannend. Gillen in de achtbaan kan overigens ook een uiting zijn van blijdschap. Zo van ‘WEEEEEEEEEEEEEEE’, omdat je het tof vindt om in de achtbaan te zitten. De functie van de angstschreeuw is om meer zuurstof in je lichaam te pompen – handig voor het vlucht-of-vecht-mechanisme in het lichaam, als kun je in een achtbaan geen kant op. De functie van de vreugdegil is om anderen mee te laten delen in de vreugde. Wooooohooooo!

Schrikken kan best leuk zijn

Thrillrides, zoals achtbanen, zijn niet de enige spannende attracties waar wij mensen graag in gaan. Spookhuizen zijn ook leuk. Of het bezoeken van een Fright Night. Schrikken kan zo nu en dan best leuk zijn. De reden is simpel: het maakt adrenaline vrij. Iemand even flink laten schrikken met Halloween of in een spookhuis door even aan een deur te rammelen, kan heel erg grappig zijn. Door de schrik komt er adrenaline in het lichaam en dat geeft een lekker gevoel. Natuurlijk kun je ook andere reacties ermee losmaken, zoals een ongelooflijke lachstuip of een huilbui. Ook dat doet adrenaline en mag allemaal best.

Waarom mensen bang zijn voor achtbanen?

De één vindt het dus fantastisch om van grote hoogte in een karretje naar beneden te vallen door de aangelegde achtbaan heen, de ander blijft er liever zo ver mogelijk bij weg. Volgens een onderzoek gepubliceerd door RTL Nieuws lopen de redenen voor achtbaanangst nogal uiteen. De een houdt niet van vallen, de ander niet van grote hoogtes, de G-krachten zijn niet fijn of men is claustrofobisch. Ook een angst om de controle over je lichaam uit handen te geven, zorgt ervoor dat veel mensen liever niet instappen. Ik ben zelf niet gek op het gevoel om te vallen, waarbij je maag dan prompt tussen je oren lijkt te zitten. Het heen en weer geschud en over de kop gaan, hoeft voor mij ook allemaal niet. Ik ga wel lekker elfjes kijken of wacht bij de tassen met een lekkere kop koffie. Al ben ik wel een keertje in Vogel Rok geweest…

Dagje uit voor iedereen

Als je niet van achtbanen of andere spannende attracties houdt, ga dan lekker naar een park waar je ook andere dingen kunt beleven en zien. Ben je wel een echte thrillseeker, geniet dan lekker van een achtbanenpark. Er is in Nederland op dat gebied veel te kiezen. Walibi Holland is een echt achtbanenpark met heel veel thrillrides. Toverland bevat achtbanen die leuk zijn voor jong en oud. Dat geldt ook voor Efteling, die biedt dan ook weer een goede mix aan met gemoedelijke ritjes. Slagharen, Drievliet en Duinrell hebben dat ook. Kinderparken Julianatoren en Drouwenerzand Attractiepark bieden ook voor kinderen en volwassenen verschillende spannende en minder spannende ritjes aan. Zo is er voor kleine en grote thrillseekers genoeg te beleven. En voor degene die liever met koffie genieten van de pret die een ander aan de achtbaan beleeft ook natuurlijk.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.