donderdag 28 maart 2019

Ontdek Kabbala, de kunst van de joodse mystiek, in het Joods Historisch Museum

Laat de wereld even buiten staan als je de tentoonstelling Kabbala, de kunst van de joodse mystiek, in het Joods Historisch Museum te Amsterdam bezoekt. Wandel de eerste zaal in en blijf stil staan bij een schitterende animatie in de zogeheten ‘decompressie kamer’. De animatie voert je mee naar de mystieke leer van de Kabbala en geeft een introductie zonder woorden maar met muziek op de tentoonstelling die er achter ligt. Stap daarna een heel andere wereld in waar de oude leer van de Kabbala samenkomt met inspirerende moderne kunstwerken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – boven screenshot van videoanimatie De Schepping door Anne Ceasar naar een concept van Alexander Gorlin)

Kabbala: spirituele, magische kant van het jodendom

Wat is Kabbala (zeg: kahbbahla) nu precies? Het is, zoals conservator Mirjam Knotter vandaag zo mooi omschreef, de verzamelnaam voor de veelheid aan mystieke overleveringen van het jodendom. Het is de boom van het leven, de sefirot, die met zijn vertakkingen de schepping weergeeft. Het is de ontvangst van de Schepping van mens en aarde, maar ook alles wat daar aan vooraf heeft moeten gaan. Het is een hemelreis om dichter bij God te zijn. Het is de toepassing van taal om zo dichterbij de hemel te komen. Kabbala is de verbintenis tussen hemel, aarde, mens, dier, leven en dood. Het is magisch, mystiek, ongrijpbaar en toch zo nu en dan te vangen in een beeld. Geen wonder dat Kabbala zo inspirerend is voor kunstenaars.

Zuiver Kabbala en moderne werken

Omdat Kabbala zo veel omvattend is, is het beter om het te ervaren. De bijzondere tentoonstelling stond al jaren op het lijstje van het Joods Historisch Museum. En dankzij een bijzondere samenwerking met het Weense Jüdisches Museum Wien is het dan eindelijk tot stand gebracht. Dat het bijzonder is, merk je meteen als je de decompressie ruimte hebt verlaten en de eerste zaal in loopt. Als eerste trekt Ein Sof van Ron Agam de aandacht, daarna verbaas je je over het prachtige beeld Genesis V van Ghiora Aharoni. Om vervolgens jezelf helemaal te verliezen in een oud perkament uit het Vaticaan, de Sefer Jetsira (een boek over schepping). Ieder onderwerp van de Kabbala (‘Geheimen van de Schepping’, ‘De macht van letters’, ‘Hemelreizen’, ‘Hechten aan God’ en meer) wordt op een bijzondere manier in beeld gebracht. Eerst met een historisch boek of stuk perkament dat de zuivere Kabbala laat zien. Het verhaal van dit historische stuk wordt vervolgens weerspiegelt in de moderne(re) werken er omheen. Dit kan een videoclip zijn, maar ook een prentje van Rembrandt, een armband van sieradenkunstenares Rachel Brown met de 72 namen van God of een amuletkostuum van Michael Berkowitz genaamd Warrior of God.


Boven: overzicht van de binnenkomst met prominent Ein Sof.
Onder: Sefer Jetsira, Genesis V, Michael Berkowitz en Rachel Brown

Popiconen & historisch perspectief

De veelzijdigheid van Kabbala komt ook zeker naar voren in de foto’s van popiconen die deze mystieke leer volgden. Madonna bijvoorbeeld, maar ook David Bowie, Jimmy Page (Led Zeppelin) en The Beatles volgden de mystieke, bijna occultische kant, van de Kabbala. Dat is de reden waarom het museum voor de iconische foto van David Bowie die een levensboom tekent heeft gekozen als openingsbeeld van de tentoonstelling. Het belichaamt de veelzijdigheid en het ongrijpbare, de historie en de toekomst van Kabbala in een prachtig beeld gemaakt door Steve Schapiro in 1974.


Twee expositiezalen

Uniek voor deze tentoonstelling is dat het Joods Historisch Museum er voor gekozen heeft om alle tijdelijke tentoonstellingsruimtes te benutten om Kabbala te laten ervaren. Nadat je in expositieruimte 1 alles tot je hebt genomen, zoek je de rust op in de een verdieping lager liggende expositieruimte 2, waar je wordt getrakteerd om amuletten, lange authentieke rollen met religieuze teksten, gewaden en meer. Ontdek zo nog meer over Kabbala en ontdek waarom het al eeuwen een inspiratiebron is voor filmmakers, popsterren en kunstenaars – joods en niet-joods.


Handige informatie

Kabbala – de kunst van de joodse mystiek – is een ware ontdekkingstocht. De tentoonstelling vertelt warm en liefdevol over een bijzondere stroming die zeker nog generaties lang zal inspireren. Laat alles wat je gezien hebt daarom even bezinken in het gezellige museumcafé met een kopje koffie erbij.
De tentoonstelling is vanaf morgen 29 maart tot en met 25 augustus te bewonderen in het Joods Historisch Museum in het Joods Cultureel Kwartier van Amsterdam. Het museum en de tentoonstelling zijn met een Museumkaart te bezoeken, het kan dan wel zijn dat je een extra ticket nodig hebt voor de tentoonstelling. Deze is aan de kassa verkrijgbaar. Heb je geen Museumkaart, koop dan je tickets online. Deze zijn dan ook direct geldig voor de andere locaties van het Joods Cultureel Kwartier. Kijk voor meer informatie, openingstijden en entreeprijzen op JCK.nl
Foto: Metatron van Leo Villareal


1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.