maandag 18 maart 2019

Hond Gezond: tekenen dat je hond niet lekker is

Mijn kleine rakker is zo nu en dan wel eens uit zijn hum. Soms heeft hij een borrelbuik en laat hij windjes die zo heerlijk blijven hangen. Soms heeft hij gewoon geen zin om te eten of te wandelen. En meestal denk ik dan: hij zal toch niet ziek zijn? Ik voel dan aan zijn oortjes, kijk hem diep in de ogen en voel aan zijn neus. Meestal is er niets aan de hand – op een beetje diarree of een keertje spugen na – en is hij na een paar uurtjes zichzelf weer. Dat is eigenlijk heel normaal. Wij zijn soms ook niet lekker. Alleen kunnen wij mensen dat tegen elkaar zeggen. Als je hond niet lekker is, tikt hij je niet even op de schouder om te zeggen dat hij zich niet goed voelt. Dat moeten wij aan hem zien. En die tekenen laat je hond zeker zien. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ken je hond

Om te weten dat er iets met je hond aan de hand is, is het dus goed om te weten wat normaal gedrag is voor je hond. Daarom is het goed om je hond goed te observeren. Iedere hond krabt zich wel eens, maar als dit verandert in onophoudelijk krabben dan kan er iets meer aan de hand zijn. Dat geldt ook voor opeens heel veel niezen, overgeven en diarree. Als dat een keertje voorkomt is er meestal niets ernstigs aan de hand, maar houdt dit lang aan… dan wel.

Lusteloosheid, doffe ogen, droge neus

Blijft je hond lusteloos in een hoekje liggen, kijkt hij niet zo helder uit zijn ogen en is zijn neus droog? Dan kan het zijn dat er iets meer aan de hand is met je trouwe viervoeter. Houdt dit langer aan dan een dag of heb je twijfels? Bel dan je dierenarts om te overleggen.

Niet eten en overmatig drinken

Een hond weet vaak bij maag- en darmklachten wel dat hij even zijn maag rust moet gunnen en zal dan niet willen eten. Behalve gras dan. Zet de bak met eten dan gewoon weg en wacht totdat hij er zelf weer om vraagt. Zorg wel voor voldoende schoon water. Drinkt je hond
onophoudelijk dan kan dit wijzen op een ontsteking en is het goed om de dierenarts te raadplegen.

Koorts

Is je hond lusteloos? Check dan eens of hij koorts heeft. Er zijn speciale thermometers voor huisdieren verkrijgbaar, maar ook eentje voor mensen werkt prima. Meet de temperatuur anaal op. Bij een temperatuur hoger dan 39,2 graden Celsius spreken we van koorts. Bij 39,5 is dit hoge koorts. Raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Blijvend spugen of aanhoudende diarree

Heeft je hond meer dan een dag overgegeven en/of diarree gehad? Dan is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Kijk ook eens naar de kleur van de ontlasting. Zit hier bloed bij of witte puntjes? Bel dan direct je dierenarts.

Altijd naar de dierenarts

Twijfel je over de gezondheid van je hond? Je kan beter een keer teveel dan een keer te weinig bellen met de dierenartsenpraktijk. De assistent kan je vaak al helpen met tips en een goed advies. Zo is je vriendje snel weer beter en hoef je niet in de zorgen te zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.