vrijdag 29 maart 2019

Leukste Uitje van Noord-Holland 2019

Deze week in het Leukste Uitje trappen we af met Noord-Holland als eerste provincie van de twaalf. De categorie Noord-Holland leverde geen verrassende winnaars op qua top 3, wel een paar verschuivingen. De top drie bestaat uit twee musea die iets te maken hebben met de zee en heel interactief en erg leuk zijn om te bezoeken met het hele gezin. En er staat een dierentuin in de top 3 met een groots opvangcentrum. Benieuwd naar de winnaars? Lees dan snel verder. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Landgoed Hoenderdaell

Wederom op nummer 1 (vierde jaar op rij alweer) staat Landgoed Hoenderdaell uit Anna Paulowna. Deze dierentuin biedt de dieren lekker veel ruimte. Je kan er zelf ook heerlijk wandelen. Maar vooral bijzonder is wat je in het hart van het dierenpark vindt. Na de beren, wolven en andere dieren te hebben bewonderd, kom je namelijk uit bij Stichting Leeuw, waar grote katten worden opgevangen en – als het mogelijk is – naar een reservaat worden gebracht in Afrika. Het dierenpark ligt in een prachtige omgeving. En na een bezoek aan het dierenpark kan je lekker uitwaaien aan het strand.
LandgoedHoenderdaell.nl

2. Zuiderzeemuseum

Ga terug in de tijd van vissers en touwslagers die in de havens langs de Zuiderzee hun werk deden. Ontdek hoe het vroeger was toen het IJsselmeer nog Zuiderzee heette in het Zuiderzeemuseum. Dit openluchtmuseum in Enkhuizen stond al vaker in de top 3 van het Leukste Uitje. Er valt dan ook veel te beleven. Voor kinderen is het een heel nieuwe wereld en opa en oma zullen veel bekende dingetjes uit hun jeugd tegenkomen. Het museum vertelt vele verhalen over de helden van het water en hun familie die achterbleef in het dorp.
Zuiderzeemuseum.nl

3. Schipbreuk & Juttersmuseum Flora De Koog

Dit jaar op de derde plek geëindigd, maar nog wel in de top 3, is Schipbreuk & Juttersmuseum Flora De Koog op Texel. Dit museum biedt aandacht aan alles wat er maar gevonden wordt op het strand na een schipbreuk of storm. Er spoelen vaak heel rare dingen aan en dat kun je in de verschillende tentoonstellingsruimtes allemaal ontdekken. Naast al deze objecten zijn er ook veel krantenberichten te lezen die meer vertellen over de objecten die op het terrein te bezichtigen zijn. Kom de gestrande schatten ook bekijken en ontdek ook meer over de hulpdiensten van het eiland.
Juttersflora.nl


De winnaars van Noord-Holland met de directeur van de ANWB Frits van Bruggen (foto: ANWB)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.