Vorige week woensdag was het 11 november. Die dag staat bekend als het moment dat het carnaval seizoen weer begint, maar het is op 11 november ook Sint Maarten. Dat is de dag waarop we de beschermheilige Sint Maarten herdenken. Kinderen gaan dan met lampionnetjes langs de deuren, zingen liedjes en ontvangen dan een snoepje. Meer over deze feestdag lees je in het artikel Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten van vorig jaar. Voor dat artikel was ik op de fiets gesprongen de stad in om een foto te maken van het Sint Martinus standbeeld in de binnenstad van Utrecht. Vandaag vertel ik graag iets meer over dit bijzondere standbeeld, dat in het Utrechtse straatbeeld niet mag ontbreken; het is immers de beschermheilige van de stad. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Sint Martinus
gemaakt door: Albert Termote
gemaakt van: brons
te vinden op: Oudegracht, voor de voormalige Sint-Martinuskerk
staat daar sinds: 1948
Sint Martinus is afgebeeld op zijn paard en is daarmee dan een echt Ruiterstandbeeld (dit is een genre binnen de beeldhouwkunst). Het bronzen beeld staat op een sokkel van baksteen en natuursteen, zodat het hoog boven je uit torent. In dit tafereel zien we Martinus van Tours (nog voordat hij eigenlijk heilig werd verklaard) in een soort Romeinse outfit, wat verwijst naar de afkomst van Martinus. Het paard vertrapt een slang, dit is een bijzonder detail, omdat de slang symbool staat voor het kwaad.
Beschermer van Utrecht
Sint Maarten is de Beschermer van Utrecht. Het standbeeld is in 1948 op het plaatsje voor de Sint-Martinuskerk geplaatst. Dit was geen toeval. Het kunstwerk is namelijk gemaakt voor deze parochie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de parochie van de Sint-Martinuskerk veel gedaan om de stad te beschermen. Het standbeeld is een uiting van dankbaarheid. Op de sokkel staat daarom ook te lezen: St. Martinus, Beschermer van de stad Utrecht, 1940-1945.
Albert Termote
Albert Termote (1887 – 1978) was een Belgisch/Nederlands beeldhouwer met een zeer bewogen leven. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vertrok hij naar Engeland, in 1915 kwam hij in Nederland te wonen en hij vestigde zich in 1922 in Voorburg. Hier sloot hij zich aan bij de Pulchri Studio in Den Haag. Dankzij vele exposities kreeg Termote landelijke bekendheid. Termote maakte vooral penningen, herdenkingsmonumenten en bustes. Maar het meest bekend is hij geworden door zijn vier grote ruiterstandbeelden: Sint Willibrordus in Utrecht, Karel de Grote in Nijmegen, Corbulo in Voorburg en Sint Martinus in Utrecht. Zijn werk is tevens te zien in het Rijksmuseum, het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum en in Museum Swaensteyn in Voorburg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.