maandag 3 augustus 2020

Dagje uit met tijdslot; we zitten er aan vast

De afgelopen weken heb ik het geluk gehad meerdere dierentuinen te kunnen bezoeken. Aan de ene kant kon ik eindelijk oog-in-oog staan met haaien, aan de andere kant er gewoon lekker op uit om een frisse neus te halen tussen de dieren. Uiteraard had ik van te voren tickets gekocht én een tijdslot gereserveerd om een bezoek aan de parken te mogen brengen. Die tijdsloten zijn echter nog niet bij iedereen ingeburgerd. Ik heb menig gefrustreerd persoon horen zeggen dat het zo’n onzin is. En dat men niet wist dat men een tijd van aankomst moest reserveren. Terwijl iedere dierentuin, ieder pretpark en ieder museum dit keurig heeft laten weten in de media. Lieve mensen, die tijdsloten, daar zitten we voorlopig nog wel even aan vast. Het is namelijk één van de redenen waarom onze geliefde recreatieplekken open mogen zijn. En dat willen we toch graag met zijn allen zo houden? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Tijdsloten reserveren; een nieuwe huisregel

Het reserveren van tijdsloten is een nieuwe huisregel die door bijna alle dagjes uit wordt gehanteerd. De dagjes uit mogen namelijk maar een bepaald aantal bezoekers per half uur binnenlaten. Kom je op de bonnefooi, dan kun je dus niet naar binnen als alle tijdsloten al zijn gereserveerd. Als er maar tien mensen in een bootje kunnen, dan pas jij er als nummer elf toch ook niet meer bij? Je reserveert een tijdslot om binnen te komen, daarna mag je op veel plekken zo lang blijven als je wilt. Maar check daarvoor wel eerst de voorwaarden en coronaregels van je uitje; het kan namelijk per uitje verschillen.

Geen opstoppingen bij de entree

Virussen worden vooral doorgegeven wanneer we te dicht op elkaar komen. Bij een entree van een dierenpark, pretpark of museum komen veel mensen samen. Om de anderhalve meter tussen huishoudens bij een entree te kunnen waarborgen, laten parken en musea hun bezoekers dus in fases binnen. En daarom reserveer je dus een tijdslot; zodat je in een kleinere groep het uitje kan betreden. Tijdsloten bevorderen de doorstroom (minder wachtrijen) om binnen te komen en het is gemakkelijker om afstand van elkaar te houden.

Bijna alle dagjes uit doen het

Een tijdslot reserveren moet je bij bijna ALLE dagjes uit in Nederland (en ook over de grens, maar ik beperk mij tot de Nederlandse grenzen). Er zijn uitzonderingen die het anders regelen. Die hanteren bijvoorbeeld een ‘vol is vol’-beleid. Wanneer het uitje het maximum aantal bezoekers heeft bereikt, dan moet je wachten totdat er iemand naar huis gaat.

Check social media en websites

Veel pretparken, dierentuinen en musea communiceren hun nieuwe huisregels via social media en op hun eigen websites. Het is aan ons als bezoeker om deze nieuwe huisregels even door te lezen vóórdat je op pad gaat. Zo kom je goed voorbereid op de bestemming aan en kun je des te sneller gaan genieten.

Help elkaar met deze nieuwe regels

Zijn er mensen in je omgeving die niet zo handig zijn met Internet en websites en dergelijke? Help ze dan om een tijdslot te reserveren en online tickets te bestellen. Vertel ze ook over de aangepaste regels. Zo start ieders dagje uit op een goede manier.

Protocol ‘Veilig Samen Uit’

De Club van 11 en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) hebben samen om de tafel gezeten om zorgvuldig het Veilig Samen Uit protocol op te stellen. Dit protocol geeft aan hoe zij de heropening van hun dagje uit gezamenlijk gaan aanpakken. Ik citeer vanuit het persbericht van de Club van 11 en de NVD:

Het protocol ‘Veilig Samen Uit’ biedt drie garanties, die passen binnen de richtlijnen van het RIVM:
1. We zorgen voor 1,5 meter afstand tussen huishoudens. Dat doen we door een beperkt aantal gasten tegelijk toe te laten, passend bij de betreffende locatie. Je reserveert online je ticket.
2. We zorgen voor voldoende en heldere informatie. Op locatie wordt gezorgd dat er voldoende en heldere informatie aanwezig is door middel van begrijpelijke instructies en bewegwijzering. Het personeel is bovendien goed getraind en attendeert gasten op de afspraken.
3. We zorgen voor extra hygiënemaatregelen. Er worden extra hygiënemaatregelen getroffen in de vorm van centrale desinfectiepunten en het vaker schoonmaken van belangrijke contactpunten. Indien nodig worden er persoonlijke beschermingsmaterialen ingezet.

Het is verplicht om voorafgaand aan het bezoek online tickets op datum te reserveren. De capaciteit van de dagattracties is vanwege de maatregelen beperkter en alleen met een ticket op datum of tijd is toegang verzekerd. Ook als iemand al een kaartje of voucher heeft.

Lees ook…



Kijk ook op ClubvanElf.nl en NVDDierentuinen.nl voor nieuws en actuele informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.