vrijdag 28 augustus 2020

Museumnieuws met nieuws van Museum Vlaardingen, Museum Kaap Skil, Van Gogh Museum en het EK Zandsculpturen in Zandvoort

Na dit weekend zijn dan toch echt alle schoolvakanties weer voorbij. En met het eindigen van de zomervakantie, wordt het ook stilletjes tijd om vooruit te gaan kijken naar nieuwe tentoonstellingen en activiteiten in de musea. In deze Museumnieuws een aankondiging van een nieuwe opstelling in het Van Gogh Museum, een reminder van de tentoonstellingen die nu te zien zijn in Museum Vlaardingen, een stukje vakmanschap in Museum Kaap Skil en de datum van het EK Zandsculpturen in Zandvoort in bekend. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nog een week te zien: Als de lichtjes weer eens branden gaan

De tentoonstelling ‘Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding’ is nog tot en met 6 september te zien in Museum Vlaardingen. Deze tentoonstelling viert het feest van 75 jaar bevrijding met de muziek van de bevrijding. Er zijn prachtige nummers te beluisteren, zoals ‘Weet je wat een Zoentje is?’, ‘Trees heeft een Canadees’ en ‘Eens zal de Betuwe in bloei weer staan’. Ook ontdek je prachtige covers van bladmuziek uit de collectie van Streekmuseum Jan Anderson. Deze zomer zijn ook nog te zien ‘Vlaardingen bevrijd!’, ‘Meer dan het oog kan zien. Leen Droppert 90 jaar’ en ‘Hoogstraat Vlaardingen, de oudste straat van Holland?’ Kijk voor meer informatie op MuseumVlaardingen.nl. (foto: Bob Scholte: Weet je wat een zoentje is. Een zoentje is A Little Kiss. Collectie Streekmuseum Jan Anderson)

EK Zandsculpturen 2020 verplaatst naar oktober

Zandvoort is jaarlijks dé plek waar het EK Zandsculpturen maken plaatsvindt. Normaal zijn de zandsculpturen in juli al te bewonderen, maar ook hier gooide het coronavirus roet in het eten. De organisatie heeft daarom besloten om het EK te verplaatsen naar oktober 2020. Vanaf 10 oktober zal voor de negende keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort van start gaan. Het thema dit jaar is ‘Zandvoort Goes Wild’ en is een samenwerking tussen de Zandacademie, de gemeente Zandvoort, Holland Casino en Zandvoort Marketing. Er worden dit jaar zes zandkunstwerken vervaardigd door kunstenaars uit zes verschillende Europese landen. Na vervaardiging zijn de beelden gedurende een periode van vier maanden gratis te bezichtigen op verschillende locaties in het dorp. De organisatie verwacht met het thema verschillende stoere en ruige beelden te mogen verwelkomen. En het kan er wild aan toegaan in Zandvoort. Kijk maar eens naar de bronsttijd van de herten in de Kennemerduinen, de woeste golven van de Noordzee tijdens een storm, wilde watersporten en natuurlijk het racen op circuit Zandvoort… De Europees Kampioen wordt op 18 oktober door de vakjury bekend gemaakt. Kijk ook op VisitZandvoort.nl voor meer details. (foto: EK Zandsculpturen Zandvoort)

Unieke werken van Jean-Luc Mylayne in Van Gogh Museum

Franse kunstenaar Jean-Luc Mylayne heeft zich vaak door de kunst van Vincent van Gogh laten inspireren. Geen wonder dat er vanaf 11 september drie unieke fotografische werken zijn uitgekozen door deze kunstenaar om tentoon te stellen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. In het kader van de opstelling Van Gogh inspireert: Jean-Luc Mylayne zullen de werken, samen met enkele schilderijen, in het Van Gogh Museum te bewonderen zijn. De opstelling sluit aan bij de rondreizende overzichtstentoonstelling van het werk van Mylayne ‘De herfst van het paradijs’ dat vanaf 10 september te zien is in Huis Marseille, Museum voor Fotografie. De stukken in het Van Gogh Museum zijn te zien tot en met 14 februari 2021. Op VanGoghMuseum.nl. (foto: Jean-Luc Mylayne (1946), № 332, detail)

Replica lantaarn Palmhoutwrak naar Museum Kaap Skil

Jacco Bakker van Duikclub Texel maakte een replica van een lantaarn dat onlangs was opgedoken uit het Palmhoutwrak. De originele lantaarn was er slecht aan toe; het hout was uiteengevallen in allerlei losse onderdelen. Jacco heeft de lantaarn na uitgebreid onderzoek en bestuderen geheel nagemaakt. De exacte kopie van het originele object heeft hij geschonken aan Museum Kaap Skil. Een bijzonder object vol vakmanschap. Het maken van replica’s van archeologische voorwerpen is heel normaal. Omdat veel voorwerpen zijn vervormd, heel kwetsbaar zijn of zelfs stuk, is het maken van een replica de manier om te begrijpen hoe een voorwerp werkte en eruit zag. De replica van de scheepslantaarn van het Palmhoutwrak laat zien hoe de lamp eruit zag, maar ook het vakmanschap dat er achter schuilgaat. Het was voor Jacco ook een hele speurtocht om uit te vinden waarvoor alles op de lantaarn diende en welke materialen er voor zijn gebruikt. Hij is er dan ook van november 2019 tot en met juni 2020 mee bezig geweest! Jacco’s vakmanschap is opgenomen in de vaste collectie van Museum Kaap Skil. (foto: de originele lantaarn uit het Palmhoutwrak en de door Jacco Bakker gemaakte replica)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.