Ik hou van wilde katten. Ik kan echt heel lang in de dierentuin bij de tijgers met mijn neus bijna op het glas staan kijken. Maar ook leeuwen vind ik fascinerend (zelfs al liggen ze te slapen) en dan heb ik het nog niet over jaguars, cheeta’s en sneeuwpanters gehad… Helaas worden veel van de grote katten in de wereld in het wild met uitsterven bedreigd. Er zijn officieel 41 soorten wilde katten… maar als men door blijft gaan met stropen dan zijn er snel niet meer over. Stichting SPOTS zet zich in voor grote en kleine wilde katten in de wereld om ze voor uitsterven te behoeden.(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Focus op luipaard, leeuw en cheeta
Hoewel Stichting SPOTS met alle liefde alle 41 wilde katachtigen in de wereld zou willen helpen, hebben zij daar helaas niet de middelen voor. Daarom focussen zij zich vooral op het behoud van het luipaard, de leeuw en de cheeta. Drie grote katten die zeer tot de verbeelding spreken en die het in het wild zeer moeilijk hebben. Daarnaast steunt SPOTS incidenteel ook andere projecten met grote katten, zoals tijgers en kleine katten, indien dit financieel haalbaar is. Wel heeft Stichting SPOTS over alle 41 hoofdsoorten spreekbeurtmaterialen gemaakt. Deze vind je op hun website.
Projecten
Stichting SPOTS zet zich vooral in op het bewust maken van Canned hunting en Knuffelfarms waar katachtigen worden gefokt om eerst aan mensen te wennen (knuffelen en selfies maken) en daarna in een beperkt gebied wordt gezet om afgeschoten te worden. De dieren worden dus eerst gewend aan mensen en dan door de mensheid verraden. Hoewel Stichting SPOTS zich vooral inzet voor het behoud van de dieren in het wild, steunen ze ook projecten die dieren opvangen, zoals N/a’an ku sΓͺ in NamibiΓ«. Zij zetten zich in voor cheeta’s en luipaarden. Daarnaast steunt SPOTS Namibian Lion Trust die zich inzet op een gezonde relatie tussen leeuwen en de boeren in het land. Om de projecten te kunnen steunen werkt Stichting SPOTS samen met dierenparken in Nederland, zoals Koninklijke Burgers’ Zoo, DierenPark Amersfoort, Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk en GaiaZOO.
Steun Stichting SPOTS
Je kan Stichting SPOTS en hun projecten steunen door donateur te worden. Meer informatie hierover, maar ook links naar de projecten en het spreekbeurtmateriaal, vind je allemaal op
StichtingSpots.nl.
41 kattensoorten
Om ze toch even allemaal te noemen, zijn dit de 41 wilde kattensoorten. Het zijn de hoofdsoorten, want er bestaan binnen een hoofdsoort ook nog ondersoorten (zoals bijvoorbeeld van de tijger). De 41 hoofdsoorten zijn, in alfabetische volgorde: Afrikaanse goudkat π± Afrikaanse wilde kat π± Aziatische goudkat π± Bengaalse kat π± Bergkat π± Borneokat π± Canadese lynx π± Caracal π± Cheeta π± Euraziatische lynx π± Europese wilde kat π± Geoffroy’s kat π± Gobikat (ook bekend als Chinese bergkat) π± Huiskat π± Jaguar π± Jaguarundi π± Leeuw π± Luipaard π± Manoel (ook bekend als Pallas’ kat) π± Margay π± Marmerkat π± Moeraskat π± Nachtkat (ook bekend als Kodkod) π± Nevelpanter π± Oncilla (ook bekend als tijgerkat) π± Ocelot π± Pampakat π± Platkopkat π± Poema π± Rode lynx π± Roestkat π± Serval π± Sneeuwpanter π± Spaanse of Iberische lynx π± Sundalandkat π± Sundalandpanter π± Tijger (alle soorten) π± Vissende kat π± Zandkat π± Zwartvoetkat
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.