woensdag 19 augustus 2020

Lezen over de liefde: De Doorzetster

Tijdens de perspreview van George Stubbs afgelopen voorjaar ontmoette ik Marianne Visser van Klaarwater en haar Peter. Het klikte meteen en we hebben een ontzettend gezellige ochtend tussen de paardenkunstwerken gehad. Marianne is ook schrijfster en ze heeft al heel wat meegemaakt in haar leven. Vooral op het gebied van de liefde. In haar boek De Doorzetster vertelt ze hier openlijk over. En ze laat zien dat ze echt een ster is in doorzetten.
(foto: Marianne Visser van Klaarwater)

Een ode aan de liefde

Het verhaal begint in een donkere periode in het leven van Marianne en haar man Roel Visser (19646-2008). Kort na zijn openhartoperatie (met medische misser) heeft hij een bijna-doodervaring. Deze ervaring heeft zo een impact op zijn leven dat hij en Marianne zich nog meer verdiepen in hun geloofsleven. Roel bekeert zich tot de Rooms Katholieke Kerk en Marianne bereidt zich voor op een pastorale functie. Helaas overleed Roel en Marianne raakt daardoor zo angstig voor eenzaamheid dat ze zich vastklampt aan de kerk en een foute man. Het duurt even, maar toch durft ze uiteindelijk de confrontatie aan te gaan van het alleen zijn. Om dit kracht bij te zetten, pakt ze haar koffers en gaat voor het eerst alleen op stap naar Istanbul. Hier vindt ze zichzelf terug en bij thuiskomst in Haarlem is ze toch weer een heel andere Marianne. Ze ontmoet Peter (1935), een echte levensgenieter met zijn eigen emotionele verleden. Ze is onder de indruk en zegt: ‘Ik vind jou een leuke man.’ Daarop volgt een bijzondere reis van drie maanden op Peter zijn motorjacht. Peter en Marianne ontwikkelen een relatie, waarbij Marianne vrij is om ook haar eigen weg te gaan. Daarbij ontmoet ze onder meer André Rieu, het Nederlands koningspaar en Paus Franciscus. En dan gebeurt er iets verschrikkelijks: de aanslag op de MH17. Peter raakt hiervan in een zware depressie en Marianne staat voor de keuze: laat ze hem los of toont ze haar ware doorzettingskracht en gaat ze samen met hem de strijd aan?

Bijzonder verhaal vol kracht

Iedereen staat wel eens voor zo een keuze: loslaten of doorzetten. Marianne vertelt het zo persoonlijk en mooi, dat je op iedere stap van haar reis bij haar lijkt te zijn. Het is een verhaal vol liefde. Liefde voor het leven, liefde voor elkaar… het spat er werkelijk vanaf. Die liefde heb ik zeker gezien tijdens onze ontmoeting in Het Mauritshuis. Dat gun je iedereen. Het boek is online en in de boekhandel verkrijgbaar. Het kost € 19,95 (ISBN 978 90 8759 957 7).

Marianne schrijft overigens ook hele leuke blogs over dagjes uit en dergelijke. Check daarvoor eens haar website: Cultuurblogger.nl.

2 opmerkingen:

  1. Hartelijk bedankt voor deze enorm leuke recensie. Peter en ik zijn er heel blij mee. We hopen je snel weer een te ontmoeten. Voorlopig blijven we vooral thuis. Totdat er een vaccin in, Maar ook thuis voelen we ons met elkaar heel gelukkig. Marianne Visser van Klaarwater

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel erg graag gedaan. En samen thuis zijn is ook fijn natuurlijk. Ik hoop ook elkaar weer snel een keer te zien. Maar dat komt vast goed.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.