maandag 17 augustus 2020

Hond Gezond ijsjes voor je hond

O wat was het warm de afgelopen week voor mijn hondje. Hij heeft zijn dagen voornamelijk doorgebracht voor de ventilator met zijn koelband om en een gezichtsuitdrukking van ‘laat mij maar lekker hier liggen’. Af en toe heb ik eens een ijsklontje in zijn waterbak met vers water gedaan, om het extra te verkoelen. Op die momenten trakteerde hij mij op een ‘wat doe jij nu?’-gezicht en heel af en toe haalde hij een klontje uit het water om elders op te likken. Een frisse snack kan op warme dagen heel fijn zijn, maar is het verstandig om je hond op een ijsje te trakteren? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

IJsjes nodig of niet?

IJsjes zijn eigenlijk niet nodig, want het zal te snel te koud zijn voor je hond. Naargelang de grootte van je hond moet je dus oppassen met de hoeveelheid ijs je geeft. Je kan beter een klein beetje geven. Let ook op dat ijs voor mensen helemaal niet geschikt is voor honden qua suikers en vetten. Daarnaast hebben grote honden en honden met een diepe borstkas genetisch aanleg voor een maagtorsie (ook bekend onder de naam maagkanteling). Blijkbaar vergroot het eten van ijs het risico hierop.

Lekkere koele verfrissing

Toch is het wel leuk om je hond een koude traktatie te geven op warme dagen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een ijsje maken in een ijsjesvorm van bouillon zonder zout, wat snoepjes of een stukje vlees en een kluifje als stokje. Ook zijn er verschillende recepten te vinden voor hondenijsjes met vers vruchtensap, op basis van kwark en pindakaas en nog veel meer. Als je besluit zelf een ijsje te gaan maken voor je hond, dan is het heel belangrijk dat je hem iets geeft waar zijn lijf niet van overstuur raakt.

Ik las op de website Doggo.nl een leuk artikel met tips, doen en vooral niet doen regeltjes rondom ijsjes voor je hond. Ik heb de belangrijkste er even uitgepikt.

Dit beslist niet doen

~ Geef je hond geen roomijs, schepijs of softijs op basis van koemelk. Koemelk bevat namelijk lactose en dat is voor honden heel moeilijk te verteren, waardoor maag- en darmklachten kunnen ontstaan. Mocht je hond dan overgeven of diarree krijgen, dan droogt hij eigenlijk alleen maar uit. Niet doen dus. Veel ijs (waterijs of ijsblokjes) en ijskoud water kunnen overigens ook voor diarree en overgeven zorgen.
~ NOG BELANGRIJKER: geef je hond nooit light-ijs voor mensen. Light-ijs bevat allerlei chemische zoetstoffen die dodelijk kunnen zijn voor je hond.
~ Zelfgemaakte ijsjes kunnen erg hard zijn, waardoor je hond zijn tanden en kiezen kan beschadigen. Scherpe randjes aan ijsjes doen dit overigens ook.
~ Geef geen (zelfgemaakt) ijs direct uit de vriezer. Dit kan namelijk aan de lippen en tong van je hond vastvriezen. Omdat je hond zich dan snel wil bevrijden, zal hij lippen en tong kapot trekken met wondjes tot gevolg.

Dit kun je wel doen

~ Geef liever koude (geiten)yoghurt of kwark. Direct uit de koelkast met een beetje fruit of een honden brokje erin. Dat is ook wel lekker.
~ Lees altijd goed de verpakking, want ook in voor hondjes gemaakt ijs kunnen veel kleur- en smaakstoffen zitten.
~ Geef het ijsje aan je hond op zo een manier dat hij het moet oplikken. Bijvoorbeeld door een ijsje te maken in een Kong speeltje of een papieren beker. Maar je kan het ook in een klein bakje doen natuurlijk.
~ Laat het zelfgemaakte ijsje even ‘bijkomen’ zodat het wat zachter is. Je kan een zelfgemaakt hondenijsje ook eventjes afspoelen onder de kraan met koud water. Zo kan het niet vastkleven aan zijn tong of lippen.
~ Maak het ijsje onderdeel van de voeding, hiermee voorkom je dat je hond te veel calorieën binnenkrijgt.
~ Geef je hond eens een koud stukje komkommer uit de koelkast als ijsje, dat is ook verkoelend.

Verantwoorde ingrediënten voor een hondenijsje

Als je een hondenijsje gaat maken, is het goed om te weten wat je hond wel en niet mag. Kies altijd voor verse ingrediënten en maak alles zoveel mogelijk zelf. Er zijn heel veel verschillende recepten te vinden op internet van hondendeskundigen. Kijk hierbij heel kritisch naar de ingrediënten en of het wel past bij je hond. Voor een hondenijsje kan je het volgende gebruiken:
~ stukjes fruit (GEEN rozijnen, krenten of druiven);
~ geitenyoghurt of -kwark;
~ stukjes groente, zoals komkommer, wortel, gekookte sperzieboontjes;
~ zoutloze bouillon;
~ gemalen (vers) vlees;
~ kleine hondensnoepjes of brokjes;
~ vruchtensap, ongezoet uiteraard, zoals watermeloen;
~ appelmoes.

Je kan bijvoorbeeld stukjes groenten overgieten met de bouillon en deze dan invriezen. Of vermeng watermeloensap met wat hondensnoepjes. En wat dacht je van een schepje verse appelmoes (zonder kaneel en suiker) en vries dit in. Veel hondjes vinden dat heerlijk.

Warmte & je hond

Op warme dagen is het goed om je hond in de gaten te houden. Let goed op oververhitting, zorg voor water, schaduw en koelte. En lees ook nog even de andere artikelen over honden en warmte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.