woensdag 26 augustus 2020

Schrijfcoachtip leer je karakters kennen

Het schrijven van een verhaal begint bij een idee. En misschien wel een plot waar je dan het idee om heen bouwt. Belangrijk voor ieder verhaal is je hoofdpersoon. Of dit nu een paperclip is die liever een kerstbalhaakje wil zijn, een neushoorn die Parijs gaat verkennen of een mens die een moord op moet lossen. Je hoofdpersoon vormt het hart en de ziel van je verhaal. De geloofwaardigheid van de gebeurtenissen hangen af van de echtheid van je hoofdpersoon. Want hoe beter je je kan identificeren met een hoofdpersoon (of bijpersoon, want die zijn ook belangrijk), des te meeslepender kan je verhaal worden. Maar hoe maak je van een persoon op papier er eentje van vlees en bloed? Met deze tips lukt het je vast. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Leer je hoofdpersoon kennen

De eerste tip die ik schrijvers altijd meegeef is ‘leer je hoofdpersoon kennen’. Hoe? Door met deze figuur op een fantasiedate te gaan. Leer hem of haar kennen in een pretpark, dierentuin of aan de bar. Denk je in dat diegene voor je zit. Hoe zit hij of zij dan? Heeft hij een gekke tik? Speelt ze constant met de puntjes van haar haren? Hoe loopt de persoon? Sleept er een been mee? Of heeft je ‘date’ een sportieve, lichte tred? En hoe kleedt diegene zich? Serieus? Sportief? Klassiek? Ga een ‘gesprek’ aan met je hoofdpersoon en stel vragen waar jij het antwoord op weet.

Welke vragen kun je stellen?

Een personage is pas echt ‘echt’ als jij diegene helemaal voor je ziet. Laten we er even vanuit gaan dat het om een mens gaat die je voor het eerst ergens ontmoet voor een drankje (er vanuit gaande dat je met diegene in de bar mag zitten), wat wil je dan weten? Juist. Hoe oud diegene is, of hij/zij broers en zussen heeft en zo ja hoeveel dan en of de ouders nog leven. Heeft je hoofdpersoon een goede band met de familie? Woont degene in een huis, flat, boerderij, tiny house of een caravan? Heeft hij of zij een rijbewijs? Zo ja, wat voor een auto rijdt diegene dan. Welke muziek staat er in de Spotify playlist? Is het een selfieking/queen op Instagram of juist iemand die alleen foto’s van kopjes koffie post. En waarom doet diegene dat? Laat hier je fantasie de vrije loop en leer zo alle facetten van je hoofdpersoon en andere personages kennen.

Heb je al die informatie nodig?

Een vraag die mij vaak wordt gesteld over het vormen van karakters is of je al die informatie wel nodig hebt? Mijn antwoord? Ja. Je hebt de informatie vooral nodig voor jezelf om ze nog menselijker en echter te maken. Heb je het nodig om in je verhaal te stoppen? Nee, niet per se. Al is het wel leuk om je hoofdpersoon een fotootje van zijn cappuccino te laten nemen voor zijn Instagram account als hij op zijn date zit te wachten. Het geeft een beetje extra dimensie aan je karakter. Bovendien vertelt het iets over het personage. Een van mijn personages zit vaak met haar neus in een boek of is met handwerkjes bezig. Het laat zien wie ze is.

Schrijf een korte biografie

Het stellen van vragen en zoeken naar informatie over je karakter(s) in een verhaal kan je toepassen op de hoofdpersoon en uiteraard alle andere personages. De leeftijd maakt hierbij niet uit. Je kan over de belangrijkste karakters een korte biografie schrijven of vul eens een vriendenboekje in, zoals de karakters dat zouden doen. Uiteraard hoef je dit alleen voor de meest belangrijke personages te doen.

OPDRACHT Schrijf een scène

Als ik in de rol van schrijfcoach met een schrijver aan de slag ga om het karakter te leren kennen, geef ik eigenlijk altijd één opdrachtje mee om de kracht van het personage te leren kennen. De opdracht luidt: ‘Hoe doet jouw hoofdpersonage de was’. Dat klinkt een beetje gek en wellicht heb je het helemaal niet nodig, maar het uitvoeren van huishoudelijke taken geeft je inzicht in je personage die je wellicht niet vindt op een date.

Wil jij het ook proberen? Schrijf dan een scène over een hoofdpersoon en hoe hij of zij de was doet. Uit de scène moet blijken waar die persoon zich vooral op focust tijdens de taak, maar gedachtes die afdwalen mogen natuurlijk ook. Wat komt er boven drijven als hij of zij de was sorteert, vouwt of strijkt? Gebeurt er nog iets spannends? Hou de scène tussen de 300 en 500 woorden. Je zal zien dat je hoofdpersoon je weet te verrassen.

Korting op feedback

Wil je feedback op je scène? Normaal kost een schrijfcoachsessie € 40,00 per uur. Voor deze opdracht geef ik daar eenmalig 50% korting* op. Na betaling ontvang je dan de feedback op je scène per e-mail. Laat daarbij ook weten of er iets specifieks is waar je nog feedback op wilt hebben. Voor vragen en dergelijke mail je naar berry.denijs@gmail.com.

*de korting is geldig tot en met 31 oktober 2020 en geldt alleen op het krijgen van feedback op deze scène.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.