zaterdag 8 augustus 2020

Museumnieuws met nieuwe website Museumkaart, tuinen Rijksmuseum geopend en feest in Museum Kaap Skil

Wat worden we op dit moment getrakteerd door een hittegolf. Wil je een dagje uit, maar heb je geen zin om buiten in de volle zon te lopen? Dan is een dagje museum een goed plan. De musea van Nederland zijn volop in beweging met nieuwe tentoonstellingen en zomerse activiteiten. Vandaag in Museumnieuws zet ik een paar van deze nieuwtjes voor je bij elkaar. Geniet van de zomer!
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuwe website Museumkaart

Ben je een Museumkaarthouder? Dan is het je zeker niet ontgaan dat de Museumkaart een heel nieuwe website heeft. De vrolijke nieuwe website is uiteraard gevuld met de laatste museuminformatie, de gegevens van je Museumkaart en nog veel meer. De nieuwe website is zelf ook heel kunstzinnig; als je over de pagina scrolt, vliegen de mooiste foto’s op je beeldscherm voorbij. Je vindt de nieuwe website via Museum.nl. (foto: screenshot Museum.nl)

Tuinen van Rijksmuseum weer geopend

Sinds 3 augustus geniet je weer volop van de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze waren in verband met de corona maatregelen even gesloten, maar nu zijn ze weer opengesteld voor publiek. Geniet van een kopje koffie onder de vleugelnootboom of schuif aan achter een schildersezel en laat je door de prachtige omgeving inspireren. Of neem een kijkje bij de schooltuinen van basisschool Oostelijke Eilanden. Een bezoek aan de tuin hoef je niet te reserveren, maar kijk voor de meest actuele informatie wel even op Rijksmuseum.nl. (foto: Rijksmuseum)

40 jaar Museum Kaap Skil

Op 31 juli was het groot feest in Museum Kaap Skil, want het museum vierde zijn 40ste verjaardag. Een prachtige mijlpaal natuurlijk. In 40 jaar tijd is er in het museum veel veranderd. Het museum is ontstaan doordat Texelse duikers en jutters hun vondsten gingen exposeren in de graanpakhuizen aan de Barentszstraat. Het zou een vierdaagse attractie zijn tijdens de Havenfeesten, maar men vond het zo leuk dat het museum eigenlijk al een feit was. Het museum startte als Maritiem Museum met verschillende tentoonstellingen van vondsten en kunst. In 1987 veranderde de naam in Maritiem & Jutters Museum, maar toen het nieuwe entreegebouw in 2012 aan de Heemskerckstraat klaar was, werd het museum omgedoopt tot Museum Kaap Skil. De graanpakhuizen waar het mee begon zijn nog altijd te bewonderen op het terrein van het museum. Voor meer informatie kijk je op KaapSkil.nl. (foto: Museum Kaap Skil)

Ruimere openingstijden Zandvoorts museum

Per 1 augustus zijn de openingstijden van het Zandvoorts museum verruimd. Zo biedt het museum meer bezoekers de kans om te komen genieten van de bijzondere tentoonstellingen. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag. Kijk voor de openingstijden en voorwaarden op ZandvoortsMuseum.nl. Hier vind je ook meteen het programma van de wekelijkse cultuur/historische wandelingen van het Zandvoorts Museum. In het museum kun je tot en met 6 september genieten van Magic Moments in de Formule 1 Zandvoort en vanaf 11 september geniet je ervan ‘Groeten ui Zandvoort’ een tentoonstelling met het echte ‘vakantie in Zandvoort’-gevoel met onder andere nostalgische ansichtkaarten. (foto: Zandvoorts Museum)

Twee overzichtstentoonstellingen over Suze Robertson

Museum Panorama Mesdag en het Noord-Veluws Museum Nunspeet presenteren twee elkaar aanvullende overzichtstentoonstellingen over Suze Robertson. Het is namelijk in 2022 precies 100 jaar geleden dat zij is overleden en het zal voor het eerst sinds 40 jaar zijn dat er zoveel van haar tekeningen en schilderijen bij elkaar zien zullen zijn. Het Noord-Veluws Museum Nunspeet en Museum Panorama Mesdag hebben een bijzondere band met Suze, want ze schilderde veel in Nunspeet en Hendrik Willem en Sientje Mesdag verzamelden veel van haar werk. Daarnaast waren Suze en Sientje een van de weinige professionele vrouwelijke kunstenaars van hun tijd. Om de tentoonstelling zo compleet mogelijk te maken roepen beide musea kunstverzamelaars op om werk van Suze Roberston met ze te delen. Hiervoor neem je contact op met Suzanne Veldink van Panorama Mesdag: musealezaken@panorama-mesdag.nl. (foto: Museum Panorama Mesdag, Suze Robertson, Zelfportret, ca. 1886)

Call to commit – T-shirts met een missie in Museum Het Valkhof

In het Nijmeegse museum Museum Het Valkhof is vanaf 7 augustus tot en met 22 november 2020 een bijzondere tentoonstelling te zien van de Amerikaanse fotografe Susan Barnett (1951). Zij fotografeerde opvallende en uitgesproken slogans op T-shirts als ‘It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’ en ‘I’m Muslim. Don’t Panik’. De shirts zijn omgedraaid, zodat je de mensen die de shirts dragen op de rug kijkt. In de tentoonstelling zijn er 65 prikkelende foto’s te zien, die de bezoeker stof geven tot nadenken. Heb jij ook een T-shirt met een statement? Museum Het Valkhof roept bezoekers op hun kledingkast in te duiken, een foto te maken van hun rug gehuld in een T-shirt met een voor hen krachtige of belangrijke boodschap. Deel deze foto via social media met @museumhetvalkhof en de hashtag #tshirtmeteenmissie. Meer informatie vind je op MuseumHetValkhof.nl. (foto: Museum Het Valkhof , I Will Save the World, Susan Barnett)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.