dinsdag 11 augustus 2020

Nieuwe corona maatregelen; wat betekent dat voor dagjes uit

Vorige week donderdag waren Premier Rutte en Minister de Jonge weer te zien op televisie met een coronapersbijeenkomst. De reden ervoor was simpel: het aantal besmettingen neemt op verschillende plekken weer enorm toe. Feestjes, barbecues, eindelijk weer naar het café en met zijn allen opgepropt in de trein naar zee helpen niet mee om corona de kop in te drukken. Hoe begrijpelijk en fijn het ook is om weer lekker erop uit te kunnen gaan met vrienden en familie. Toch is het heel belangrijk dat we met zijn allen goed op blijven letten. Want een uitbraak van besmettingen kan er voor zorgen dat dat leuke dagje uit of je favoriete restaurant de deuren weer op slot moet doen… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Maatregelen Horeca

Om te zorgen dat de horeca open kan blijven, gelden er vanaf donderdag 6 augustus de volgende regels en ze gelden voor binnen en buiten op een terras (het aantal bezoekers maakt niet uit):
- je moet reserveren;
- je krijgt een zitplaats aan de bar of aan een tafel;
- bij aankomst zal de uitbater vragen stellen over je gezondheid, bijvoorbeeld of je koorts hebt (gehad) of verkouden bent – uiteraard antwoord je hier eerlijk op;
- je geeft je naam en telefoonnummer op, mocht er dan iemand ziek zijn geworden die op dezelfde locatie is geweest, dan word je door de GGD gebeld.

Maatregelen dagjes uit

Om optimaal van een dagje uit (museum, pretpark, dierentuin) te kunnen blijven genieten, is het extra belangrijk om vooraf een tijdslot te reserveren voor je bezoek. Het reserveren van een tijdslot zorgt ervoor dat het niet te druk wordt met bezoekers en dat er een doorstroming in het park of museum kan plaatsvinden. Uiteraard zorgen de dagjes uit ervoor dat men zoveel mogelijk 1,5 meter afstand kan houden, dat er vaker schoongemaakt wordt en dat er voldoende hygiënepunten zijn om je handen te wassen en/of ontsmetten.

14 dagen dicht bij veel besmettingen

Deze maatregelen zijn er niet om ons te pesten, maar ons optimaal en gezond van een dagje uit of avondje in de horeca te laten genieten. Wanneer de GGD namelijk constateert dat de bron van een coronabesmettingspiek bij een horecagelegenheid of dagje uit (ook bioscoop, theater, zwembaden en dergelijke) ligt, dan volgt er een verplichte sluiting van maximaal 14 dagen. De recreatieve sector heeft het erg moeilijk door de eerdere coronasluiting. Laten wij ze daarom helpen om een dergelijke sluiting te voorkomen.

Lokale maatregelen

Vervolgens hebben burgemeesters meer de ruimte gekregen om voor hun stad of gemeente eigen maatregelen op te leggen. Zo kunnen burgemeesters stranden of andere drukke plekken afsluiten, publiek weren bij sportwedstrijden en openingstijden van horeca en winkels aanpassen – indien dit natuurlijk nodig is. Daarnaast kunnen gemeentes beslissen of ze al dan niet een mondkapjesplicht willen instellen. Dit kan zelfs slechts gelden voor een drukke winkelstraat, waar die 1,5 meter afstand moeilijk te behouden is. Hou hiervoor dus het lokale of regionale nieuws in de gaten.

Samen krijgen we corona eronder

Natuurlijk zijn de maatregelen niet altijd even fijn of leuk, maar als je door je eigen onvoorzichtigheid een familielid besmet, dan is dat al helemaal niet fijn. Samen krijgen we het voor elkaar. Dat hebben we als land al bewezen sinds maart. Nog even volhouden dus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.