dinsdag 25 augustus 2020

Dierentuinnieuws met neushoorn-zonnebrandcrème, uitbreiding rode ibissen en Snow White zonder zender

Wat een heerlijke zomervakantie hebben we gehad. Zelf ben ik veel op pad geweest naar de dierentuinen. Wat een feest om alle dieren weer te kunnen zien. Ook hebben de dierentuinen van Nederland weer veel leuke nieuwtjes om met hun bezoekers te delen. Een aantal van deze nieuwtjes heb ik weer samengebracht in de rubriek Dierentuinniuews! Met deze keer nieuws uit DierenPark Amersfoort, Dierenrijk, Beekse Bergen, ZooParc Overloon, Ecomare én Zeehondencentrum Pieterburen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, DierenPark Amersfoort januari 2020)

DierenPark Amersfoort introduceert neushoorn-zonnebrandcrème

En nee… er zit geen neushoornhoorn of ander dierlijk product in deze antizonnebrand uit de Amersfoortse dierentuin. Wat er wel inzit? Leem en water. Neushoorns nemen graag een modderbad en die laag modder beschermt ook nog eens tegen de zon. Insmeren tegen zonnebrand is heel belangrijk. Deze speciale neushoorn-zonnebrandcrème is te koop in DierenPark Amersfoort, zolang de voorraad strekt, voor € 4,95 in de Jungleshop. De opbrengst gaat naar het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund, dat zich inzet voor dieren in het wild. ‘Neushoorns nemen graag een modderbad, omdat dit verkoeling geeft maar ook omdat het de huid beschermt tegen uitdroging en steekvliegen’, legt Carlijn Speksnijder, Dierverzorger, uit. ‘Hun dikke pantserhuid lijkt heel stevig, maar is erg gevoelig voor insectenbeten en de zon. Gelukkig hebben zij hier zelf een wondermiddel op gevonden. Onze neushoorns geven het goede voorbeeld door zich goed in te smeren en zo zie je maar weer: je kunt een hoop leren van de dierenwereld.’ Werkt de neushoorn-zonnebrandcrème net zo goed als antizonnebrandcrème voor mensen? ‘Met warm weer moet je je natuurlijk sowieso goed insmeren. Maar een extra laagje neushoorn-zonnebrandcrème op je gezicht geeft naast bescherming ook dubbel zo leuke foto’s bij onze dieren.’ Kijk voor meer informatie over de neushoorns en andere bewoners op DierenParkAmersfoort.nl. (foto: DierenPark Amersfoort)

Rode ibissen geboren in Dierenrijk

Dierenrijk had al de grootste kolonie van Europa als het om rode ibissen gaat, maar met de geboorte van dertig tot veertig kuikens is de kolonie nog groter geworden. De rode ibis is een beschermde diersoort. In het park in Mierlo leefden al zo’n 103 volwassen vogels. ‘Wij laten de rode ibissen tijdens de broedperiode met rust, omdat we ze niet willen verstoren. Daarom weten we het exacte aantal jongen nog niet’, aldus hoofd dierenverzorging Stephan Rijnen. ‘We laten nu de natuur zijn gang gaan en gaan eind van het jaar de jongen tellen.’ In het wild komt de rode ibis voor in de kustgebieden van het noordelijke gedeelte van Zuid-Amerika. Ze leven in grote kolonies in het mangrovegebied. De kuikens zijn nu nog grijs en daardoor moeilijker te spotten. Als ze ouder worden verschijnt het rode verenkleed. Meer informatie vind je op Dierenrijk.nl. (foto: Dierenrijk)

Odin is gearriveerd in ZooParc Overloon

De tweevingerige luiaard Odin is veilig gearriveerd in ZooParc Overloon. Hij heeft op zijn eigen rustige wijze zijn nieuwe verblijf al verkend en is er zogezegd ondersteboven van. Voor general manager Roel Huibers van ZooParc Overloon ging er met de komst van Odin een langgekoesterde wens in vervulling. Hij is dol op luiaards! Het is inmiddels de vijfde plek in Nederland waar je luiaards kan bewonderen (verder zijn deze dieren te zien in onder meer DierenPark Amersfoort, ARTIS en AquaZoo Leeuwarden). Odin is naar ZooParc Overloon gekomen in het kader van het Europese fokprogramma, al zal het nog wel even duren voor er een vrouwtje bij komt. ‘Luiaards zijn solitaire dieren, dus ze vinden het helemaal niet erg om alleen te zijn. Maar het zou wel mooi zijn als we over een aantal jaar hier een paartje en mogelijk zelfs een kleintje hebben.’ (foto: ZooParc Overloon)

Baby stokstaartjes gespot in Beekse Bergen

Het duurt altijd even voordat de dierverzorgers weten of er stokstaartjes zijn geboren of niet. Ze kunnen immers niet altijd onder de grond kijken. Des te leuker is het als er dan ineens drie kleine neusjes boven de grond uit komen! Zodra de stokstaartjes boven de grond verschijnen, zijn ze al zeker een maand oud. Ze zijn dan groot genoeg om buiten te spelen. Stokstaartjes leven in het wild in grote familie groepen van zo’n 30 stokstaartjes. Het alfavrouwtje mag als eerste paren, zodra zij kleintjes heeft gehad, mogen de andere vrouwtjes baby’s krijgen. De drie kleintjes zijn te bewonderen in Beekse Bergen tijdens de wandelsafari. (foto: Safaripark Beekse Bergen)

Zeehond Snow White zwemt verder zonder zender

Snow White was een bijzondere zeehond in de opvang van Ecomare, want hij had helemaal geen pigment in zijn haar, maar wel nog een tekening. Hij was daarom geen albino. Omdat het een opvallende verschijning was, werd hij na zijn behandeling met een zender weer uitgezet in zee. Snow White zwom sinds 15 januari in zee met deze zender. Het apparaatje verzamelde een schat aan gegevens voor onderzoeker Sophie Brasseur over de tochten en het gedrag van de zeehond. Sinds 29 juni is Snow White wellicht de zender verloren, want er komen helaas geen nieuwe berichten meer binnen. Snow White was de eerste deelnemer van het project om zeehonden een zendertje mee te geven, voor ze teruggaan naar zee. Zo kunnen onderzoekers zien wat opgevangen, jonge zeehonden met weinig ervaring in het wild doen om te leren te overleven. Daarnaast wil het opvangcentrum gewoon graag weten hoe het gaat met de jonge dieren die zijn hersteld van een longworminfectie. Ook hier helpt zenderen bij. Dat Snow White zijn zendertje zou verliezen, was voorzien. Het wordt namelijk op de haren geplakt en bij verharing valt het af. Als iemand de zender vindt, dan kan men dit melden bij Ecomare (de afzender staat namelijk op de zender). Een bijzondere zeehond die als eerste meedeed met dit bijzondere gedragsonderzoek voor zeehonden. Helaas kunnen we hem niet meer volgen, maar het gaat hem vast goed in Wadden- en Noordzee! Kijk voor meer informatie op Ecomare.nl. (foto: Ecomare)

Zeehondencentrum Pieterburen weer open

Hoera! Zeehondencentrum Pieterburen is weer open voor publiek. Ruim drie weken geleden sloot het centrum preventief de deuren, nadat een vrijwilliger in de zeehondenzorg positief werd getest op corona. Tijdens de quarantaine periode werden nog drie medewerkers positief bevonden. Om de uitbraak te monitoren werkte het centrum samen met de GGD en het COVID-HOME-onderzoeksproject van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG. Uit dit onderzoek bleek dat alle andere negatief zijn bevonden en daarom kon het opvangcentrum op 19 augustus weer open. hebben een onderzoek gestart met als doel het beloop van een COVID 19 uitbraak te monitoren. Uit dit onderzoek is gebleken dat inmiddels alle anderen negatief bevonden zijn. En dat betekent dat we vanaf morgen - woensdag 19 augustus - weer open gaan! Uiteraard met extra verscherpte maatregelen. Het is daarbij belangrijk om de maatregelen in acht te nemen. De meest gestelde vragen vind je op de website: Zeehondencentrum.nl. Ik wens alle vrijwilligers die nog kampen met corona een spoedig herstel toe. (foto: Zeehondencentrum Pieterburen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.