maandag 27 januari 2020

Goed Doel: Cheetah Conservation Botswana

Stichting Wildlife, het overkoepelende natuurbehoudfonds van de Libéma dierenparken, kiest ieder jaar een jaardoel uit om te steunen. Dit doel wordt dan het hele jaar door extra belicht in de parken met educatieve informatie. En uiteraard wordt er door middel van speciale merchandise geld voor dit doel ingezameld. Dit jaar heeft Stichting Wildlife gekozen voor Cheetah Conservation Botswana. Een organisatie in Afrika die zich inzet voor het behoud van de cheeta in het wild. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Cheetah Conservation Botswana

Botswana is na Namibië het land waar de meeste cheeta’s wonen. In Botswana wonen zo’n 2.000 van deze snelle katachtigen. Dat is, volgens de laatste cijfers, zo’n 20% van de gehele cheetabevolking in het wild. Botswana ligt in het centrum van het zuiden van Afrika en hierdoor is het de spil voor het voortbestaan van deze dieren. De cheeta’s reizen namelijk heel wat af en vinden soortgenoten om mee te paren in buurlanden van Botswana. Het voortbestaan van de Botswana cheetagroep is dus heel belangrijk. En daarom zet Cheetah Conservation Botswana zich actief in om de dieren te beschermen.


ZooParc Overloon

Bescherming is hard nodig

Ruimte. Daar houden cheeta’s van. Ze willen kunnen rennen, jagen en afstanden afleggen. 90% van de Botswaanse cheeta’s woont daarom buiten beschermde reservaten. En juist die 90% wordt bedreigd door onder meer boeren die de cheeta’s als bedreiging zien voor hun vee. Door betere voorlichting bij de boeren thuis en het inzetten van goede veebeschermende waakhonden van het plaatselijke Tswana ras beschermt CCB (Cheetah Conservation Botswana) de cheeta en helpt het de mensen die met deze dieren samenleven. Daarnaast neemt CCB de dierenartskosten voor deze waakhonden voor hun rekening en zorgen zij dat boeren met elkaar in contact komen. Aan de andere kant organiseert CCB workshops en educatieve uitjes voor schoolkinderen om zo het belang van de cheeta te benadrukken. Maar ook leren de kinderen tijdens het Kalahari bushcamp meer over samenleven met de natuur en alle dieren die daarin wonen.


Safaripark Beekse Bergen

Stichting Wildlife

Stichting Wildlife is dus de overkoepelende stichting van Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk, AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon. Behalve in AquaZoo Leeuwarden wonen er in alle dierenparken van Libéma cheeta’s als ambassadeurs van de dieren in het wild. In de dierenparken wordt er door middel van educatieve informatie meer verteld over de cheeta’s en CCB. Daarnaast is in de Vriendenkraal van Safaripark Beekse Bergen speciale merchandise te koop.

Stichting Wildlife stond in 2017 (het eerste jaar van de rubriek) al in de spotlight als Goed Doel. Je leest dit artikel via writingberries.blogspot.com/2017/05/goed-doel-stichting-wildlife.html.


Dierenrijk

Kijk voor meer informatie ook eens op StichtingWildlife.nl. Hier vind je bij Projecten nog meer informatie over de doelen die zij steunen en uiteraard Cheetah Conservation Botswana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.