donderdag 11 juni 2020

Genieten van… dagjes uit met anderhalve meter afstand

Hoera! Afgelopen maand zijn alle uitjes zo’n beetje wel open gegaan en kunnen we met ons eigen huishouden voorzichtig weer genieten van dierentuinen, musea en pretparken. En dat is gewoonweg heerlijk! Daarbij houden we ons aan het Veilig Samen Uit-protocol. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk in de praktijk? In dit artikel lees je nogmaals over het Veilig Samen Uit-protocol, tijdsloten en vervoer.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Ecomare)

Veilig Samen Uit-protocol

Het Veilig Samen Uit-protocol is in samenwerking tussen de Club van 11, de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) en de Veiligheidsregio’s opgesteld. Het protocol geeft drie garanties, te weten:
1. anderhalve meter afstand tussen huishoudens;
2. aanwezigheid van voldoende ruimte en heldere informatie door middel van begrijpelijke instructies en bewegwijzering;
3. dat er extra hygiënemaatregelen worden getroffen.
Het is vervolgens aan de bezoeker om zich hier natuurlijk aan te houden.
In de praktijk zien we dat er bijvoorbeeld vakken of tekeningen op de weg zijn aangebracht om ruimte te houden tussen huishoudens. Bezoekers worden door middel van grappige, leuke en informatieve borden herinnert aan de anderhalve meter afstand. En er zijn vaste looproutes ingesteld. Deze routes zijn eenrichtingsverkeer. Het is dus de bedoeling dat je doorloopt volgens dezelfde richting en niet teruggaat. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, Beekse Bergen)


Parkeren en bereikbaarheid

Een belangrijk onderdeel van het genieten van een dagje uit onder het Veilig Samen Uit-protocol is dat je met eigen vervoer naar het uitje komt. Althans, zoveel mogelijk. Zo ontlasten we het OV met elkaar en dat is natuurlijk fijn. Bovendien is het – als het goed is dankzij de tijdsloten – een stukje minder druk op de parkeerplaatsen van de uitjes. Is het uitje goed bereikbaar met de fiets of lopend? Dan raden de uitjes dit ook aan als beste vervoersmiddel.

Tijdsloten

Of je nu een abonnement hebt of niet, het is belangrijk dat je een plekje reserveert voor je dagje uit. Een zogeheten tijdslot. De meeste uitjes bieden je een half uur de tijd om binnen te komen. Kom dus op tijd. Zo is de verspreiding van de bezoekers ook groter en kun je in alle rust genieten van een tentoonstelling, je lievelingsdier of favoriete attractie. Een tijdslot reserveer je online via de website van het dagje uit. Let wel: het tijdslot is geen entreekaartje. Je hebt naast het tijdslot dus ook een geldig entreebewijs nodig, zoals een abonnement of een gekocht kaartje. Deze koop je ook online.

Genieten van een dagje uit

In de praktijk zie je dat ieder park het protocol in een eigen jasje giet, dat past bij het uitje. Dat is leuk om te zien. Zo krijgt het ook een meer organisch uiterlijk. Ik heb al wat verschillende parken bezocht en vond het fijn dat er op verschillende punten – ook voordat je naar het toilet gaat – hygiënegel voor de handen wordt aangeboden. De eenrichtingsroutes zijn best wel fijn. Zo kom je namelijk echt overal en kun je op je gemak al het moois bewonderen. Het is wel belangrijk dat we ons goed aan die anderhalve meter afstand houden. Geef elkaar daarom de ruimte, wacht even totdat iemand is weggelopen en blijf lief voor elkaar. Ik ben erg blij dat de dierenparken en musea weer open zijn. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat ze niet weer hoeven te sluiten door een nieuwe coronagolf. Zo genieten we met zijn allen onder deze nieuwe regels op en top van een dagje uit. (foto: DierenPark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.