maandag 22 juni 2020

Goed Doel: Green Balkans

Gieren. Het zijn de aaseters van de wereld. Karkassen die overblijven na een maaltje van een wolf of ander dier, maken zij tot op het bot toe schoon. Zo kan het niet wegrotten en dat is toch ook weer schoner voor de omgeving. Gieren zijn heel belangrijk, ook voor Europa. Om ervoor te zorgen dat Europese gieren heerlijk kunnen leven in de Balkan, moeten deze grote vogels wel beschermd worden. Green Balkans verzorgt verschillende natuurbeschermingsprojecten, waaronder het in stand houden van de Europese gieren in Bulgarije. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Europese gieren

In Bulgarije (en in de Balkan) leven verschillende Europese gieren, namelijk de lammergier, vale gier en de monniksgier. Deze drie soorten zijn in aantallen sterk achteruit gegaan. Dit heeft vooral te maken met vergiftiging. Boeren in de Balkan waren bang dat de wolven hun vee zouden verschansen en legden daarom vergiftigde schapen neer in de hoop de wolven zo te kunnen uitroeien. Echter aten de gieren deze schapen op. Met alle gevolgen van dien.

Gieren uitzetten in het wild

Om de gierenpopulaties weer te laten ontstaan en groeien, werkt Green Balkans samen met verschillende dierenparken waar deze gieren leven. Er is begonnen om de vale gier weer terug te brengen in de Balkan. In gevangenschap geboren vale gieren die het aan zouden kunnen in het wild te overleven, zijn samen met Green Balkans vanuit de dierentuin naar de Balkan gebracht. En met succes, want de groep is groeiende. Als de vale gier het weer goed doet, worden de monniksgieren uitgezet en als laatste de lammergieren. Lammergieren kunnen zelf geen karkassen openbreken en hebben daar andere gieren voor nodig. Daarnaast vormen lammergieren de laatste schakel in het opruimproces, daarom worden zij ook het laatste uitgezet.

Samenwerken met bewoners

Het opbouwen van de broedpopulatie van vale gieren gaat goed, maar gaat in samenwerking met de lokale bevolking. Zo wordt er gekeken hoe de impact van bedreigingen voor de gieren verminderd kunnen worden, maar worden er ook gebieden aangepast tot broedlocaties. Het ecotoerisme en verantwoorde landbouw wordt zeer gestimuleerd. Uiteraard staat educatie van de lokale bevolking, maar ook de rest van Europa, hoog in het vaandel van Green Balkans.

Goede toekomst voor gieren

Het project van Green Balkans loopt al een flink aantal jaren, omdat het herplaatsen van vale gieren in het wild ook niet vanzelf gaat. Tussen 2009 en 2015 zijn er in totaal 210 vale gieren uitgezet. Hoewel de populatie groeit, is er nog niet genoeg te eten voor de vale gieren. Daarom worden ze door de mensen van Green Balkans bijgevoerd. Ondertussen werkt Green Balkans ook hard aan het verbeteren van de leefomgeving, waardoor wild zich ook weer gaat vestigen in de Balkan en de gieren dus voldoende te eten hebben.

Helpende hand

Diverse dierentuinen met vale gieren helpen mee om de gierenpopulatie weer op orde te krijgen op de Balkan. Zo zijn er de afgelopen jaren vale gieren uit onder meer DierenPark Amersfoort, Burgers’ Zoo en Dierenrijk in het wild uitgezet om met deze herpopulatie te starten. De vogels worden op de voet gevolgd door de organisatie om zich er van te verzekeren dat het goed gaat met de dieren. Wil je helpen of meer weten? Kijk dan op GreenBalkans.org/en/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.