maandag 29 juni 2020

Hond Gezond: Hitteplan voor je hond

De eerste tropische dagen liggen alweer achter ons en we hebben op 1,5 meter afstand genoten van het mooie weer. Lekker naar het park of een grote waterplas. Kanovaren door de grachten of juist zoveel mogelijk de schaduw opzoeken in de dierentuin. De één vindt dit weer heerlijk, de ander zit liever thuis bij de airco. Dat geldt voor mensen, maar ook voor honden. Toch gaan onze trouwe viervoeters heel anders om met warmte, dan wij mensen en is een hitteplan voor je hond geen overbodige luxe. Daarom zeg ik het nog maar eens een keer: laat je hond NOOIT achter in de auto. Want zelfs met het raampje open, braad je je vriendje levend. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Warmte en de hond

De ene hond houdt meer van warmte en zon dan de ander. Dat is een feit. Waar jouw hond uitgebreid in het gras gaat liggen om de warme zonnestralen op te vangen, zoekt mijn hondje de ventilator op voor frisse lucht. Iedere hond is daarin anders en het is belangrijk dat je weet of je hond een zonaanbidder is of juist niet.

Hijgen om te koelen

Honden zweten niet en koelen dus niet hun lichaam af, zoals wij dat doen. Honden hijgen om hun lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen. Door te hijgen stroomt er lucht langs de tong en op die manier koelt de hond zichzelf af. Op heel warme dagen kan dat voor een hond een hele kluif zijn om zich op die manier af te koelen.

Zwemmen en spelen met water

Voor honden zijn zwembadjes te koop bij de dierenspeciaalzaak. Deze badjes zijn nagelproof (in tegenstelling tot menig opblaasbadje) en er kan maar een laagje water in. Ideaal voor een waterhond om zich in af te koelen tijdens warme dagen. Een verfrissende duik in zee, een modderpoel of natuurlijk een zwemplas is voor honden die van water houden tevens een goede manier om af te koelen. Of zet de sproeiers aan in de tuin en ren er lekker met je hond doorheen.

Pas op met de tuinslang

Er gaat al een paar dagen een bericht rond op mijn Facebook tijdlijn over iemand (maar niet degene die het bericht ogenschijnlijk heeft geplaatst) zijn hond heeft vermoord door deze naar het water in de tuinslang te laten happen. Of het verder om een hoax-bericht ging of niet, kan ik niet terugvinden. Wél is het zo dat het nooit goed is om je hond teveel water binnen te laten krijgen. Op de website van Dierencoach Max en Luna lees je dat een teveel aan water in de maag van de hond de zoutbalans in het bloed kan verstoren en je hond daardoor watervergiftiging kan oplopen. Daarnaast kunnen de darmen overstuur raken van het vele (koude) water met diarree tot gevolg. Dat geldt ook voor als je hond veel water binnen heeft gekregen met zwemmen en spelen in het water. Vermoed je dat je hond te veel water binnen heeft gekregen? Neem dan contact op met je dierenarts.

Koelspeeltjes en koelmatten

Mijn hond is niet zo van het water. Sterker nog; hij houdt absoluut niet van water om in te zwemmen of te badderen. Op heel warme dagen doe ik hem een koelband om. Dat is een speciale halsband met van die zwelkristallen die je eerst in het water legt. De kristallen geven door de stof heen koelte af naar de aderen in de nek van mijn hond, waardoor hij beter met de warmte om kan gaan. Deze halsbanden zijn er ook met een speciale koelgel, maar die werkte niet goed bij mijn hondje. Wel werkt de koelmat goed, waarin deze gel ook zit. Zodra je hond op zo een mat gaat liggen, activeert de gel en geeft het koelte af. Afgelopen week heb ik aan het ‘hitteplan’ voor mijn hond nog een speciale bijtring toegevoegd. Deze is eigenlijk voor puppy’s als ze gaan wisselen, maar mijn hond (8 jaar, denkt dat hij nog een pup is) is er dol op. Nu is hij sowieso dol op speeltjes, maar deze is nu wel favoriet. Je vult de ring met water en doet deze dan even in die diepvries. Dat vond mijn hond al reuze interessant en wetende dat het een speeltje was, ging hij voor de koelkast zitten wachten. De ring is lekker koud als het water eenmaal bevroren is. Hij heeft er mee gespeeld en er lekker met zijn hoofd op gelegen.

PAS OP met oververhitting

Omdat een hond niet kan zweten, ligt oververhitting ALTIJD op de loer op dagen waarbij het kwik tot boven de dertig graden stijgt. Zelfs een wandelingetje kan al teveel zijn. Let daarom heel goed op je hond en laat hem zijn eigen plan trekken als het heet is. Honden raken veel sneller oververhit dan mensen. Laat daarom NOOIT, maar dan ook NOOIT je hond achter in de auto, behalve als je een Tesla rijdt met een Dog Mode (zoals je kan lezen op Metronieuws.nl). De auto fungeert anders als een oven en je hond zal door oververhitting sterven. Zelfs al ben je ‘slechts vijf minuutjes de winkel in’.

Waarschuw de politie en sla een ruitje in

Als je een hond op een tropische dag in een auto ziet zitten zonder Dog Mode, bel dan direct de politie en sla een ruit in van de auto. Een oververhitte hond heeft namelijk acute zorg nodig. Wist je trouwens dat je de schade voor die autoruit niet hoeft te betalen? Het is immers een kwestie van leven of dood. In juridische termen wordt dat ‘zaakwaarneming’ genoemd, want je treedt op in het belang van een ander.

Eerste hulp bij oververhitting

Een oververhitte hond heeft acute hulp nodig. Koelen is het allerbelangrijkste. Er zijn veel berichten met wat je wel en niet moet doen bij oververhitting. Dierenartsen en hondendeskundigen zeggen hierover het volgende:
- Leg de hond in de schaduw;
- KOEL de hond met water door bijvoorbeeld een laken of handdoek over de hond heen te leggen en deze continu te doordrenken met water;
- Wrijf het water door de vacht, zodat het de huid bereikt;
- Scheer indien nodig de dikke vacht af, zodat er wind over de huid kan waaien;
- Gooi NOOIT een emmer water over een hond heen; hiervan kan de hond in shock raken – en het helpt niet;
- Geen tuinslang of kraan in de buurt, maar wel een sloot? Stap dan met de hond in de armen in het water en koel hem zo af;
- Geef de hond kleine slokjes vers water te drinken;
- Een hond die het benauwd heeft of ineens bij bewustzijn komt in de armen van een ander, kan enorm in paniek raken. Blijft rustig en probeer de hond te kalmeren;
- Bel een dierenarts of de dierenambulance (144, red een dier).

Bronnen: Dierendokters.nl, MCvoordieren.nl en Dierenbescherming.nl.

Laat je hond thuis of regel een oppas

Het is op warme dagen veel beter om je hond lekker thuis in een koel huis te laten. Kan dit niet, omdat je hond bijvoorbeeld niet goed alleen kan zijn, zoek dan een lieve oppas. Stichting OOPOEH brengt huisdieren en oppas opa’s en oma’s met veel liefde en zorg samen. Dat is een win-win situatie voor ouderen die graag voor een hond willen zorgen en voor honden die niet graag alleen zijn. Zo kun je gewoon een dagje uit, boodschappen doen of naar het werk zonder hond.

Samen maken we er met onze trouwe vriendjes een mooie zomer van. Hou het hoofd koel, ook die van je hond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.