dinsdag 30 juni 2020

Writing Berries Maandoverzicht Juni 2020

Zo ben je maanden in voorbereiding op je allereerste SHARK WEEK, zo is juni alweer voorbij. Juni betekende dat de horeca weer open mocht als coronaversoepeling. Ook de musea openden massaal hun deuren weer. Het nieuws van dierentuinen, pretparken en musea volgden elkaar snel op, wat veel leuke nieuwsartikelen opleverden. Persoonlijk heb ik genoten van juni, onder meer door een weekje uitwaaien op het mooie Texel (daar lees je volgende maand meer over) en het weer natuurlijk. Vandaag heb ik ook weer mijn eerste persbijeenkomst sinds de coronasluitingen, maar daar lees je morgen alles over. Eerst zet ik nog even alle 20 artikelen van de afgelopen maand op een rij. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

🦈 Kick-off

De allereerste Writing Berries SHARK WEEK is een feit. In de Kick-off lees je precies wat je deze week kan verwachten van de artikelen. Zeven dagen lang lees je alles over haaien, zowel in dierentuinen als in de Noordzee. En natuurlijk waarom het voor mij zo noodzakelijk is (en was) om deze week te organiseren.

🦈 Haaien zijn geen monsters

Nee, het zijn geen monsters. Dat denken we wel, maar dat komt toch eigenlijk door Hollywood (plus enkele aanvaringen met mensen natuurlijk). De haai heeft zo eigenlijk een heel verkeerd imago aangemeten gekregen. En dat is eigenlijk heel jammer, want het zijn zulke belangrijke en mooie roofvissen.

🦈 Haaien in de Noordzee

Wist je dat er in de Noordzee ook allerlei haaien rondzwemmen? Deze roofvissen zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit in zee en ze houden de wateren schoon. Meer over deze haaien lees je in het artikel Haaien in de Noordzee.

🦈 Haaien in de dierentuin

Als dagje uit-blogger mogen de dierentuinen en aquaria met haaien in Nederland natuurlijk niet ontbreken deze week. Meestal vermijd ik deze plekken, maar ik heb mij voorgenomen om na deze SHARK WEEK en als de uitjes weer open gaan, naar deze haaien te gaan kijken. (De eerste bezoekjes staan al gepland).

🦈 Persoonlijk: naar de haaien met Maureen

Een van mijn beste vriendinnetjes heeft ooit gedoken met haaien. Dit deed ze niet expres, maar het gebeurde gewoon. Het leverde een heel mooie, persoonlijke ervaring met haaien op, die ze graag in deze week met iedereen wil delen. In ieder geval heeft haar verhaal mij ook weer geholpen.

🦈 Help haaien in het wild

Door overbevissing, stroperij en vervuiling hebben haaien in het wild moeite met overleven. Hierdoor staan sommige haaiensoorten op het randje van uitsterven. Vind je haaien mooi? En vind je ook dat deze roofvissen moeten blijven voortbestaan? Help ze dan te overleven.

🦈 Afsluiting

De laatste dag van SHARK WEEK stond in het teken van de weekafsluiting. Hoe gaat het nu met mijn fobie? Ben ik er zelf wat van opgeschoten afgelopen week en hoe uit zich dat eigenlijk? Uiteraard vind je in de Afsluiting ook een weekoverzicht naar alle artikelen.

Dier van de Maand Giraf

Op de 21ste dag van de maand juni beleven we de langste dag van het jaar. 21 juni is daarom uitgeroepen tot Dag van de Giraf, omdat dit het langste landdier is. Maar dat is niet de enige reden waarom dit dier een eigen dag heeft. Het zijn ook dieren die we moeten beschermen. In Dier van de Maand leer je meer over dit bijzondere dier.

Genieten van dagjes uit met anderhalve meter afstand

HOERA! De meeste dagjes uit zijn open of gaan weer open. Maar dan wel volgens het Veilig Samen Uit protocol. Dit houdt dus in dat je voor alle dagjes uit een tijdslot moet reserveren naast de aanschaf van je ticket. En dat je rekening houdt met elkaar en op afstand blijft. In dit artikel zet ik al deze regels nog eens op een rijtje.

Ecomare presenteert: Wonderlijk Wad

De nieuwste tentoonstelling van Ecomare op Texel heet Wonderlijk Wad. Het laat je werkelijk kennismaken met de wondere wereld van het Waddengebied. De interactieve tentoonstelling is leuk, leerzaam en zeer interessant voor jong en oud.

Hond Gezond Jeukende voetjes

Mijn hondje heeft last van jeukende voetjes en kan er niet vanaf blijven! Althans, tot bijna twee maanden geleden. Samen met de dierenarts heb ik een plan gemaakt om die voetjes te ‘ontjeuken’. Met succes dus. Je leest er alles over in deze Hond Gezond.

Dierentuinnieuws met onder meer Amersfoortse Indra toch niet drachtig, bijzondere geboortes voor Beekse Bergen en een meeuw vol frituurvet

De dierentuinwereld is altijd in beweging en dat merk je wel met deze nieuwtjes. Zo is de Amersfoortse olifant Indra toch niet (meer) in verwachting, maar genoot het park wel van ander bijzonder geboortenieuws. Het Dolfinarium is weer helemaal open, Dierenrijk, ZooParc Overloon en Safaripark Beekse Bergen verwelkomden babydieren, WILDLANDS verwacht twee babyolifantjes en een meeuw die kopje onder ging in frituurvet is schoongemaakt in Ecomare.

Stadsbeeld Zeehond De Koog

Het is een van mijn meest favoriete standbeelden, want dan weet ik dat ik op mijn vakantiebestemming ben ‘thuis’ gekomen. Het zeehondje van De Koog is gemaakt door een Texelaar en ‘ligt’ als sinds 2012 aan de Nikadel. In dit Stadsbeeld lees je meer over de zeehond.

Museumnieuws met onder meer Kasteel Keukenhof klaar voor de zomer, Aviodrome weer geopend en word Professor Paardenbloem voor Naturalis

De musea zijn weer open en dat betekent veel leuke nieuwtjes van dit keer Kasteel Keukenhof, Aviodrome, Naturalis, ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, Museum Vlaardingen, Van Gogh Museum, Het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum en de Maand van de Geschiedenis.

Pretparknieuws met onder meer opening Max & Moritz, Smurfenpretpark in Shanghai en hou Plopsafstaaand

De pretparken zijn weer open en bieden meteen allerlei leuke extra’s qua attracties en dergelijke. In deze pretparknieuws komt de nieuwe achtbaan Max & Moritz voorbij denderen, neem je een kijkje in het Smurfenpretpark in Shanghai, gaan Plopsa Coevorden en Amusementspark Tivoli weer open, kun je magisch genieten in Toverland en vertellen Samson en Marie hoe een dagje Plopsaland De Panne er uit gaat zien.

Goed Doel: Green Balkans

Green Balkans zet zich actief in voor het herstellen van de flora en fauna van de Balkan. Onder meer door het terugbrengen van de Europese gierensoorten in het gebied. Dit doen zij samen met behulp van verschillende dierentuinen, ook uit Nederland. Je leest er meer over in Goed Doel van juni.

Dierentuinnieuws met onder meer okapi geboorte, recycling van PET-flessen en Prinses Margriet opent Voedselbos

De dierentuinnieuwtjes stromen binnen, met in deze aflevering nieuws van Safaripark Beekse Bergen, WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, Kasteelpark Born, Apenheul en Burgers’ Zoo.

Schrijfcoachtip: Aanhalingstekens

Er zijn dubbele en enkele aanhalingstekens. Je kan ze openen onderaan de regel, maar ook bovenaan. En hoe zit het eigenlijk met quotes in citaten? In deze Schrijfcoachtips vertel ik meer over de verschillende aanhalingstekens en hoe je ze het beste gebruikt.

Vakantienieuws voor vakantieplezier in eigen land

De vakantie staat voor de deur! Blijf je in eigen land? HEMA en ThuisKamperen.nl hebben daar wel heel leuke ideeΓ«n voor. De ANWB biedt veel leuke wandel- en fietsroutes aan en heeft tevens de leukste coronoproof campings op een rij gezet. Ga je naar een Roompot vakantiepark dit jaar? Dan weet je dat de vis duurzaam is gevangen.

Hond Gezond: Hitteplan voor je hond

Met de tropische dagen in het verschiet, is het belangrijk om stil te staan bij oververhitting bij de hond. Laat je hond NOOIT achter in de auto, laat hem niet rennen langs de fiets en zorg voor verkoeling, water en schaduw. In deze tweede aflevering van Hond Gezond deze maand draait het allemaal om het hitteplan voor je hond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.