woensdag 17 juni 2020

Dierentuinnieuws met onder meer: Amersfoortse Indra toch niet drachtig, bijzondere geboortes voor Beekse Bergen en een meeuw vol frituurvet

De dierentuinen zijn alweer een tijdje open en met dat mooie weer is het natuurlijk op en top genieten van een dagje tussen de dieren. Zelf heb ik ook alweer wat parken bezocht en er staan nog wat uitjes op stapel de komende weken! Nu de parken weer open zijn, kunnen we ook weer genieten van bijzondere geboortes, nieuwe dierverblijven en dergelijke. Er is de afgelopen weken weer veel nieuws binnen komen stromen. Een greep uit al dit nieuws lees je vandaag in Dierentuinnieuws.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Amersfoortse olifant Indra niet drachtig

Vandaag laat DierenPark Amersfoort weten dat olifant Indra niet drachtig is. Hiervoor heeft de dierentuin een inwendig onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat Indra geen kleintje bij zich draagt. Toch kan het zijn dat Indra wel drachtig is geweest, maar er zijn nu helemaal geen tekenen van. ‘Het is een unieke en complexe situatie. We hebben het grootste gedeelte van haar baarmoeder kunnen onderzoeken via een inwendige echo en we konden hier geen jong ontdekken of andere tekenen zien van een dracht, zoals verwijde bloedvaten. We moeten er nu dus vanuit gaan dat Indra geen jong met zich meedraagt,’ aldus Bas Aalders van DierenPark Amersfoort. ‘De kans bestaat dat Indra eerder wel een jong in de buik had, maar dat de dracht vroegtijdig is afgebroken. Bij olifanten kan een kalf dan worden opgenomen in het lichaam.’ De verzorgers van het park zijn zeer opgelucht voor Indra en blij dat ze gezond is. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geboortenieuws van DierenPark Amersfoort

Het Amersfoortse dierenpark heeft gelukkig wel andere babydieren mogen verwelkomen de afgelopen weken. Zo kropen er voor het eerst hoenderkoetkuikens uit het ei en staken de kleine prairiehondjes voor het eerst hun neusjes uit de holen op de prairie. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Nieuwe openingsregeling Dolfinarium

Het Dolfinarium stapt af van de ochtend- en middagregeling en biedt iedereen weer de mogelijk om de hele dag naar het park te komen en te genieten van de sterren van de zee. En neem je zwemspullen mee, want ook Waterpret – de waterattractie – is weer geopend. Wel moet je van te voren reserveren voor je bezoek aan Dolfinarium. Dit doe je via de website. Hier vind je ook alle voorwaarden voor een bezoekje aan het park. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Rendiertje geboren in Dierenrijk

Hoera! In Dierenrijk is een rendiertje geboren! Het is een meisje en ze heeft de naam Frya gekregen. Frya kon na een uur al op eigen benen staan – wat heel belangrijk is. Ze dartelt goed mee met de groep en heeft samen met haar moeder het verblijf al goed verkend. Rendieren leven in het wild op de toendra’s van Noord-Amerika, Noord-Europa en Azië. Het zijn echte kuddedieren, waarvan de vrouwtjes na 7 tot 8 maanden draagtijd meestal 1 jong krijgen. (foto: Dierenrijk)

In het wild uitgestorven hertje geboren in Beekse Bergen

De Pater-Davidsherten zijn in het wild uitgestorven, in dierenparken en natuurreservaten leven er nog zo’n 1500 wereldwijd. En daarom is het extra bijzonder dat er een Pater-Davidshertje is geboren in Beekse Bergen. Het Safaripark heeft met de geboorte van Fokko nu vijf Pater-Davidsherten rondwandelen. Het Pater-Davidshert kwam vroeger voor op waterrijke vlaktes en in moerasgebieden van China. Daar werd er echter enorm op de dieren gejaagd en waren ze al bijna uitgestorven toen in 1856 de Franse Pater Armand David de dieren daar zag. De Chinese keizer schonk na het bezoek van de Pater zestien herten aan verschillende Europese dierenparken, waardoor ze de naam Pater-Davidshert kregen. (foto: Mariska Vermij-van Dijk/Safaripark Beekse Bergen)

Geboortenieuws Beekse Bergen & ZooParc Overloon

Ook geboren: een secretarisvogel in Beekse Bergen. Dit is heel zeldzaam om mee te maken in de dierentuin (foto: Mariska Vermij-van Dijk/Safaripark Beekse Bergen). En in ZooParc Overloon werd er eind mei een kameeltje geboren voor de ogen van de bezoekers. Mama en jong maken het goed.


Twee olifantjes op komst voor WILDLANDS

De Rotterdamse olifantenbul Timber woont nog niet zo lang in WILDLANDS, maar hij heeft het er duidelijk naar zijn zin bij de Emmense dames. De eerste dekkingen zijn namelijk al gezien tussen hem en het jongste vrouwtje Swe Zin. Maar, er zijn al twee dames drachtig en Timber is niet de vader. Dat is Mekong, die in het kader van het Europees Fokprogramma eind mei naar Zwitserland verhuisde. Dames Mingalar Oo en Ma Yay Yee zijn nog door hem gedekt en men verwacht de twee baby-olifantjes in het voorjaar van 2021. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Meeuw kopje onder in frituurvet schoongemaakt bij Ecomare

Hoe het is gebeurd, daar kunnen de verzorgers van Ecomare alleen maar naar gissen. Feit is dat het een hele klus was om de meeuw van zijn duik in een vat met koud frituurvet schoon te maken. De zilvermeeuw was gevonden in het centrum van Den Burg. Men vermoedt dat hij is uitgegleden toen hij iets uit het frituurvet wilde halen, maar precies weten, dat doen de verzorgers niet. Zelfs niet hoe hij uit het vet gekomen is, is niet duidelijk. Het arme dier zat van kop tot staart en de gehele poten onder de vette smurrie. Normaal gesproken mogen olieslachtoffers 48 uur bijkomen en worden zij in die tijd gestabiliseerd, voordat ze worden gewassen. Deze meeuw was echter zo smerig dat de verzorgers maar direct aan de slag zijn gegaan. Bij de eerste wasbeurt is met veel warm sop het meeste uit de veren gewassen. Dat er een tweede wasbeurt nodig is, staat als een paal boven water. Eerst gaat de vogel aansterken met ORS en als hij alles overleeft mag het weer in bad. Omdat de schoonmaak een klus is voor twee personen, droegen de verzorgers mondkapjes. (foto: Ecomare)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.