maandag 28 januari 2019

Goed Doel: 4Ocean

Iedereen heeft wel meegekregen hoeveel zooi er in de zee terecht is gekomen door de van de boot afgeslagen zeecontainers. Door deze toch wel ecologische ramp is nog duidelijker geworden hoeveel werk het is om troep uit zee te vissen. En dat er veel troep in zee ligt, dat is een feit. Er zijn gelukkig steeds meer mensen die zich bekommeren om de plastic soep en die er ook actief iets aan doen. Zoals het goede doel dat vandaag in de schijnwerpers staat: 4Ocean. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Eén oceaan, één missie

4Ocean is opgericht door twee surfvrienden, Alex en Andrew. Zij waren op vakantie op Bali en hadden het niet zo naar hun zin in de oceaan. Deze zat namelijk boordevol plastic. Ook de vissers van een nabijgelegen dorpje moesten hun boten door pakken plastic heen duwen, voordat ze ook maar een vis konden vangen. Dat kon zo niet langer, vonden Alex en Andrew. Maar hoe zorg je ervoor dat de focus van vissen naar opruimen gaat? Want deze vissers zijn afhankelijk van de vis die zij vangen voor hun inkomen. Al snel ontstond het idee om het opruimen te betalen, zodat de vissers toch voorzien bleven van hun inkomen. En zo werd de 4Ocean armband geboren.

Armband van gerecycled plastic

De 4Ocean armband is geheel gemaakt van gerecycled plastic. Een zo een armbandje kost 20 Amerikaanse dollars (exclusief verzendkosten), maar voor dat geld wordt er 1 pond vuilnis uit de oceanen wereldwijd gehaald. Dat is 500 gram plastic en aangezien plastic op zich niet veel hoeft te wegen, is dat dus heel wat per armband. De officiële 4Ocean is zeeblauw, voorzien van 28 plastic kralen en een zilverkleurig 4Ocean bedeltje. De armband is in maat verstelbaar, net als een vriendschapsarmbandje. De inkomsten van de armband gaan naar de duizenden mensen die lokaal helpen om plastic en andere troep uit zee te vissen, zodat het water iedere dag een beetje schoner wordt.

Speciale edities

Naast het gewone blauwe armbandje, brengt 4Ocean ook limited editions uit. Deze hebben een andere kleur en iedere kleur staat voor een ander goed doel. Iedere maand zetten ze zo een ander doel in het zonnetje en zolang de voorraad strekt kun je daar armband voor aanschaffen. Een deel van deze opbrengst gaat dan naar het goede doel. Zo zijn er al armbandjes voor dolfijnen, zeekoeien en zeehonden gemaakt.

Hawaiiaanse monniksrob

Het goede doel van deze maand zijn de op Hawaii wonende monniksrob. Een koddige zeehond die door de Hawaiianen Ilio-holo-i-ka-uaua wordt genoemd. Dit betekent hond die loopt in ruw water. De Hawaiiaanse monniksrob komt alleen maar in de wateren rondom de eilanden voor. En helaas wordt dit leuke dier met uitsterven bedreigd. Aangezien ik gek ben op zeehondjes en deze dieren graag wilde helpen, heb ik het paarse 4Ocean armbandje aangeschaft. De opbrengst van deze armbandjes komt ten goede aan een zeehondenopvangcentrum in Hawaii. Ik denk echter niet dat dit de laatste armband is, die ik van 4Ocean zal aanschaffen.

Wil jij ook zo een toffe, waterbestendige, zeeopschonende armband? Kijk dan op 4Ocean.com en help mee om de oceanen schoon te maken.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.