zaterdag 13 juni 2020

Ecomare presenteert: Wonderlijk Wad

Het Waddengebied is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht. Het is een zeer uniek natuurgebied, met haar eigen bewoners, vaste gasten en dwaalgasten. Met haar eigen ecosysteem, bijzondere kiezelwieren en miljoenen trekvogels. De plek waar zeehonden heerlijk soezen in het zonnetje op een zandbank en natuurlijk jagen op vissen… Het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee komt helemaal tot leven in de nieuwe tentoonstelling Wonderlijk Wad op Ecomare Texel. Alle facetten van dit wonderlijke natuurgebied komen voorbij. Test je kennis, bekijk de introductiefilm en ontdek hoe ieder stukje flora en fauna bijdraagt aan dit prachtige natuurgebied. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Leer alles over het Wad

De tentoonstelling behandelt alle facetten van het Waddengebied. Zo leer je alles over het ecosysteem, maar ook over hoe het Waddenzeegebied uiteindelijk is ontstaan. Wat eten zeehonden en verschillende zeevogels eigenlijk? Hoe belangrijk zijn Waddenwormen? En hoe goed zorg jij eigenlijk voor het Wad? In de tentoonstelling komt het allemaal voorbij. Bovendien word je als bezoeker uitgedaagd om puzzels op te lossen en je kennis over de Waddenzee en haar bewoners te testen. Dit maakt de interactieve tentoonstelling extra leuk voor jong en oud. En ja, ik heb onder meer mijn kennis getest over het zeehondenmenu, welke dieren er wel en niet in de Waddenzee wonen én hoe goed ik zorg voor het Wad. En hoewel ik best veel weet over de Waddenzee en haar bewoners, heb ik toch ook weer veel geleerd.


Sfeervolle zaal

De tentoonstellingszaal voor Wonderlijk Wad is heel sfeervol ingericht met wandbedekkende foto’s, videowalls en stellages die de ruimtelijkheid bevorderen. Ecomare is ook een natuurmuseum en daarom wordt de tentoonstelling geïllustreerd met opgezette vogels, vissen en zeehonden. Dit versterkt de sfeer en je kunt de Wadbewoners direct goed bekijken. Naast leuke leerzame elementen, pakt de tentoonstelling ook vervuiling aan en laat het zien wat er gebeurt als er diersoorten uit het ecosysteem verdwijnen. Sta ook zeker even stil bij de timelapse video met beelden van eb en vloed (echt prachtig om te zien) en speel het interactieve vloerspel waarbij je eilandjes maakt met schaapjes of juist alles laat onderlopen voor de vissen.


Bezoek Wonderlijk Wad én de rest van Ecomare

Wonderlijk Wad is een prachtige tentoonstelling, maar er is nog meer te beleven bij Ecomare. Zo is nog steeds de tentoonstelling Waddenstad te bezoeken, waarbij je nog meer over de Wadden leert. Geniet van de Walviszaal met skeletten van diverse walvissen en dolfijnen. Bewonder je de vissen in het zeeaquarium onder de grond en bezoek je natuurlijk de bruinvissen, gewone zeehonden, grijze zeehonden, ringelrobben en vogels in buitencentrum. Naast opgevangen dieren heeft Ecomare ook vaste bewoners. Zij konden niet terug naar zee of hebben een ander verleden. Het gehele centrum is gewoon geopend. Reserveer vooraf wel een tijdslot, maak tijdens je bezoek gebruik van de hygiënepunten, houd 1,5 meter afstand van elkaar en volg de vaste route. Zo ontdek je alles wat Ecomare te bieden heeft.



Praktische informatie Ecomare

Ecomare ligt op Texel bij De Koog en strandopgang Paal 17. Het is bereikbaar met het openbaar vervoer (trein naar Den Helder, vervolgens met de TESO veerboot oversteken en dan met de Texel Hopper ernaar toe) en met de fiets. Fietsen zijn onder meer te huur in de haven van de TESO veerboot. Let wel: als voetganger/fietser ben je verplicht een mondkapje te dragen op de veerboot. Ook in de Texel Hopper draag je een mondkapje. Ga je met de auto naar Texel, dan blijf je tijdens de overtocht in de auto. Neem wel een mondkapje mee voor als je de auto verlaat voor bijvoorbeeld een toiletbezoek. Voor meer informatie, openingstijden en het reserveren van een tijdslot ga je naar Ecomare.nl. Hier kun je ook direct een ticket aanschaffen. De entreeprijs is voor het gehele centrum, dus ook voor de nieuwe tentoonstelling Wonderlijk Wad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.