maandag 8 juni 2020

Dier van de Maand Giraf

Je zou denken dat de haai het dier van de maand was, maar nee, het Dier van de Maand juni is de giraf. Op 21 juni is het namelijk de Internationale dag van de giraf. Deze datum is niet toevallig gekozen; 21 juni is tevens de langste dag van het jaar. En aangezien de giraf het langste landdier is… Ik vind giraffen zeer bijzonder om te zien. Omdat ze zo groot zijn, lijkt het vaak alsof ze in slow motion bewegen. Volgens mij zijn het gewoon heel relaxte dieren die alles lekker in hun eigen, rustige tempo doen. Zelfs galopperen. En dat vind ik helemaal magisch om te zien. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Giraf of giraffe?

De één schrijft giraf, de ander giraffe. Wat is juist? Het antwoord luidt: beide mag. De naam is afgeleid van het Italiaanse giraffa. Giraffa is overigens weer afgeleid van de Arabische benaming: zarāfa. En dat komt weer uit een Afrikaanse taal. De Romeinen noemden de giraf overigens camelopardalis, wat ‘kameelpanter’ betekent. In het Afrikaans en Oudnederlands kom je deze benaming ook nog wel eens tegen. Zo heet het dier in het Afrikaans kameelperd en in het Oudnederlands kameelpardel.
GaiaZOO

Leefgebied van de giraf

Er zijn verschillende soorten giraffen in de wereld en deze wonen allemaal in Afrika, verdeeld over het continent. Ze leven graag op savannes met bomen waar sappige blaadjes aangroeien. Wanneer er voldoende te eten is, bijvoorbeeld in het natte seizoen, dan verspreiden de dieren zich over het leefgebied. In tijden van droogte komen ze zelfs bij elkaar om te kunnen eten en – indien mogelijk – een slokje te drinken. Het is giraffen overigens niet vreemd om met andere savanne dieren samen te leven. Denk hierbij aan zebra’s, verschillende bokkensoorten en zelfs neushoorns.

boven Beekse Bergen, links Burgers’ Zoo en rechts Ouwehands Dierenpark

Kenmerken van de giraf

Er zijn verschillende soorten giraffen, maar in dierentuinen worden deze soorten vaak samen gehouden. Zo zijn er Nubische giraffen, maar ook Angolagiraffen en Rothschild giraffen… In het park zelf vind je bij de informatie om welke soort het gaat. Het IUCN beschouwt alle giraffen als één soort, verdeeld in tien ondersoorten. Uit DNA onderzoek blijkt dat er vier soorten zijn, met eigen ondersoorten, namelijk:
- Zuidelijke giraf (met ondersoorten Angola- en Kaapse giraf);
- Masaigiraf (met ondersoort Thornicrofts giraf);
- Somalische giraf;
- Noordelijke giraf (met ondersoorten Nubische giraf, Rothschildgiraf, Kordofangiraf en Tsjaadgiraf).
Per soort kan het patroon op het lichaam en de kleuren van de vacht verschillen. Ook zijn niet alle giraffen even groot. Over het algemeen zijn ze verder redelijk hetzelfde. Zo zijn alle soorten evenhoevig, hebben ze zeven nekwervels (net als een mens) en groeien er naast oren ook twee hoorntjes op de kop. Sommige dieren hebben tussen de ogen ook nog knobbels die tot kleine hoorntjes uit kunnen groeien. De tong van een giraf is blauw en kan wel een halve meter lang worden. Handig, want daarmee likken ze met gemak hun eigen oren schoon. De nek is nog versierd met korte, borstelige manen.

boven ARTIS, links Diergaarde Blijdorp en rechts ZooParc Overloon

Handig zo’n lange nek en lange tong

De nek van een giraf kan tot 2 meter lang worden. Het is daarom extra imposant om het skelet van die nek te zien met de zeer grote nekwervels. Naarmate mannetjes ouder worden, wordt hun schedel en nek sterker en zwaarder. Dat is weer fijn, omdat ze in een gevecht juist die nekken gebruiken om deze met grote kracht tegen elkaar aan te beuken. Hierbij kan een nek of nekwervel zelfs gebroken worden! Het tegen elkaar aan beuken met de nekken, wordt nekworstelen genoemd. De dames vinden het zeer aantrekkelijk. De lange nek maakt het voor de giraf ook mogelijk om de blaadjes van hoge bomen af te smikkelen. Met hun lange tong trekken ze met gemak deze bladeren los. Omdat de tong ruw en gehard is, is het voor een giraf geen probleem om bladeren van takken met doorns te trekken.

boven Beekse Bergen, links DierenPark Amersfoort en rechts GaiaZOO

Giraffen in het wild

Eén van de redenen voor de IUCN om alle giraffensoorten op één hoop te vegen, is dat ze op die manier beter te beschermen zijn. Door het verkleinen van het leefgebied, stroperijen en illegale handel zijn er steeds minder giraffen. Organisaties als het Wereldnatuurfonds (WNF.nl) zetten zich met de lokale bevolking actief in om deze prachtige dieren voor uitsterven te behoeden.

WILDLANDS

Giraffen in de dierentuin

Normaal zou ik uitsplitsen welke giraffensoorten je waar kunt bewonderen. Maar aangezien ieder park wel verschillende soorten heeft binnen een groep, hou ik het dit keer gewoon bij giraf in zijn algemeenheid. Je bewondert deze dieren in:
ARTIS | Blanckendaell Park | Burgers’ Zoo | DierenPark Amersfoort | Diergaarde Blijdorp | GaiaZOO | Ouwehands Dierenpark | Safaripark Beekse Bergen | WILDLANDS | ZooParc Overloon

linksboven DierenPark Amersfoort, hier direct boven Beekse Bergen

Ontbreken er dierentuinen in dit lijstje waar giraffen te bewonderen zijn? Laat het mij weten door middel van een berichtje via het contactformulier of een reactie onder dit artikel. Het gaat hier alleen om dierentuinen in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.