maandag 11 april 2016

Hond Gezond: Met de hond naar de dierentuin

Ik vind het heerlijk om een dierentuin te bezoeken. Vooral als mijn hondje dan ook mee mag, dan vind ik het dubbel zo leuk. Mijn hondje – Sammie – gaat al mee sinds wij hem vier jaar geleden adopteerden. Hij kijkt met interesse de verblijven in, vindt de grote katten een beetje eng en vindt het niets als vrouwtje dichtbij het glas de tijgers staat te bewonderen en ik zie dat hij het reuze naar zijn zin heeft. We hebben al menig bezoekje gebracht aan binnen- en buitenlandse dierentuinen waar de hond mee naar toe mag en iedere keer valt hij dan als een klein kindje op de achterbank in slaap… Vandaag beperk ik mij tot de dierentuinen binnen Nederland. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – gemaakt in DierenPark Amersfoort)

Niet altijd welkom
Er zijn helaas weinig dierenparken in Nederland waar de hond mee naar toe mag. Nu is dat heel goed te begrijpen. Parken met grote doorloopverblijven waar je tussen de dieren doorloopt zijn niet geschikt voor honden. Je zou maar een wallaby of pelikaan achter je aan krijgen. Of erger: een grote gier of een loslopende aap. Ook zijn er parken waar zieke dieren worden opgevangen, zoals zeehondjes. Zeehonden en honden kunnen elkaar ziek maken. Ook dat wil je niet. En dan zijn er natuurlijk dierenparken die gewoon de rompslomp van honden niet willen in het park. Dat kan ik allemaal heel goed begrijpen en respecteren, want het gaat tenslotte om de veiligheid en gezondheid van zowel je eigen hond als de dieren in het park.

Geleidehonden
Dan is er nog de kwestie van de geleidehonden. Die mogen namelijk ook niet altijd mee naar binnen in een dierenpark, al worden er best wel heel veel uitzonderingen gemaakt. Zo mag een goed opgeleide geleidehond op vertoon van een inentingsbewijs gewoon mee naar binnen. Het is wel verstandig om eerst op de website van de dierentuin van je keuze te kijken of de geleidehond wel mee mag naar binnen – dit om problemen bij de kassa en onnodige teleurstellingen te voorkomen.

Ga je mee naar… Amersfoort
DierenPark Amersfoort is een dierentuin waar het hele gezin, inclusief trouwe viervoeter, van harte welkom is, mits aangelijnd en je zijn poepjes opruimt natuurlijk. Bij de kassa zijn papieren poepzakjes te koop, maar ik neem ze altijd zelf mee, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Hondjes blijven alleen buiten wachten bij de doorloopvolière SnavelRijk, de parkieten- en papegaaienvolière op het Berenplein, de kaalkopibissen in de Oude Stad, het gebied van De Nacht, het binnenverblijf van de reuzenschildpadden, het binnenverblijf van de olifanten ReuzenRijk en het maki eiland plus de waterfietsen bij de Nieuwe Wildernis. Ook de Klim-Alles-Route is niet geschikt voor hondjes. En de hond is niet toegestaan aan de foodcounter van restaurant De Serre. Verder mag de hond echt overal wandelen en de dieren bewonderen. Entree voor de hond bij DierenPark Amersfoort is gratis. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – gemaakt in DierenPark Amersfoort)


Ga je mee naar… Rhenen
Ouwehands Dierenpark in Rhenen is een heerlijk groot park met heel veel verschillende dieren, waar je hond ook zeer welkom is, mits aangelijnd en je de poep van je hond opruimt. Het enige verschil met DierenPark Amersfoort is dat je voor de hond wel entree moet betalen. Online kost een ticket voor de hond €4 en aan de kassa €5. Honden van abonnementhouders mogen wel gratis naar binnen. Op vertoon van je ticket krijg je voor de hond een poepzakje en een snack. Je hond mag wederom overal meegenieten van de dieren. Zo mag hij ook het binnenverblijf van de Orang-Oetans bezoeken en door de Gorilla Adventure wandelen (alleen beneden). Ook mag hij mee over de loopbrug van het Berenbos. De hond mag niet mee in Het Wad, de kinderboerderij, de Theatertent en de foodcounter van het Jungle restaurant. Op de wandelpaden en het terras van RavotAapia zijn honden wel toegestaan, op en rond de speeltoestellen niet. Ouwehands Dierenpark heeft achter het aquarium een doorloopvolière met ibissen en andere tropische vogels, hier mag de hond wel komen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – gemaakt in Ouwehands Dierenpark)


Ga je mee naar…
…Leerdam? Daar bevindt zich namelijk Aquazoo Leerdam: een gezellig aquarium waar het onderwaterleven van zowel het zoute als het zoete water wordt gepresenteerd. Ook vind je er verschillende terraria met kikkers, slangen en meer. Honden zijn van harte welkom, mits aangelijnd. En je ruimt achter je hond op.
…Rotterdam? Technisch gezien is Plaswijckpark geen dierentuin, maar het is wel een groot speelpark met een dierentuintje erbij. Voor €7,75 mag je hond gezellig mee naar binnen, uiteraard aangelijnd, alleen op de verharde paden en het terras en je ruimt achter je hond op. De hond mag niet tussen de speeltoestellen of in de binnenspeeltuin komen.

Niet toegestaan, wel faciliteiten
Als je op vakantie bent in Noord-Brabant of Groningen en je wil een dagje uit en de hond niet achterlaten op de camping of in het huisje, dan zijn er twee plekken waar je zeker naar toe kunt gaan. Hoewel de hond niet mee mag naar Safaripark Beekse Bergen biedt het park wel een kennel aan bij de parkeerplaats. Hiervoor betaal je €10 borg en je weet zeker dat je hond frisse lucht heeft. Je moet uiteraard wel zelf voor eten, drinken en een wandeling zorgen. Ook bij Zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen zijn er kennels buiten voor de hond. Hier kun je gratis gebruik van maken.

Laat je hond NOOIT achter in de auto
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: laat je hond (kind of ander huisdier) NOOIT achter in de auto. Je trouwe vriendje raakt heel snel oververhit, naargelang de buiten temperatuur en de grootte van je hond kan hij of zij tussen 10 en 30 minuten bewusteloos raken en erger: hij gaat dood. Je braadt je hond als het ware in je eigen auto als een rosbief in de oven. Helaas zijn er toch nog heel veel mensen die denken dat het wel kan, met het raampje een stukje open. Oververhitting bij een hond gaat vele malen sneller dan bij de mens en dat heeft heel nare gevolgen. Als je echt van je hond houdt, dan doe je hem of haar dit niet aan. Wil je een dagje weg en kan je hond echt niet alleen thuis blijven? Regel dan een oppas. Bijvoorbeeld via Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier). Deze organisatie brengt ouderen en huisdierenbezitters samen, zodat jij een dagje weg kunt en je hond (kat of ander huisdier) liefdevol wordt verzorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.