donderdag 23 januari 2020

Ontdek de Jonge Rembrandt in Museum De Lakenhal

Heb je altijd al willen weten hoe Rembrandt van Rijn de schilder is geworden die wij nu kennen? In Museum De Lakenhal te Leiden kom je daar achter in de tentoonstelling Jonge Rembrandt: Rising Star.
Maar dan moet je wel snel zijn, want de tentoonstelling loopt nog maar tot 9 februari 2020. Benieuwd naar wat je te zien krijgt tijdens deze tentoonstelling? Lees dan snel verder!

(tekst en foto’s: Tessa Rondberg)

Rembrandt van Rijn en Leiden

In 2019 was het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Veel musea hebben toen tentoonstelling gewijd aan Nederlands beroemdste schilder. Museum De Lakenhal in Leiden kon natuurlijk niet achterblijven, aangezien Rembrandt daar in 1606 geboren is. Omdat Leiden de stad is waar Rembrandt zijn eerste stappen zette in de schilderkunst onder leiding van schilder Jacob van Swanenburgh, was het voor het museum dan ook niet meer dan logisch om zich te focussen op de begin jaren van Rembrandt: 1624 – 1634. Een goede keuze!

links: zelfportret, Rembrandt (1628), | rechts: portret van Rembrandt, Jan Lievens (1628)

De Jonge Rembrandt

De tentoonstelling is opgedeeld in verschillende thema’s zoals zelfportretten, de Bijbel, de oudheid, Oosterse koppen, vrouwelijk naakt, licht en duisternis, en (Amsterdamse) portretten. De tentoonstelling eindigt met zijn werkplaats en reproducties naar het werk van hemzelf. Kortom: alles waar wij Rembrandt van kennen, komt terug in de tentoonstelling. Verder is de tentoonstelling grotendeels chronologisch opgebouwd, hierdoor zie je als bezoeker goed welke artistieke ontwikkeling Rembrandt heeft doorgemaakt. Zo zie je dat Rembrandt in het begin nog zoekende is naar kleurgebruik, compositie en gebruik van licht en donker. Je ziet duidelijk dat Rembrandt in het begin van zijn carrière zijn leermeesters aan het kopiëren is en daarbij zoekende is naar een eigen touch. Bij zijn latere werken zie je duidelijk dat hij zijn stijl gevonden heeft.

boven: kop van een oude man met baard, Rembrandt (1632)
links: de ontvoering van Europa, Rembrandt (1632) | rechts: Prins Ruprecht van de Palts met zijn mentor, Rembrandt en Gerrit Dou (1631)

Grote variatie

Jonge Rembrandt: Rising Star is niet alleen leuk voor kunstliefhebber, maar voor iedereen. Dit komt door de grote variatie aan wat er te zien is. De tentoonstelling laat 40 schilderijen, 70 etsen, 10 tekeningen en diverse archiefstukken zien vanuit de hele wereld: van Parijs en London tot Los Angels en New York. Er is niet alleen werk van Rembrandt te zien. Je vindt er ook werken van Jan Lieves, Jacob van Swanenburgh en Pieter Lastman. Hierdoor is het een interessante en gevarieerde tentoonstelling geworden.


Wist je dat...

…Rembrandt ook samen heeft gewerkt met andere schilders aan diverse schilderijen?
…er recentelijk een nieuwe Rembrandt ontdekt is, maar dat die in eerste instantie overgeschilderd was door een andere kunstenaar?
…Rembrandt zijn vader en moeder op een ets te zien zijn?
…Rembrandt zich ook een keer zichzelf op een Bijbels historie stuk heeft afgebeeld? Kijk maar naar de foto van het schilderij ‘De steniging van de Heilige Stefanus’ uit 1625 hier links.

Praktische informatie

De tentoonstelling Jonge Rembrandt: Rising Star is tot 9 februari 2020 te zien in Museum De Lakenhal in Leiden (Oude Singel 32). De toegang tot het museum is € 12,50, voor de tentoonstelling betaal je een extra toeslag van € 7,50. Museumkaarthouders betalen alleen de toeslag van € 7,50 tijdens de tentoonstelling. Het wordt aanbevolen om op de website van het museum een ticket te boeken. Het museum is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Bij de tentoonstelling kan je een audiotour volgen die je via de app van het museum kunt downloaden. Voor de jonge bezoekers is er een leerzame (en gratis) speurtocht. Ook is er een uitgebreide catalogus en een leuk kinderboek over Rembrandt.


Dit artikel is geschreven door Tessa Rondberg, Rembrandt liefhebber, kunsthistorica en beauty blogger. Op TessasColourfulWorld.blogspot.com schrijft ze over schoonheid in de breedste zin van het woord. Niet alleen over make up, maar ook over schoonheid in de kunst en zelfs in het verzorgingshuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.