vrijdag 31 januari 2020

Writing Berries Maandoverzicht Januari 2020

De eerste maand van het jaar en van het nieuwe decennium is weer voorbij gevlogen! Net als voorgaande jaren plaats ik op de laatste dag van de maand een mooi maandoverzicht om al die hoogtepunten die voorbij gekomen zijn te ordenen. Want het was een mooie maand. De Leukste Uitjes van Nederland werden bekend gemaakt, de Vakantiebeurs gaf reisinspiratie en het eerste Lichtkunstfestival in Slot Zeist was een feit. Ook was er veel dierennieuws, twee maal een Goed Doel en kwamen er verschillende tentoonstellingen voorbij. Daarnaast kon je voor het eerst dit jaar genieten van de rubrieken Dier van de Maand en van Stadsbeeld. Kortom, er viel weer genoeg te lezen. Geniet nog even mee en lees alles rustig na met het eerste Writing Berries Maandoverzicht. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gelukkig Nieuwjaar! Toffe voornemens voor de website

Happy New Year! Het is 2020. Een nieuw decennium. Tijd voor vernieuwingen en nieuwe rubrieken op de website. Wil je weten wat mijn goede voornemens voor het dagje uit blog van Writing Berries is? Lees dan nog even verder door op de kop van dit stukje te klikken.

Maak de Amersfoortse dieren blij en lever je Kerstboom in

Aan het einde van de Kerstvakantie worden veel Kerstbomen weer afgetuigd en dan… breng je ze naar DierenPark Amersfoort. Want de dieren zijn er heel blij mee. Hun verzorgers zetten ze dan in de verblijven, zodat ze er mee kunnen spelen. Een toffe actie die ieder jaar weer terug komt.

Erop uit in januari

Januari kan een hele saaie maand zijn, maar als je zelf leuke dagjes uit plant, dan wordt het een stuk leuker. Met deze tips maak je van januari een gezellige, vrolijke maand. En (als je al deze artikelen hieronder ziet) er is altijd genoeg te doen. En dat helpt ook tegen een winterdip.

Drents Museum presenteert: Barbizon van het Noorden

Tot en met 22 maart geniet je in Assen in het Drents museum van de bijzondere tentoonstelling Barbizon van het Noorden. De meest prachtige landschapsschilderijen hangen hier bij elkaar. Geniet van hunebedden en vee in weidse weilanden van onder meer de Mesdagjes, Jozef Israëls en Willem Roelofs.

Brei en haak mee voor de dieren in Australië

Australië werd al maanden geteisterd door heftige branden. De opvangcentra voor dieren hebben veel hulp nodig. Als haakster heb ik de haakpen opgenomen en inmiddels een slaapzakje voor de joey’s in Australië gemaakt. Wil je ook meehelpen? Lees dan zeker dit artikel nog even door.

Dierentuinnieuws: WILDLANDS gaat vooruit, dieren spelen met Kerstbomen en meer

De eerste dierentuinnieuwtjes van de maand gaan over WILDLANDS, DierenPark Amersfoort, AquaZoo Leeuwarden, GaiaZOO en Burgers’ Zoo. Bezoekersaantallen die zijn gestegen en dieren die met Kerstbomen spelen komen allemaal voorbij in deze aflevering.

Lichtkunstfestival Slot Zeist: spektakel van duurzaam licht

Voor het eerst in Slot Zeist genoot je begin deze maand van het Lichtkunstfestival. Een festival waarbij licht een hoofdrol speelde. Het danste over de gevel van Slot Zeist, het danste door de tuin en fladderde tussen de bomen. Ik mocht genieten van de opening van deze bijzondere tentoonstelling.

Dier van de Maand: pinguïn

Nieuw op de website is de rubriek Dier van de Maand. Iedere maand staat er een diersoort centraal die je ook in de dierentuinen van Nederland kan bewonderen. Deze maand trapten de pinguïns met hun waggelvoetjes de eerste Dier van de Maand af. In het artikel lees je meer over deze vogels en vind je een overzichtje welke pinguïns je waar kon vinden.

18 januari Nationale Tulpendag

♪ Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam. Als de lente komt, pluk ik voor jou tulpen uit Amsterdam. Als ik wederkom dan breng ik jou tulpen uit Amsterdam. Duizend gele, duizend rooie, wensen jou het allermooiste. Wat mijn mond niet zeggen kan, zeggen tulpen uit Amsterdam ♪

Vakantiebeurs 2020 vakantie inspiratie voor iedereen

Hoera! De Vakantiebeurs was jarig dit jaar. In het jubileumjaar werd er veel aandacht besteed aan feesten wereldwijd. Maar er viel nog veel meer te beleven. Ik nam een kijkje op de Vakdag en ontdekte zo onder meer dat het reizen per trein naar het buitenland in populariteit is toegenomen.

Stadsbeeld: nijntje en de konijnen van Utrecht

Het boegbeeld van Utrecht (naast de Dom natuurlijk) is nijntje, het konijntje van Dick Bruna. Ze heeft in de stad haar eigen pleintje en op dat pleintje staat een standbeeldje gemaakt door de zoon van Dick Bruna. Een iconisch stadsbeeldje dus. Maar er staan ook andere bijzondere beelden in het straatbeeld. In deze nieuwe rubriek zet ik er een aantal van in de spotlight.

Genieten van Winter Efteling

In de winter is Efteling nog sprookjesachtiger en mooier. Je kan er dan ook schaatsen en langlaufen. En er ligt overal sneeuw op de bomen en ijs op de paddenstoelen. In deze Genieten van… vertel ik waarom ik geniet van de wintereditie van Efteling. Uiteraard met foto’s in winterse sferen.

Hond Gezond: geen zin

Soms hebben honden ook een baaldagje en geen zin om iets te doen. Dan willen ze ook gewoon even bankhangen of in de mand liggen. Het is voor honden ook best normaal om af en toe humeurig te zijn. Daar gaat dit artikel over in de rubriek Hond Gezond.

Dierentuinnieuws: heuglijk (aanstaande) geboortenieuws

Geboortes maken een dierenpark extra bijzonder. Helemaal omdat de parken op deze manier proberen dieren te behoeden voor uitsterven. In dit gethematiseerde dierentuinnieuws lees je alles over een bijzondere geboorte, een aanstaande geboorte én hopelijk een aanstaande zwangerschap.

Ontdek de Jonge Rembrandt in Museum De Lakenhal

Vorig jaar stond er heel veel in het teken van Rembrandt tijdens het Rembrandtjaar. De laatste tentoonstelling over deze Nederlandse meester is nog heel even te bewonderen in Museum De Lakenhal in Leiden. Zelf kon ik deze tentoonstelling niet bezoeken, maar collega blogger en museumbestie Tessa wel. Ze schreef er een erg mooi artikel over. (foto: Tessa Rondberg/Tessa’s Colourful World)

Tentoonstelling over Plastic Soep bij Ecomare

Ecomare zet zich actief in voor de gezondheid van de zee en al haar bewoners. Daarom is het niet zo vreemd dat deze tentoonstelling in een speciale keet nu op het terrein van het opvangcentrum te Texel is te bewonderen. De tentoonstelling gaat over de gevolgen van plastic in het water en er zijn voorwerpen gebruikt uit de jutterscollectie van Museum Kaap Skil.

Goed Doel: Cheetah Conservation Botswana

Het eerste goede doel voor deze rubriek dit jaar is Cheetah Conservation Botswana. Dit centrum zet zich actief in om de cheeta’s in het wild te beschermen. Het doel wordt ook ondersteund door Stichting Wildlife, het overkoepelende natuurbehoudfonds van Dierenrijk, Safaripark Beekse Bergen, AquaZOO Leeuwarden en ZooParc Overloon. Zij hebben dit zelfs uitgeroepen tot hun jaardoel.

30 en 31 januari Onderwijsstaking: Samen een educatief dagje uit

Gisteren en vandaag vond er weer een staking in het onderwijs plaats. Om ouders, opa’s en oma’s en verzorgers een handje te helpen, organiseerden veel dagjes uit weer speciale acties. Wat dacht je bijvoorbeeld van lezingen in WILDLANDS speciaal voor kinderen of gratis entree in Museum Speelklok? Een aantal uitjes staan in dit artikel onder elkaar.

Dierenrijk nieuws: de pinguïns zijn in aantocht!

Volgend weekend is het zover: dan kun je Humboldt pinguïns gaan bewonderen in Dierenrijk! Deze leuke dierentuin bij Nuenen heeft speciaal voor de pinguïns een nieuw verblijf gecreëerd. Om het te vieren daagt Dierenrijk iedereen uit om de pinguïnpas te doen. En als je als klas, vereniging of BSO meedeed dan ding je mee naar een leuke prijs. (foto: Dierenrijk)

Leukste Uitje van Nederland 2020 is…

Op 30 januari vond de uitreiking plaats van het Leukste Uitje van Nederland en van het Leukste Uitje over de grens (daar volgende week meer over). De top 3 van het landelijke uitje leverde best heel wat verrassingen op. In dit artikel vind je zowel een kort verslag van de avond als de top 3 van Het Leukste Uitje van Nederland uitgelicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.