maandag 13 januari 2020

Dier van de Maand: Pinguïn

Op 20 januari is het Penguin Awareness Day en op 25 april is het Wereld Pinguïn dag. Twee dagen waarop het wel en wee van de pinguïn in het wild nog eens onder de aandacht wordt gebracht. Ik vind pinguïns ontzettend leuke dieren. Ze zwemmen als de beste en hebben allemaal overduidelijk een eigen karakter. Van de grote keizerspinguïn tot de kleine pinguïnnetjes die zich ophouden in het binnenland van Nieuw-Zeeland… ze zijn allemaal even mooi, leuk en eigenzinnig. Ik hou van het gekke waggelstapje, van hun snelheid onderwater en van die pientere oogjes die je nauwlettend in de gaten houden als je ze bewondert. Helemaal vind ik het bijzonder als je samen met hen door hun verblijf kan lopen (zoals in AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon). Dan pas zie je hoe prachtig pinguïns zijn. In de eerste aflevering van Dier van de Maand schenk ik daarom graag aandacht aan deze zwemvogels. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – ZooParc Overloon)

Zwem- en familievogel

De pinguïn is bij uitstek een zwemvogel. Als een torpedo schiet hij door het water om visjes te vangen. De pinguïn heeft vleugels, maar kan niet vliegen. Maar als je zo snel op je buik kan glijden of door het water zwemt, is dat natuurlijk ook niet nodig. Alle soorten pinguïns leven graag in grote kolonies. Families blijven bij elkaar en ondersteunen elkaar door bijvoorbeeld te babysitten. De ene soort broed samen, bij de andere soort broed alleen het mannetje, maar het opvoeden doen de dieren het liefst samen. Pinguïns vormen vaak koppeltjes voor het leven. Daarom komt het nog wel eens voor dat mannetjes of vrouwtjes die overblijven paartjes met hetzelfde geslacht vormen. (WILDLANDS)

Gekke naam

Wist je dat de pinguïn ook bekend staat onder de naam vetgans? In het Afrikaans wordt het dier pikkewijn genoemd, wat een oud-Nederlands woord is voor pinguïn.

Leefgebieden van de pinguïn

Als je naar Happy Feet kijkt, dan zie je dat de meeste pinguïnsoorten op de Zuidpool leven. Jazeker, de meeste soorten, want er zijn ook soorten die zich elders in de wereld ophouden en helemaal niet houden van koude voetjes. Zo zijn er pinguïns in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië, op eilanden op het zuidelijk halfrond en op de Galapagoseilanden te vinden. Waarschijnlijk zijn sommige soorten via koelere zeestromen hier terecht gekomen en hebben hier hun eigen kolonie gesticht. Pinguïns wonen niet op de Noordpool. Eigenlijk komen ze vooral op het zuidelijk halfrond van de aarde voor. (Sea Life Scheveningen)

Soorten pinguïns

Er zijn heel veel soorten pinguïns met elk hun eigen uiterlijke kenmerken. Van groot tot klein, met wenkbrauwen en prachtige kleuren tot klassiek zwart met wit. Ze zijn onderverdeeld in diverse groepen. Vaak hebben ze dezelfde uiterlijke kenmerken. Er zijn nog 19 soorten in leven, namelijk: keizerspinguïn, koningspinguïn, noordelijke rotspinguïn, zuidelijke rotspinguïn, macaronipinguïn, fjordlandkuifpinguïn, grote kuifpinguïn, Snares kuifpinguïn, Schlegels pinguïn, dwergpinguïn, witvleugelpinguïn, geeloogpinguïn, adeliepinguïn, stormbandpinguïn, ezelspinguïn, zwartvoetpinguïn, humboldtpinguïn,
magelhaenpinguïn, en de galapagospinguïn. Sommige soorten worden met uitsterven bedreigd, bijvoorbeeld door het smelten van ijs, overbevissing, jacht, ecologische natuurrampen en het verkleinen van het leefgebied.

ARTIS

Pinguïns in de dierentuin

In Nederland kun je pinguïns in diverse dierentuinen heel dichtbij bewonderen. De meest voorkomende soorten in Nederlandse parken zijn de zwartvoetpinguïn (ook bekend onder de namen brilpinguïn, Jackasspinguïn en Afrikaanse pinguïn) en de humboldt pinguïn. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is de enige dierentuin met koningspinguïns en ezelspinguïns. Je vindt ze tijdens de looproute in het Oceanium. (DierenPark Amersfoort)

Zwartvoet pinguïn
ARTIS | AquaZoo Leeuwarden | Beekse Bergen | Burgers’ Zoo | DierenPark Amersfoort | ZooParc Overloon

Burgers’ Zoo

Humboldt pinguïn
AquaZoo Leeuwarden | Avifauna | Dierenpark Zie-Zoo | Dierenrijk | Ouwehands Dierenpark | Sea Life Scheveningen | WILDLANDS

Ouwehands Dierenpark

Ontbreken er dierentuinen? Laat het mij weten en laat een berichtje achter via het contactformulier of geef een reactie.

4 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.