maandag 6 januari 2020

Erop uit in januari

Januari. Het is voor velen een saaie maand. De Kerst is voorbij, de decoratie wordt weer verwijderd en de plek waar de Kerstboom stond is nu leeg… Voor sommigen voelt januari net als een lange maandag… Het weekend is voorbij, tijd om weer de zaken van alledag op te pakken. En dat terwijl je ook nog je goede, gezonde voornemens wil volhouden! Maak januari net zo gezellig als december of iedere andere maand en beloon jezelf met een dagje of avondje uit. Er is genoeg te doen en bovendien helpt het je door de winterdip heen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ga naar buiten

Als het niet regent is het in januari een goed idee om lekker naar buiten te gaan. Vooral als dat waterige zonnetje aan de hemel staat voor die extra vitamine D aanmaak. Buiten zijn geeft je een goed gevoel (dat is niet alleen de slogan van Bever), want de natuur geeft rust en inspiratie. Een stukje wandelen of fietsen doet al wonderen. Er zijn routes genoeg. Kijk maar eens op de websites van de ANWB of Natuurmonumenten voor inspirerende wandel- en fietsroutes bij jou in de buurt. Ook de plaatselijke VVV heeft natuurlijk toffe routekaarten voor je klaarliggen. Bovendien zijn er routes voor gezinnen opgenomen, zodat jullie samen sportief bezig kunnen zijn in de natuur. Zo hou je die goede voornemens om meer te bewegen ook beter vol.

Beloon jezelf met een uitje

Hard gewerkt de hele week? Of druk geweest met schoolwerk zo na de vakantie? Beloon jezelf dan met iets leuks. Zo hou je die lange dagen ook gemakkelijker vol. Je weet immers dat je vrijdagmiddag lekker naar de bioscoop gaat of dat je in het weekend een dierentuin of pretpark gaat bezoeken. Door dit in het vooruitzicht te plaatsen kom je die week ook beter door.

Zoek het licht op

Januari kan een heel grauwe maand zijn en dat is niet bevorderlijk voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Vitamine D hebben wij mensen hard nodig om ons gezond, vrolijk en sterk te voelen. Een verminderde vitamine D voorraad geeft een meer neerslachtig gevoel. En dat is niet fijn. Probeer daarom ook overdag even naar buiten te gaan als de zon schijnt. Een kopje koffie of thee in het zonnetje op een beschutte plek kan al wonderen doen voor je humeur. Lukt dit niet? Neem dan een vitamine D supplement of ga lekker onder de zonnebank.

Maar vooral: ga lekker naar buiten, ontdek de veranderingen in de natuur en kom weer helemaal opgefrist thuis. En wie weet gaat het nog wel vriezen en sneeuwen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.