vrijdag 17 januari 2020

Genieten van Winter Efteling

Afgelopen Kerstvakantie ben ik weer eens – sinds jaren – naar de Winter Efteling geweest. Als je denkt dat de Efteling niet mooier en sprookjesachtiger kan, dan heb je het in winterse sferen nog niet beleefd. De lichtjes, de vreugdevuren, de aangeklede karakters… Er staan kerstbomen met sneeuw, je kan schaatsen en langlaufen en er staan speciale warme drankjes op het menu. Kortom, je bent in een winters sprookje beland. En ik vind dat zeer genieten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Winter Efteling

Op de rand van het nieuwe millennium, opende Efteling in de wintermaanden haar deuren voor Winter Efteling; een totaal nieuwe, winterse beleving van het toch al mooie sprookjespark. 1999 was het de eerste keer dat tijdens de winterstop de Efteling dan toch even openging, omdat er toen genoeg overdekte attracties waren om een compleet dagje uit te bieden. Na drie jaren proefdraaien werd het een jaarlijks festijn dat is uitgegroeid naar een evenement dat al start half november en eind januari/begin februari weer eindigt. Tijdens de winterse openstelling zijn bijna alle attracties open, behalve de Piraña en enkele achtbanen. Dit kan verschillen per dag en is mede afhankelijk van het weer. Tijdens de wintertijd kun je langlaufen over het parcours van de traptreintjes en staat er een heus IJspaleis gebouwd waar je onder meer kan schaatsen. Ook is er live entertainment aanwezig op het park.


Prijzen en bereikbaarheid

Efteling is niet het goedkoopste uitje van Nederland en dat geldt ook voor Winter Efteling. Met online kortingen is het mogelijk om goedkoper van dit sprookjespark te genieten. Aan de andere kant: voor de entreeprijs krijg je wel heel veel attracties terug. Koop je je tickets online via de website van Efteling dan betaal je minder. Er zijn zelfs speciale daldagen met een lager tarief te vinden. Parkeren is (op moment van schrijven) € 12,50 per dag (dit is meer dan toen ik schreef over Efteling in Genieten van… vorig jaar). Check dit van te voren nog even op de website, dan sta je niet voor verrassingen. De prijzen kunnen soms verhoogd worden. De grote parkeerplaats biedt wel ruimte voor veel auto’s. Tevens is Efteling goed bereikbaar met de auto. Ook met het openbaar vervoer is het goed te doen. Let wel dat je vanaf Station Tilburg nog een tijdje in de bus zit.


Genieten van lichtjes en sprookjesachtig winterdecor

Het allerleukste vind ik eigenlijk de aankleding van het park wat je in het Sprookjesbos nog het meest tegenkomt. Zo hangt er bij de schatbewakende draak een krans aan de muur met edelstenen en gouden munten. Zijn de huisjes van de kabouters, Roodkapjes oma en de zeven geitjes versierd met kerstdecoratie. En heeft de heks van Hans & Grietje haar huisje nog lekkerder gemaakt met betoverde peperkoekmannetjes in de tuin en schuimkransjes en zuurstokjes in de bomen… Ook hebben verschillende Sprookjesbosbewoners hun winterkleding aan.



Niet alleen in het Sprookjesbos is het winterdecorum te bewonderen. Ook bij andere attracties komt het terug. Zo zitten de ondeugende aapjes bij Station Oost met sjaaltjes en mutsjes op, draagt Vogel Rok een warme Unox muts en sjaal en kom je overal cadeautjes, kachels en besneeuwde bomen tegen.



Zoals gezegd is het dus mogelijk om te schaatsen bij het IJspaleis. Dit paleis biedt ook speelmogelijkheden indoor en de Vuurprins en IJsprinses treden er op. Uiteraard heeft deze grote witte tent een eigen horecapunt. De schaatsbaan loopt van binnen naar buiten en weer terug. Schaatsen zijn er te huur. Langlaufen doe je achter de vijver met de kleine bootjes bij ’t Hijgend Hert. Normaal is dit een spoorbaantje met traptreintjes, maar nu ligt er een heuse (borstel)baan om te langlaufen. Materiaal leen je bij de balie en vervolgens mag je lekker een rondje over het parcours maken. Uiteraard is hier ook alles in winterse sferen.



In de avonduren (dus al vanaf een uur of vier, half vijf) als het donker wordt, dan gaan alle lichtjes schijnen. Van lampionnen in het water op de Pardoes Promenade tot duizenden twinkellichtjes in de bomen… het is gewoon een sprookje!


Genieten van Winter Efteling kan nog tot en met zondag 2 februari 2020. Dan wordt het weer ‘gewoon’ Efteling. Voor tickets, informatie en openingstijden kijk je op Efteling.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.