vrijdag 10 januari 2020

Lichtkunstfestival Slot Zeist: spektakel van duurzaam licht

Vanaf vanavond 10 januari tot en met 19 januari beleef je een waar lichtspektakel rondom Slot Zeist. Het is de allereerste keer dat het Internationaal Lichtkunstfestival neerstrijkt in de tuinen van het Slot. Iedere avond van 18:00 uur tot 22:00 uur geniet je van diverse, bijzondere installaties gemaakt voor lichtkunstenaars uit Nederland en Europa. Heel bijzonder is het veld vol plastic flessen die door kinderen van basisscholen in Zeist zijn versierd. Ontdek kunst op een toegankelijke, sprookjesachtige manier en geniet van de historie van Slot Zeist. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Feestelijke opening

Vanavond werd het Lichtkunstfestival op feestelijke wijze geopend op Slot Zeist. Onder het genot van een hapje en drankje opende de heer Fluitman, wethouder van de gemeente Zeist, samen met een groep kinderen het bijzondere festival. Na een klap op de rode knop kwam de gevel van Slot Zeist swingend tot leven, dankzij mooie muziek van Jazzism en bijzondere lichtprojecties. Het is het eerste kunstwerk dat je ziet bij het betreden van het Slotplein van Slot Zeist en iedere drie minuten begint het spektakel weer opnieuw.Sprookjestuin

Vervolgens begin je je ontdekkingsreis via de ingang aan de linkerkant naar de slottuinen. Het eerste beeld is een fontein van vlinders, sereen dansen ze op de wind samen heen en weer. Het is de eerste van vele sprookjesachtige installaties. Het meest bijzonder vond ik het grote veld vol paardenbloemen. Het lijkt wel Alice in Wonderland, want de pluizenbollen zijn groots en geven licht. Bovendien zijn ze gemaakt van plasticflesjes. Ook de dansende lichtpilaren die met het veranderen van de muziek ook van kleur veranderen, vond ik heel mooi. Verder vind je in de tuin een theehuisje met een aquarium erin, staat de gevel in bloei en het veld vol flessen gemaakt door basisschoolkinderen.


Interactie in ‘The Cloud’

Het laatste spektakelstuk bevindt zich heel alleen in het donker. Het is een grote wolk, genaamd The Cloud, gemaakt van oude lampen. De installatie nodigt je uit om onder de wolk te komen staan en aan de touwtjes – die op regen lijken – te trekken. Er gaan dan lampjes aan en weer uit en weer aan… het lijkt wel onweer. Maar het is interactie onder een grote wolk van licht. Deze installatie is tevens heel leuk voor kinderen.


Duurzaam festival

De kunstwerken hebben een internationaal karakter. Zo is er werk te zien van kunstenaars uit Frankrijk, Canada, Nederland, Polen en zelfs de Filipijnen (om maar een paar landen te noemen). Een bijzonder detail voor alle kunstwerken is dat de beelden gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Daarnaast zijn alle lampen die worden gebruikt energiezuinige LED lampen. Dat geeft het festival een duurzaam tintje. Het festival wordt georganiseerd met Lumen in Art BV wat garant staat voor diverse lichtkunstfestivals in Nederland.

Praktische informatie

Tickets voor dit schitterende festival voor jong en oud zijn verkrijgbaar via Lichtkunstfestivalslotzeist.nl en aan de poort van Slot Zeist. Koop je de tickets via de website (waar je ook allerhande leuke informatie vindt), dan krijg je korting op de entreeprijs.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.