woensdag 8 januari 2020

Brei en haak mee voor de dieren in Australië

Al maanden wordt Australië geteisterd door bosbranden, dat kan niemand ontgaan zijn. De dieren hebben er ook zwaar onder te leiden en de plaatselijke opvangorganisaties doen hard hun best om de dieren op te vangen en weer beter te maken. Geld is daarvoor hard nodig. Maar ook buideltjes. Kleine en jonge dieren die hun moeder zijn kwijtgeraakt door het vuur hebben de veiligheid van een buidel nodig om te kunnen groeien en vooral om weer tot rust te komen. Brei of haak ook mee voor Australië, het is heel gemakkelijk. En wie niet kan breien kan ook helpen door katoenen binnen zakjes te maken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Benodigdheden

Het is belangrijk dat de steken dicht op elkaar zitten, want dan kunnen er geen nageltjes in blijven hangen. Daarom heb je het volgende nodig:
4 mm breinaalden of haaknaald
100% puur wol, 8ply, de dieren kunnen niet goed ademhalen in synthetische wolsoorten
Brei alles recht, hierdoor ontstaat er een fijne ribbelsteek
Ga je haken, haak dan strak, want dat geeft warmte

8ply wol is dikker en zou je eigenlijk op dikkere breipennen gebruiken, maar omdat het om warmte en dichte steken gaat, wordt het dus aanbevolen om kleinere naalden te gebruiken dan op de wikkel staat aangegeven.

Het garen van Happy Sheep (verkrijgbaar bij onder meer Hobii.nl) en Drops Alaska (te koop via bijvoorbeeld Wolplein.nl) zijn gemaakt van 100% puur wol en dus heel geschikt voor de dieren.

Het patroon van WIRES

Je kan de buidels op twee manieren maken. De eerste is door twee rechthoeken te breien van 40 cm breed bij 60 cm lang of van 50 cm breed bij 70 cm lang en deze aan drie zijdes aan elkaar te naaien. Je mag natuurlijk ook een lap van 120 of 140 centimeter lang breien of haken en deze aan de lange zijdes dichtnaaien.

Zet hiervoor respectievelijk 100 tot 130 steken op en brei net zoveel toeren als nodig is om de lengte te behalen.
Bij het breien is het fijn wanneer het afkanten een beetje losjes gaat. Dichtnaaien, één kant open laten en klaar is de buidel.
De afmetingen hoeven niet super precies te zijn.

Binnenbuidels

Om de wollenbuidel een beetje schoon te houden, ontvangen de mensen van WIRES ook graag linnen, fleece of katoenen binnenzakjes. Deze maak je door twee katoenen, fleece of linnen lappen van 40 bij 60 of 50 bij 70 aan elkaar te naaien langs drie zijdes. De binnenzakken worden geregeld gewassen, dus ook daar hebben ze er veel van nodig. Misschien kun je wel oude, katoenen, kussenslopen en onderlakens hiervoor gebruiken.

Stuur het op

Ik weet het, een postpakket versturen naar Australië is niet goedkoop. Maar de dieren zijn o zo blij met deze warme zakken. Misschien kun je het wel samen breien of haken met vrienden en daarna de verzendkosten samen delen.

De buidels mogen verstuurd worden naar:
WIRES
PO Box 7276
Warringah Mall NSW 2100
Australia

Wanneer je een kaartje in het pakket doet met je e-mailadres erbij, dan krijg je altijd een bedankje in de mail.

Helpende hand

Wil je meer lezen over wat WIRES doet om de dieren te helpen of nog op andere manieren Australië via deze organisatie te helpen? Kijk dan op op de website van WIRES en help mee. Namens de dieren alvast heel hartelijk dank!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.