donderdag 22 september 2022

Stadsbeeld Schaap met twee lammeren

Schapen. Zodra je het eiland Texel betreedt kom je deze wollige vrienden al tegen. Texel en schapen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het is zelfs een van de weinige schapensoorten die een eigen stamboek heeft. Een ode aan het Texelse schaap mag dan op het eiland zeker niet ontbreken. Je vindt deze ode in Oosterend, compleet met twee lammetjes op een betonnen sokkel, op een pittoresk plekje in het dorp. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Schaap met twee lammeren

gemaakt door: Frans T. Voskuil
gemaakt van: koper
bestaat uit: een schaap met twee lammetjes, ieder op een eigen plateau, maar samen op een sokkel van beton
te vinden aan: de hoek van de Peperstraat en Oranjestraat in Oosterend, Texel, op een gezellig pleintje met een plantsoen erom heen
staan daar sinds: juli 1978


Schaap met twee lammeren

Het standbeeld stelt dus een schaap voor met twee lammetjes. Deze zijn op ware grootte, zoals de kunstenaar dat graag wilde. De opdracht van de gemeente Texel luidde ‘doe iets met een schaap’, zoals te lezen staat in de Texelse Courant van dinsdag 25 juli 1978 en Frans bedacht dit prachtige tafereel. Het is een ode aan het echte Texelse schaap (wat er voorheen nog niet was op het eiland). Bij de onthulling waren de bewoners van Oosterend erg blij met het schaap en haar lammetjes. Het stond voor hun niet alleen symbool voor het Texels schaap en de schapenfokker, maar ook voor moederliefde. Het heeft Frans twee jaar gekost om het schaap er zo heerlijk wollig en echt uit te laten zien. Hij begon dus in 1976 met het ontwerp en in 1978 werd dit zeer lieflijke tafereeltje onthult. In de 44 jaar dat het standbeeld oud is, staat het op dezelfde stenen sokkel op de hoek van de Peperstraat-Oranjestraat in het dorp.Utrechtse Texelaar

Door te neuzen in het archief van de Texelse Courant valt er wel het een en ander te vinden over Frans T. Voskuil. Zo is hij geboren op een boerderij in De Bilt, maar groeide vooral op in Utrecht in een flat. Frans had een opleiding gedaan voor grafisch ontwerper, maar kunst trok hem ook. Zo leerde hij aquarellen van Bellaard en maakte hij menig aquarel in opdracht. Maar de ruimte riep hem. De stad voelde wat benauwend en daarmee besloot hij in 1971 zijn boeltje te pakken en neer te strijken op Texel. Daar ging hij lesgeven op de Landbouwhuishoudschool en gaf hij cursussen tekenen en boetseren. In zijn vrije tijd ging hij meer tekenen en schilderen. Het liefst dieren en dan ook zo natuurgetrouw. Het standbeeld van het schaap met de twee lammetjes was daarom bij hem in goede handen. Overigens wist Frans wel direct dat het standbeeld uit een schaap met haar lammetjes moest gaan bestaan, want, zo zei hij, een schaap alleen is ook maar zo eenzaam.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.