maandag 1 april 2019

Dagje uit met de trein

Ik vind het heerlijk om auto te rijden. Echt waar. Maar reizen met de trein vind ik ook heerlijk. Helemaal als je bestemming (een museum, dierentuin of pretpark) daarna op loopafstand vanaf het station ligt. Zo ging ik naar Rembrandt & Saskia in het Fries Museum in Leeuwarden met de trein, bezocht ik vorig jaar Winters WILDLANDS in Emmen met de trein en reisde ik af naar Enkhuizen voor Sow to Grow. Maar ook veel pers events in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bezoek ik het liefste met de trein. Wel zo relaxed. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ontspannen onderweg

Reizen met de trein vind ik heel ontspannend. Ik kan lekker met een haakwerk bezig zijn, een boek lezen (binnenkort komt er een review online van een bijzonder boek) en alvast een stukje schrijven over wat ik heb gezien en meegemaakt. Maar ook als je een dagje uit gaat is reizen met de trein heel fijn. Zo kom je uitgerust aan (zonder filestress) op je bestemming. En het uitje begint al, zodra je in de trein stapt.

Forensen in de trein

Als je een tijdje moet reizen, ontkom je er niet altijd aan dat er allemaal forensen om je heen zitten die met een beker koffie van de Starbucks en de laptop op schoot zowel wakker willen worden als al aan het werk willen gaan. Niet alle forensen vinden het leuk om met dagjesmensen in de trein te zitten (dat heb ik ooit ervaren op weg naar Kallenkote waar ik met een vriendin naar Taman Indonesia ging), maar daar is dan weer de stiltecoupé voor.

Hoe stil moet je zijn in de stiltecoupé?

Pfoe, je hebt gerend en de trein gehaald. Hijgend kom je vol bombarie (niet expres) de stiltecoupé binnenvallen. En meteen begint er iemand boos naar je vermanen dat je stil moet zijn. Tja, dit heb ik een keer zien gebeuren met twee meiden die bepakt en bezakt onderweg waren naar huis en meteen op hun kop kregen van een boze dame – nog voordat de trein het station uitreed. De stiltecoupé is er inderdaad voor rust en stilte. Hier kunnen forensen lekker werken, maar je kan er ook lekker in je eentje zonder gedoe genieten van een goed boek. Maar natuurlijk hoef je niet angstvallig een hoestbui binnen te houden of – zoals in het geval van die meisjes – op kousenvoetjes binnen te sluipen. Hoe stil moet je dan zijn in de stiltecoupé? De NS heeft hier niet echt regels voor opgesteld, maar in de stiltécoupe is het niet de bedoeling dat je lange gesprekken voert met elkaar of met de telefoon. Of dat je buurman je muziek door de koptelefoon heen hoort stampen. Natuurlijk mag je best met je koffers even binnenkomen op een station, maar daarna is het goed om respectvol naar elkaar te blijven en de rust te bewaren. Wil je wel lekker kletsen met elkaar, dan ga je in een andere coupé zitten. Ga je een dagje uit met vrienden, vriendinnen of het gezin? Ga dan niet in de stiltecoupé zitten.

Leuke kortingen met treinkaartjes

Wist je dat de NS zijn eigen voordeelwebsite heeft? De Spoordeelwinkel heet dat en je vindt deze via ns.nl/spoordeelwinkel. Op deze webshop kom je allerlei leuke combinatietickets tegen waarbij je zowel een kaartje voor het OV als voor een attractiepark, dierentuin, museum of ander dagje uit boekt. Meestal zelfs met kortingen op de reis (dagretour en eventueel een pendelbus) en de entree. Zo heeft NS nu leuke combitickets voor je naar de Keukenhof en ga je voordeling met entree naar de Efteling, WILDLANDS of (heel toepasselijk) het Spoorwegmuseum. Begin dus ook je uitje eens in de trein en geniet van de eerste tot de laatste minuut van een heerlijke dag uit.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.