zaterdag 13 april 2019

Reis mee om de wereld bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Donderdag was er al een preview voor vrienden, buren, familie en pers en sinds gisteren mag iedereen weer komen genieten van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. En genieten, dat ga je zeker doen van de prachtige zandsculpturen die door de carvers zijn gemaakt. Dit jaar is het thema Reis om de Wereld. Pak je paspoort en je boarding pass en geniet van weer een schitterend Zandsculpturenfestijn. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wereldreis in vogelvlucht

De wereldreis begint al als je de Beeldentuin van Garderen oploopt (waar overigens ook veel te zien is) met een prachtig standbeeld dat al een sneak preview geeft van het moois dat komen gaat. Wandel daarna de hooischuur binnen en… je stapt in een vliegtuig! Aangekomen op je bestemming verbaas je je over de mooiste skyline ter wereld, duik je onder de zeespiegel in een heuse onderwaterwereld (echt schitterend) en ga je even pokeren in de Saloon. Het buitenterrein leidt je langs allerlei bezienswaardigheden, zoals wereldleiders, gekke markten en bonte vervoersmiddelen. Hoogtepunt voor mij is Mont Saint-Michel. De details die daar weer in zijn verwerkt zijn echt schitterend. De tuinen buiten zijn overigens wederom aangelegd door Rob’s Grote Tuinverbouwing, en Rob was er zelf ook weer bij.Kijk je ogen uit

Als je buiten het kronkelpad volgt, dan kom je vanzelf bij een grote tent, waar je je reis vervolgt naar verre bestemmingen. Er staan oude tempels, je ziet Japanse dames, het Chinees nieuwjaar wordt gevierd en… je staat oog in oog met allerlei dieren. Het grootse wandvullende sculptuur vraagt de volle aandacht. Er staat een lijst bij met de dieren die je kan spotten, zoals de olifant, de buffel en natuurlijk een giraf. Maar ook kleine dieren houden zich schuil in dit fantastische tableau. Ga even zitten op een bankje en probeer maar eens alle dieren te spotten.


Weet u nog…?

Eenmaal bekomen van dit spektakel sta je weer buiten en vervolg je je weg naar het andere binnen gedeelte, waar je – traditiegetrouw – een leuke speurtocht tegenkomt. Dit keer is het thema ‘Weet u nog…?’. Gebeurtenissen vanaf 1945 tot en met 2018 zijn weer zo treffend vastgelegd, dat het puzzelen extra leuk wordt. In deze zaal kom je onder meer Vader Abraham, Wim Kok, André van Duins Willempie, Anton Geesink, Bokito en de panda’s van Ouwehands Dierenpark tegen. Vul de letters in en maak kans op het spel Ticket to Ride ‘Europe’, een high tea voor vier personen in De Rozentuin of een diner voor twee bij restaurant De Bonte Koe.Nieuwe schilderijen

Ook de Gouden Eeuw en het Rembrandtjaar worden dit jaar niet vergeten bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Zoals altijd hangt er een replica van de Nachtwacht, maar nu zijn daar ook de Staalmeesters en de Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp aan toegevoegd. Zelfs Marten en Oopjen zijn te bewonderen. De schilderijen worden gemaakt door Atelier Jacobs (schilderijen-oudemeesters.nl) en geven het museum weer een heel nieuwe uitstraling.

Op en top genieten

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is ieder jaar al prachtig, maar dit jaar is het nog mooier. Het verschil zit hem echt weer in de vele details. De beelden zijn nog levendiger en sprankelender. Het werken met licht en geluid maakt het spektakel helemaal compleet. Ik heb donderdag echt heel erg genoten. Wil jij ook naar ’t Veluws Zandsculpturenfestijn? Ze zijn tot en met 2 november geopend van maandag tot en met zaterdag. Voor kaarten, openingstijden en meer informatie kijk je op www.zandsculpturen.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.