maandag 29 april 2019

Schrijfcoachtip: schrijven vanuit emotie

Wanneer je een verhaal gaat schrijven, dan pakt iedereen dat anders aan. De een begint met een bullet journal en maakt een planning over het plot en een hoofdstukverdeling. De ander gaat zitten brainstormen met een kladblok (of meteen in de laptop) en maakt kleine situatieschetsjes. En een derde gaat gewoon schrijven en ziet wel waar het schip strandt. Iedere aanpak is goed, als het eindresultaat – een af verhaal met een goed begin, spannend midden en een verrassend eind – er maar komt. Schrijven is een proces, dat je rationeel kan benaderen, maar ook emotioneel. Schrijven uit emotie kan heel spannend en soms wel wat beangstigend zijn, omdat die emotie zo dichtbij je staat. En daarom wil ik daar wat schrijfcoachtips voor geven vandaag. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Tip 1: doe het gewoon

Ga zitten met een kladblok en een pen of klap je laptop open en laat de emotie die je voelt je leiden om te schrijven. Niemand hoeft het nog te lezen, alleen jij. Ik vind het persoonlijk fijn om te beginnen vanuit een emotie. Zo worden dialogen echter, kruipen de hoofdpersonen meer onder je huid en komt het verhaal tot leven. Ben je boos, intens verdrietig, vertwijfeld, angstig of wat dan ook: wees er niet bang voor, maar laat het binnen en gebruik het voor die eerste basis van je verhaal.

Tip 2: laat de tekst even liggen

Wanneer je nog middenin je emoties zit, is het lastig om rationeel naar een tekst te kijken. Dat is een feit en hoort bij het schrijfproces. Laat je geschreven scène of hoofdstuk daarom eventjes liggen. Een dag of twee bijvoorbeeld, maar een week kan ook. Pak het dan op en lees het na. Zo kun je met een afstand naar deze emotionele tekst kijken en beoordelen of je het gaat gebruiken of niet. Ook kun je het dan een beetje bijschaven. Lukt dit niet? Schakel dan een schrijfcoach in om je te helpen.

Tip 3: vind de emotie terug

Soms voel je niet wat je wil voelen tijdens het schrijven, terwijl je wel een bepaalde emotie wilt hebben voor een bepaald hoofdstuk. Het helpt dan om de emotie uit een eerdere versie terug te halen, door deze te lezen. Zelf vind ik het prettig om muziek op te zetten die een bepaald gevoel oproept. Zo kun je gemakkelijker dat gevoel terugvinden.

Tip 4: het kan niet alleen emotie zijn

Natuurlijk heb je een bepaald gevoel nodig om te kunnen schrijven. Dat is heel goed. Maar het is ook belangrijk om met je hoofd te schrijven, in plaats van met je hart. Je hebt immers beide nodig. Schrijf daarom eerst met je emotie en gebruik dan de ratio om er een lopend verhaal van te maken. Dit kan soms lastig zijn, vooral wanneer je een non-fictie verhaal schrijft. Ook hier kan een schrijfcoach hulp bieden.

Tip 5: maak een planning

Zelfs wanneer je uit emotie je verhaal schrijft, heb je uiteindelijk een planning nodig om alle hoofdstukken lopend aan elkaar te plakken en je verhaal een goed begin, midden en einde mee te geven. Ik maak daarbij graag gebruik van een samenvatting voor mijn verhalen. Alsof je eigenlijk een boekverslag maakt van je eigen boek. Zo geef je jezelf een leidraad om je aan vast te houden als je emoties de overhand nemen.

Schrijven met schrijfcoaching

Ben je er aan toe om je verhaal te gaan schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je moet beginnen? Met schrijfcoaching komt dat helemaal goed. Naast algemene tips hierover, gaan we natuurlijk heel specifiek met je werk aan de slag, zodat jouw mooiste verhaal straks op papier staat, klaar voor de wereld om het te lezen. Durf jij het aan om je verhaal te schrijven en heb je daar wat hulp bij nodig? Neem dan eens contact met mij op en we gaan snel aan de slag.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.