donderdag 25 april 2019

Museumnieuws: leuke uitjes voor de Meivakantie

’Meiregen, meiregen, maak dat ik groter word!’ Okay, het is nog april, maar die lentebui van gisteren is misschien wel een voorbode voor het weer deze meivakantie. En als je dan toch een dagje uit gepland had, dan wil je deze door verregende koppies niet in het water zien vallen. Ga dan eens een dagje naar binnen, bijvoorbeeld naar een museum. Voor jong en oud valt er de komende week nog veel te beleven. Een paar van deze toffe uitjes licht ik in dit artikel voor je uit. Check ook altijd de website van je favoriete museum om te zien wat er gaande is in de meivakantie. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Maak je eigen speeldoosje in Museum Speelklok

Het muzikaalste museum van Nederland heeft een mooie activiteit voor kinderen (en hun begeleiders natuurlijk): maak je eigen speeldoosje. Speeldoosjes zijn tijdloos en magisch, want er komt toch ‘zomaar’ muziek uit een prachtig boxje. En wanneer dat muziekdoosje helemaal zelf gemaakt is, is dat natuurlijk nog magischer. De hele dag door kunnen kinderen in Museum Speelklok te Utrecht lekker knutselen, knippen en plakken. Het bouwpakketje met speeldoosje kost € 4,75. Verder geniet je natuurlijk met zijn allen van de muzikale rondleiding, ga je nog op Speurtocht met Orgelaapje Toon (en spelen kinderen aan het einde ervan helemaal zelf Toon zijn favoriete liedje) en er is een Museum Expeditie. Voor openingstijden, tickets en meer informatie ga je naar MuseumSpeelklok.nl. (foto: Museum Speelklok)

Wetenschappelijk onderzoek in Universiteitsmuseum Utrecht

Okay het is vakantie en dat betekent natuurlijk dat je kinderen even vrij zijn van school. Toch is het een aanrader om met ze naar het Universiteitsmuseum Utrecht te gaan. Dit museum biedt namelijk op een laagdrempelige en interessante wijze allerlei wetenschappelijke ontdekkingen aan. Kinderen (en jij als begeleider) gaan lekker zelf aan de slag met diverse speurtochten, zoals de skelettentoer en tuinspeurtocht. Kom naar de museumspecial in het Jeugdlab waar neuzen en gebitten van dieren nader worden bekeken, doe mee met een echt onderzoek over eten of ga in de tuin naar het onderzoeksstation en ontdek zelf waarom het ene object wel drijft en het ander zinkt als een baksteen. Voor meer informatie, openingstijden en tickets kijk je op Universiteitsmuseum.nl. (foto: Universiteitsmuseum Utrecht)

Familierondleidingen met verkleedpartijtje op Kasteel Duivenvoorde

In Voorschoten ligt het mooie Kasteel Duivenvoorde. Hier waan je je voor een dag ridder, baron of barones. Helemaal tijdens de speciale familierondleidingen genaamd ‘Kasteelbewoners’. Voordat de rondleiding begint mogen kinderen (van 6 tot en met 12 jaar) zich verkleden als ridder of barones en worden zo onderdeel van het verhaal van Duivenvoorde. Geschiedenis kwam voor kinderen nog nooit zo leuk tot leven. De speciale rondleidingen worden gegeven van dinsdag tot en met vrijdag. Na de rondleiding kan er worden geknutseld en genoten van een hapje en drankje. Natuurlijk mag je ook al het moois van het Kasteel nog eens goed in jullie opnemen. Het is aan te raden deze unieke familierondleiding van te voren te boeken door je tickets online te bestellen via KasteelDuivenvoorde.nl. Hier vind je ook meer informatie over de entreeprijzen, openingstijden en de rondleidingen. (foto: Kasteel Duivenvoorde)

Bijzondere tentoonstelling in het Raadhuis in Graft

Museum In ’t Houten Huis verzorgt ieder jaar een presentatie op de begane grond van het prachtige stadhuis in Graft. Inmiddels is het stadhuis weer open en kun je dit jaar genieten van de tentoonstelling: Gedateerd in Graft, slibaardewerk met jaartallen. Het slibaardewerk is afkomstig uit de Gouden Eeuw en past daarom heel goed bij het museumthema Rembrandt en de Gouden Eeuw. Gedateerd in Graft hoort bij een grotere tentoonstelling waarbij symboliek, jaartallen en teksten op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk nader worden toegelicht. In Museum In ’t Houten Huis kun je vanaf 19 mei genieten van de tentoonstelling ‘Symbolen voor het oprapen’. Maar ook in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar worden verschillende tentoonstellingen met dit overkoepelende thema tentoongesteld. Het Raadhuis in Graft is tot en met 13 oktober geopend. Voor openingstijden, tickets en meer informatie kijk je op HoutenHuis.nl. (foto: Collectie Museum In ’t Houten Huis)

Bewonder teruggevonden Van Goghs in Van Gogh Museum

Ze waren lang verloren gewaand nadat ze in 2002 uit het museum werden gestolen: de schilderijen Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-1885) van Vincent van Gogh. In 2016 werden ze teruggevonden in Italiƫ. De schilderijen werden snel naar huis in Amsterdam gebracht, echter waren de twee werken nodig aan restauratie toe. De afgelopen jaren is dat grondig en zorgvuldig gedaan. En nu zijn deze prachtige schilderijen weer te zien in het Van Gogh Museum. De beide werken zien er weer als nieuw uit en stralen weer zoals het hoort. De schilderijen worden de eerste maanden samen getoond met informatie over de restauratie. Want dat is altijd heel interessant om meer over te leren. Vanaf september zullen beide schilderijen weer hun oude, vertrouwde plekjes in de collectie innemen. Voor meer informatie, entreeprijzen en tickets kijk je op VanGoghMuseum.nl. (foto: Van Gogh Museum)

Kindermiddag in Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Alleen op 1 mei is het weer knutselmiddag in het Kempenmuseum. Op deze middag gaan kinderen zelf muziekinstrumenten in elkaar knutselen. Van ‘afval’ maken kinderen samen met vrijwilligers en begeleiders tamboerijnen, sambaballen, trommeltjes en nog veel meer. Natuurlijk worden de instrumenten uitvoerig getest tijdens een superleuk optreden. Aan een lekkere versnapering is door het museum ook gedacht. En iedereen mag komen, dus neem broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, ooms en tantes maar lekker mee. De middag begint om half 2 en is om half 5 afgelopen. Entree voor iedereen (groot en klein) bedraagt € 2,-. Voor meer informatie kijk je op Achtzaligheden.nl. (foto: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.