vrijdag 12 april 2019

Ga mee achter de schermen bij MOJO BACKSTAGE in Museum Prinsenhof Delft

Ben jij wel eens naar een concert of festival geweest georganiseerd door Mojo Concerts? Bijvoorbeeld bij de legendarische Rolling Stones of Tom Jones. Of ga je dit jaar naar PINK of Bon Jovi? Misschien staan Low Lands en Down the Rabbit Hole wel op je lijstje van festivals dit jaar. Dan ben je inderdaad naar een evenement van Mojo geweest. Wist je dat Mojo alweer 50 jaar bestaat en dat het bedrijf in Delft is ontstaan? En aangezien Museum Prinsenhof Delft naast Willem van Oranje en Delfts Blauw ook Delftse meesters tentoonstelt, mag Mojo daar zeker niet bij ontbreken. Ga mee achter de schermen en krijg een unieke kijk op dit bedrijf met MOJO BACKSTAGE. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

I got my mojo workin’

Muddy Waters zong ‘I got my mojo workin’’ in de jaren zestig. En daar komt de naam Mojo uiteindelijk vandaan, zo vertelde Berry Visser, oprichter van Mojo Concerts. Samen met zijn zakenpartner Leon Ramakers (ook aanwezig bij de opening) vertelde hij de mooiste verhalen over het prille begin van Mojo. Hoe Berry een festival wilde organiseren, maar nog geen locatie had (uiteindelijk werd dit het Kralingse bos) en ook nog geen geld had. En hoe Leon voor dat geld bij het ministerie uiteindelijk lospeutert. Bijzondere verhalen van twee bijzondere mannen die bands naar Nederland wilden halen, zodat iedereen ervan kon genieten. Nu, dik 50 jaar later, doen John Mulder en Ruben Brouwer dit. Deze vier mannen hebben samen met Museum Prinsenhof Delft een bijzondere tentoonstelling samengesteld over alles wat maar met Mojo Concerts te maken heeft. Neem je backstage pas maar mee en ga naar MOJO BACKSTAGE.

Achter de schermen

Voor dat echte festivalgevoel kregen we gisteren een heus festivalbandje om (in plaats van de gebruikelijke badge voor de pers). Je hebt tijdens een bezoek aan deze tentoonstelling ook echt het gevoel dat je op plekken kijkt, waar je tijdens een normaal concert of festival helemaal niet komt. In de tentoonstelling kom je allerlei objecten tegen (van entreekaartjes tot T-shirts en van posters tot de koelkast van Metallica) die met de concerten en festivals te maken hebben. In levendige video’s komen Berry, Leon, Ruben en John aan het woord, maar ook de boekers vertellen hun verhalen over de artiesten die ze zelf begeleiden. De zaal waar concerten (en tijdsbeelden) van de jaren zeventig, tachtig en negentig worden tentoongesteld is ontworpen door Peter te Bos, ook bekend als de leadzanger van de band Claw Boys Claw en vormgever van Lowlands. De eerste zaal is erg leuk, want daarin stap je de wereld van Mojo binnen, ontmoet je alle medewerkers, geniet je van een tijdlijn met daarin de geschiedenis van Mojo én een lijst met alle nationale en internationale artiesten waar Mojo mee heeft gewerkt. Pak daar je vergrootglas maar bij!


Veiligheid

Een belangrijk onderdeel van festivals en concerten is veiligheid. Doordat mensen platgedrukt worden in stadions en zalen, kunnen er veel ongelukken gebeuren. Mojo vond dat dit anders moest. Daarom is er een gedeelte aan veiligheid besteed, waar de bekende Mojo Barrier staat. Misschien ben je die wel eens tegengekomen tijdens een arenaconcert. De Mojo Barrier maakt het mogelijk om vakken te creëren, beveiliging te regelen en iedereen op en top van een concert te laten genieten.

Festivals

In de tentoonstellingszaal van het Prinsenkwartier – aan de overkant van de Prinsenhof – wordt alles verteld over de Big Five aan muziekfestivals: North Sea Jazz, WOO HAH!, Lowlands, Pink Pop en Down the Rabbit Hole. Heel bijzonder is ook het verhaal over de duurzaamheid van Lowlands. Het meerdaagse festival huisvest net zoveel mensen als een stad, maar dan op een zeer duurzame wijze. Dat is heel bijzonder. Stap trouwens ook even in de box áchter de display van Down the Rabbit Hole, dat is namelijk ook heel bijzonder. En geeft eigenlijk wel heel goed de sfeer van dit festival weer.


Muziek!

Naast posters en objecten zijn er ook veel video’s met muziek om te bekijken – en beluisteren. Zo zijn er stukjes concerten van Queen te zien, kun je je onderdompelen in een 360 graden concert van Pearl Jam (met koptelefoon) en staat David Bowie weer op een ander beeldscherm te swingen. Ook zijn er festivalregistraties en video’s over de opbouw van bijvoorbeeld een stad als Lowlands. Heel bijzonder is ook de timelapse video over de 10 daagse op- en afbouw van een U2 concert in de Johan Cruijff ArenA. En ga met de VR-bril echt backstage met Ronnie Flex. Dit alles laat je nog meer zien over het backstage leven van Mojo en de artiesten.


Een momentje stilte…

Concerten en festivals zijn fantastisch, maar helaas zijn er artiesten waar we nooit meer live naar toe kunnen gaan. Artiesten die ons zijn ontvallen, om welke reden dan ook, worden geëerd in een kunstwerk gemaakt door Berry Visser. Hij liet zich hiervoor inspireren door de begraafplaatsen in Normandië. Een kruisje op deze bijzondere begraafplaats is leeg… De begraafplaats ligt in de tuin achter het museum en is vrij te bezoeken (dus ook zonder entreeticket voor het museum).


Bijzondere tentoonstelling voor muziekliefhebbers

MOJO BACKSTAGE is echt een geweldige tentoonstelling voor alle liefhebbers van muziek, jong en oud. Laat je verbazen over wat er allemaal bij komt kijken om een concert en festival te organiseren en ga vanaf vandaag tot en met 1 september 2019 genieten in Museum Prinsenhof Delft. Het museum is heel goed te bereiken met het openbaar vervoer, het ligt op wandelafstand van Station Delft af.
Er is geen toeslag op de entree en museumkaart houders bezoeken de tentoonstelling gewoon gratis. Voor meer informatie, tickets en openingstijden kijk je op www.prinsenhof-delft.nl.

1 opmerking:

  1. Wow wat een gave tentoonstelling. Ik kan niet wachten om er heen te gaan!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.