maandag 6 februari 2017

Hond Gezond: Maand van de Gebitsverzorging

Wij mensen gaan minstens één – ik zelf twee – keer per jaar naar de tandarts voor controle. Als we pijnklachten ervaren of er is een vulling gebroken, dan gaan we zelfs nog een keertje vaker om maar zo snel mogelijk van de scherpe hoekjes of pijn af te zijn. Daarnaast poetsen we onze tanden minstens twee keer per dag twee minuten met een fluoridetandpasta en een goede tandenborstel. Soms komen er zelfs nog ragers, flos en tandenstokers aan te pas. Want je gebit, daar ben je zuinig op. Maar hoe zit het eigenlijk met de gebitsverzorging van je huisdier? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gebitsproblemen bij huisdieren
Huisdieren met tanden kunnen dezelfde problemen ervaren met hun gebit als wij mensen. De tanden zijn hetzelfde opgebouwd en kunnen ook onder de tandplak zitten, waardoor cariës (gaatjes) kunnen ontstaan. Echter gaat je hond slechts één keer per jaar naar de dierenarts voor controle. In de tussentijd is het aan ons om die tandjes en kiesjes in de gaten te houden. En het gedrag van je huisdier natuurlijk. Wil hij of zij ineens niet meer knabbelen of eten, dan kan er wat aan de hand zijn met het gebit. Nu weet ik niet precies hoe het zit met het gebit van andere dieren, maar ik probeer die van mijn hondje wel schoon te houden met bijvoorbeeld een tandenpoetskluif.

Gratis gebitscontroles
Om iedereen te helpen het gebit van je trouwe hond, lieve kat of ander huisdier gezond te houden, is februari uitgeroepen tot de Maand van de Gebitsverzorging. Bij de deelnemende dierenartsen kun je gratis terecht voor een consult. Tijdens deze controle kun je ook al je vragen stellen met betrekking tot voeding en mondhygiëne bij bijvoorbeeld je hond. Uit deze controle kan blijken dat je hond of kat een behandeling nodig heeft. Hier kun je dan samen met de dierenarts een afspraak over maken.

Hou het hondengebit schoon
We weten als mens zijnde dat een goede mondhygiëne niet altijd een garantie is dat er niets met je gebit gebeurt. Een ontstoken wortelkanaal of een gaatje in de kies kunnen ook door andere factoren ontstaan. Toch is proberen te voorkomen altijd goed. Ook bij je hond. Voor honden zijn er speciale kauwkluiven die helpen tandsteen te verminderen. Door de speciale vormgeving werkt de kluif als een soort tandenborstel. Speelt je hond graag? Neem dan eens een touwspeeltje voor de hond. Het touw helpt ook mee om het gebit schoon te maken.

Gebruik hondentandpasta
Uiteraard kun je de tanden van je hond ook poetsen. Gebruik nooit je eigen tandpasta! Daar zit namelijk fluoride in en dat is niet goed voor honden. Voor honden zijn er speciale tandpasta’s die je bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts kunt kopen. Je kan met je vinger de tandjes poetsen of met een speciale hondentandenborstel. Vraag ook gerust advies over de beste gebitsverzorging voor je hond bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak: iedere hond en dus ieder gebit is anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.