donderdag 23 februari 2017

De Wereld van de VOC: intieme tentoonstelling vol geschiedenis

Het is 1602, je hebt net het eerste octrooi ontvangen en mag naar de Oost varen. Het schip ligt in de haven... Ga je mee op wereldreis? Ontdek samen exotische dieren, ga op avontuur langs Kaap de Goede Hoop, koop exotische stoffen of waardevolle kruiden en neem het mee terug naar Nederland. Het leven was avontuurlijk, verwonderlijk, hard en lucratief. Dit alles – en meer – ontdek je vanaf vrijdag 24 februari 2017 tot en met 7 januari 2018 in het Nationaal Archief te Den Haag tijdens de tentoonstelling De wereld van de VOC. Je gaat even terug in de tijd dankzij de prachtige topstukken en persoonlijke verhalen. (foto's: Berry de Nijs/Writing Berries)

Belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis
De Vereenigde Oostindische Compagnie was een megabedrijf in haar glorie tijden. Schepen voeren af en aan over de wereld om te handelen en mensen konden zelfs aandelen kopen. De routes werden door cartografen heel zorgvuldig in kaart gebracht. Kunstenaars tekenden dieren en de omgeving zodat het thuisfront er kennis mee kon maken. En ondertussen moest er gevochten worden om te zorgen dat het ruim vol kostbaar koopwaar de thuishaven kon bereiken. De VOC vormt een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Veel producten zoals koffie, thee, satijn, zijde, Delfts blauw porselein en zelfs speculaas hebben wij hier bijvoorbeeld aan te danken. Dat allemaal ontdek je tijdens de tentoonstelling.

Topstukken uit het archief
Voordat je de expositieruimte binnentreedt, bezoek je eerst de drie kisten die je naar de expositieruimte leiden. Hier begint je reis terug in de tijd al. Tijdens de tentoonstelling kun je verschillende reizen maken met de VOC. Deze stippel je bij binnenkomst uit bij de grote wereldbol. De sfeer is intiem door het lage plafond, waardoor je je in een schip waant. De scheepstouwen om de pilaren en het klotsen van het water versterken dit gevoel. En misschien zie je de zee wel… De hele tentoonstelling is aangelegd in de vorm van een schip. Erg bijzonder en mooi opgebouwd. Er hangen bovendien intrigerende geuren die de sfeer nog authentieker maken. De topstukken zijn in teder licht gehuld in verschillende vitrines. Al die jaren zorgvuldig bewaard gebleven en nu te zien in de tentoonstelling. Topstukken als het panorama van Robert Gordon, een met inktgetekende kaart op een stuk dierenhuid, een prachtig boek met tekeningen van exotische dieren en natuurlijk hét Octrooi vormen het kloppende hart van de tentoonstelling. Daarnaast zijn er voor de tentoonstelling verschillende topstukken geleend van onder meer het Rijksmuseum en Naturalis.Persoonlijke verhalen
Met zo een rijke geschiedenis weet je zeker dat er nakomelingen zijn met voorouders in de VOC. Een aantal van deze nakomelingen zijn door het Nationaal Archief geïnterviewd en hun verhalen en portretten zijn te zien in de tentoonstelling. Het brengt de VOC nog dichterbij. Overigens zijn er nog meer portretten te bekijken en beluisteren op het VOC-themaplein van GahetNa.nl.

Praktische informatie
De mooie, interessante en interactieve tentoonstelling De wereld van de VOC is te zien van 24 februari 2017 tot en met 7 januari 2018 in het Nationaal Archief te Den Haag. Het is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, want het ligt naast Den Haag Centraal. Op zondag worden er speciale rondleidingen gegeven door De wereld van de VOC. Maar er zijn ook speciale rondleidingen te volgen achter de schermen, waarbij je het depot van het Nationaal Archief te zien krijgt. Ook zijn er rondom de tentoonstellingen verschillende activiteiten te volgen. Meer hierover lees je op de website van het Nationaal Archief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.