woensdag 22 februari 2017

Afscheid van Brooklyn en Skinny

De meeste persberichten die ik mag ontvangen bevatten leuk nieuws. Bijvoorbeeld dat er een neushoorntje is geboren of dat er een nieuw, mooier, groter verblijf is geopend. En ik blog ook graag over successen in het uitzetten van opgevangen dieren. Maar soms bereiken mij ook nieuwsberichten die erg verdrietig zijn. Zoals deze twee berichten die gisteren en vandaag werden verzonden over twee prachtige dieren die ik zelf ook zeker ga missen.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Afscheid van Brooklyn
Gisteren overleed namelijk op 18 jarige leeftijd witte tijgerman Brooklyn uit DierenPark Amersfoort. 18 jaar is een zeer hoge leeftijd voor tijgers. Bovendien had Brooklyn al een tijdje last van zijn nieren – een ziekte die vaker voorkomt bij grote katten. Brooklyn is een bijzondere tijger. Uiteraard omdat hij wit was (een kleur die eigenlijk niet natuurlijk is in de tijgerwereld), maar ook omdat hij als kersverse vader zijn welpjes heeft opgevoed. Nadat moeders overleed na de bevalling nam hij de zorg van zijn dochters Maxi en Katja op zich. Vader tijgers bemoeien zich nooit met de welpjes, maar Brooklyn wel. Tijgerin Maxi is nu nog woonachtig in het Amersfoortse dierenpark. Op zich is dat niet erg: tijgers zijn solitaire dieren. Maar Brooklyn gaat gemist worden.

Brooklyn in DierenPark Amersfoort

Afscheid van Skinny
Afgelopen weekend werd haar 55ste verjaardag nog gevierd, maar vandaag is helaas onze oudste dolfijn in Europa in het bijzijn van haar verzorgers ingeslapen in Dolfinarium. Ze had een kwaadaardige tumor en de dierenarts wilde haar niet langer ziek laten zijn. Skinny was de oudste dolfijn in Europa in een dierentuin. Ze was heel gemakkelijk te herkennen aan de grote witte vlek bij haar rechter borstvin. Als oma en moeder was zij een sterke steunpilaar van de gevarieerde dolfijnengroep in de Odiezee. 55 jaar is een zeer hoge leeftijd voor dolfijnen. Ze was de inspiratie voor velen en gaat gemist worden.

Skinny in Dolfinarium

Ik wens verzorgers en betrokkenen heel veel sterkte met het verlies van deze prachtige dieren en iconen voor de parken.