maandag 20 februari 2017

Goed doel: Bears in Mind

Altijd als ik naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen ga, ga ik natuurlijk naar Het Berenbos. Sterker nog, zonder bezoek aan de beren is voor mij een dagje Ouwehand niet compleet. Het Berenbos is namelijk een heel bijzondere plek. Hier wonen beren die zijn opgevangen uit circussen en te kleine kooien. De beren leven in het bos lekker met elkaar en een koppeltje wolven. Ik kan echt heel erg genieten van deze beren, want ze leven er vaak helemaal op. Spelen met elkaar, slapen in houten hutjes en hebben volop te eten. En op warme dagen kunnen ze nog een duik nemen in het meer ook. De beren zijn niet toevallig in het bos terecht gekomen. Daar hebben ze hulp bij gehad van Bears in Mind. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Ouwhands Dierenpark)

Stichting Bears in Mind
Bears in Mind is een stichting die zich inzet voor het welzijn van alle beren, maar ook voor natuurbehoud in de wereld. De stichting bestaat al sinds 1993. Het werd toen opgericht onder de naam Stichting Berenbos Rhenen, later werd dit Alertis en nu dus Bears in Mind. Het was de bedoeling om beren op te gaan vangen die werden verwaarloosd of misbruikt. Het Berenbos biedt ruimte voor deze beren. Maar de stichting doet meer. Om beren in de wereld te kunnen helpen worden fondsen ingezet voor bescherming en educatie. Want door anderen te informeren en meer te leren over deze prachtige dieren, is er meer mogelijk om de beren te helpen en beschermen. Samen met het dierenpark wordt er daarom geld ingezameld voor de stichting. Op de looproute kom je bijvoorbeeld ook inzamelingsbakken tegen waar je ter plekke geld in kan gooien voor Bears in Mind. Het Berenbos is overigens het eerste opvangcentrum in Europa gericht op bruine beren.Wat je van beren leren kan…
Het mooie aan Het Berenbos is, is dat het zo natuurlijk mogelijk is opgezet. De kabbelende waterval, het meer, de wolven… zelfs de verlaten huisjes en grotachtige plekken behoren tot een natuurlijke omgeving voor de beer. Je kan via de loopbrug, de touwbrug en langs het gaas de beren van heel dichtbij observeren. Daarnaast kun je veel leren in Expeditie Berenbos, een berendorp met verhalen over berenmishandeling, gevechten, natuurbehoud, jacht en een huisje vol ouderwetse knuffelberen. Je kan er ook lekker een hapje eten aan de gezellige picknicktafels, meer leren over de beren in het doolhof en zien wie er allemaal een stukje bos hebben geadopteerd. Vorig jaar opende een Observatiepost langs het Berenbos waar je ook meer kan leren over beren.Mackenzie
In de Observatiepost vind je ook een bijzondere beer. Hij zit daar in een glazen kist, heel gemoedelijk voor zich uit te staren. Dit is beer Mackenzie. Hij overleed op 8 juli 2015 en is vorig jaar teruggebracht in opgezette vorm in het dierenpark. Mackenzie is een heel bijzondere beer voor Het Berenbos. Hij kwam namelijk in juli 1993 als een van de eerste beren naar het bos toe. Hij is afkomstig uit het oorlogsgebied van Bosniƫ en is vernoemd naar de UN opperbevelhebber generaal MacKenzie. Mackenzie helpt nu bezoekers als stille getuige meer te leren over beren.

Doneren
Stichting Bears in Mind is afhankelijk van giften. Via de collectieboxen bij Het Berenbos kun je ter plekke geld geven. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een leuk souvenir. Neem daarom eens een kijkje in de webshop van Bears in Mind en trakteer jezelf of iemand die je lief hebt met een leuke knuffel, schattig sieraad, hip T-shirt of andere berenleuke producten uit de shop. Je kan ook doneren door een beer te adopteren, beren aan te wijzen als erfgenaam of door te adverteren in de berenkrant. De beren zullen je zeker dankbaar zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.