maandag 22 april 2024

Goed Doel Wildlife SOS

Via het Dier van de Maand, de Lippenbeer, vond ik ook het goede doel van deze maand: Wildlife SOS. Deze organisatie uit India zet zich actief in om onder meer lippenberen, olifanten en tijgers te redden van bijvoorbeeld stropers, handelaren en uitbuiters voor entertainment. Wildlife SOS werkt sinds 1995 actief om de verschillende dieren van India, zoals olifant, lippenbeer en luipaard te helpen. En met succes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bevrijden van dansende beren

Dat het logo van Wildlife SOS een lippenbeer is, is geen toeval. In 1995 startte Kartick Satyanarayan en Geeta Seshamani vanuit een garage in New Delhi een opvangcentrum om de dansende beren te bevrijden en weer een beerwaardig leven te geven. Hun doel was heel duidelijk: wilde dieren in nood helpen en de Indiase kernwaarde van het recht op vrijheid en waardigheid uitbreiden naar het dierenrijk. Dankzij Kartick Satyanarayan en Geeta Seshamani ontstond Wildlife SOS. Vanuit die garage is inmiddels een organisatie ontstaan die actief India’s kostbare wilde dieren beschermd, natuurlijke leefgebieden van deze dieren in stand houd, de biodiversiteit bestudeert en gemeenschappen die voorheen afhankelijk waren van wilde dieren om in hun levensonderhoud te voorzien een alternatief te bieden. Wildlife SOS is de grootste reddingsorganisatie voor wilde dieren in India met maar liefst 12 opvangcentra in het land.

Dieren in nood

De verlegen lippenbeer is niet het enige dier in India wat hulp kan gebruiken. Ook de majestueuze Aziatische olifant, stoere Bengaalse tijger en zeldzame schubdieren kunnen rekenen op de hulp van Wildlife SOS. Als organisatie maakt Wildlife SOS het verschil om terug te geven aan de planeet, terug te geven aan de natuur en te helpen het milieu en de wilde dieren te beschermen. En met succes, want Wildlife SOS heeft formele ‘samenwerkingsovereenkomsten’ met staatsoverheden en bosdepartementen in meer dan negen staten in India. Hiermee kunnen ze dus echt actief dieren helpen, opvangen en beschermen.

Wereldwijde samenwerking

Het werk van Wildlife SOS wordt door verschillende organisaties ondersteund, waaronder Bears in Mind, bekend van het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Zij ondersteunen onder meer in het bevrijden van dansende beren en het opvangen bij locaties van Wildlife SOS. Ook in Amerika (San Diego ZOO) en Groot-Brittannië mag Wildlife SOS op steun rekenen voor hun werk.

Veilige haven

De dieren die Wildlife SOS uit benarde situaties redt, kunnen niet altijd terug naar een wilde omgeving. Sommige dieren weten niet meer wat het is, omdat ze op zeer jonge leeftijd uit hun leefomgeving zijn gehaald. Daarom biedt deze organisatie veilige havens in de vorm van opvangcentra. In deze veilige toevluchtsoorden kunnen de dieren weer gewoon zichzelf leren zijn. Zijn er dieren die wel terug kunnen, dan wordt daar uiteraard hard aan gewerkt om dat te bewerkstelligen. Om dieren in het wild ook een veilige haven te bieden, bemiddelt Wildlife SOS actief bij mens-dierconflicten.

Wildlife SOS

Wil je meer weten over Wildlife SOS en wat ze allemaal doen om dieren te beschermen, eren en redden? Kijk dan eens op WildlifeSOS.org. De website biedt uitgebreide verhalen over de geredde dieren en heel veel mooie foto’s van de dieren die zij nu in veilige natuurreservaten hebben opgevangen en luister naar de podcast. Je vindt er ook veel verschillende manieren waarop je een donatie zou kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.