vrijdag 10 februari 2017

Ontdek de magische wereld van Harry Potter

De tentoonstelling toert al jaren over de wereld, maar eindelijk is het dan neergestreken in Nederland: Harry Potter The Exhibition. Voor het publiek gaat de tentoonstelling morgen (zaterdag 11 februari) open, maar pers en bloggers mochten gisteren al een bijzonder kijkje nemen op de tentoonstelling. Als Harry Potter-fan een must see, want het is net alsof je even een dagje in en om Hogwarts bent. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Omhul je in magie
Naast de Cinemec in Utrecht staat een grote zwarte hal. Hedwig vliegt je al tegemoet. Ze heeft post voor je. Is dat je brief voor Hogwarts? Als het goed is heb je je brief (ticket) al in de hand. Ga maar naar binnen en laat je leiden door de magische muziek. De wereld van Harry, Ron en Hermione wacht op je… De entree is al magisch… op de doeken langs de muren zie je Hogwarts al liggen in de nacht. Samen met de dromerige filmmuziek waan je je al in een andere, magische wereld. En dan moet de tentoonstelling nog beginnen!

Welkom op Hogwarts
De tentoonstelling begint bij een heks en de sorteerhoed op een krukje voor een prachtig Gotisch raam. Natuurlijk wilde ik wel gesorteerd worden en na een leuk, geanimeerd gesprek werd ik na een paar spannende momenten gesorteerd in… GRYFFINDOR! Dat begon al goed. We werden de volgende ruimte in begeleid waar op diverse videoschermen de films in een vogelvlucht voorbij komen. De trein klinkt aan het einde over de rails… het doek gaan op en… je bent op het perron bij Hogwarts! Compleet met locomotief van de Hogwarts Express. Er staan koffers en er hangen posters op het informatiebord. En dan loop je echt door de magische wereld van Harry en zijn vrienden.


Bewegende schilderijen, de Common-Room, de slaapkamer van Ron en Harry, een leslokaal van Potions en een tuintje met gillende planten (jawel, til ze maar op!)… Je wandeltocht langs de verschillende diorama’s tonen props, kostuums en decorstukken uit de films. Van Hogwarts wandel je naar het Quidditch veld, vervolgens zie je Buckbeak in de tuin van Hagrid. Bekijk Hagrids hut en pas dan op als je het verboden woud in gaat… de Dark Arts zijn natuurlijk ook ruim vertegenwoordigd. Aan het eind van het avontuur kom je in de grote hal van Hogwarts!


Natuurlijk ga ik niet alles verklappen, want echte Harry Potter-fans moeten echt zelf gaan bekijken hoe bijzonder de tentoonstelling is. Ik vond het echt een dagje Hogwarts. De details en zorg die in ieder decorstuk, iedere prop en ieder kostuum zijn verwerkt – waarvan je de helft niet eens in de films ziet – is gewoon prachtig en maakt de wereld van Harry Potter magisch en realiteit tegelijk. Bovendien wordt er in de tentoonstellingen zelfs met geuren en geluiden gewerkt om fantasie en werkelijkheid nog meer met elkaar te verbinden!


Rond de tafel met James & Oliver Phelps
Een bijzonder onderdeel van de middag was het ‘rond de tafel’-gesprek met James en Oliver Phelps, de tweeling die in de films de rollen van Fred en George Weasley vertolken. Zij reizen naar alle plekken waar de tentoonstelling geopend wordt, maar toch is het iedere keer weer een feest om alle stukken bij elkaar te zien. Het favoriete onderdeel van Oliver van de tentoonstellingen is The Great Hall: ‘Er is een vitrine met allemaal props van de Weasley familie. Dat vind ik mooi om te zien. Ook de gedekte tafel van het Yule Ball en de kostuums van alle leraren vind ik prachtig.’ James was het daar wel mee eens: ‘Ik vind het vooral mooi om de toverstaffen van de Weasley karakters en van onszelf terug te zien. We mochten onze staffen niet houden na het maken van de films, dus het is mooi om ze hier bijelkaar te zien.’

Ik vroeg of er stukken zijn waar je echt niet aan voorbij mag lopen. Hoewel de mannen warme herinneringen hebben aan de ‘eigen’ spulletjes, vinden ze niet dat het per se een must see is. ‘Alles op de tentoonstelling is even belangrijk om te zien,’ zegt Oliver, ‘het is ook net waar je aandacht het meest naar uitgaat. Maar ik kan iedereen adviseren om de tijd te nemen en goed alles in je op te nemen. Er zijn zoveel details te zien. Ik zie ook steeds weer nieuwe dingen.’ Toch heeft James, met een guitige blik in zijn ogen, wel een leuke tip: ‘Als je met je familie komt, speel dan zeker een rondje Quidditch om te zien wie de meeste punten scoort. Een beetje rivaliteit tussen broers, zussen en ouders mag best toch?’

Voor mij voelde de wandeling over de tentoonstelling net of ik in de films was beland. Ik vroeg James en Oliver of zij dat gevoel ook hadden. ‘Ja,’ antwoordde James met een glimlach, ‘een beetje wel. Vooral het gevoel van hoe het toen was voor ons komt terug. Het is een nostalgisch bezoek. Het is echt cool hoe alle herinneringen terugkomen als je de kostuums en meubels terugziet.’

Rond de tafel met Robin, Frank & Julie
Na het gesprek met James en Oliver, had ik ook een kort gesprek met de enthousiaste makers van de tentoonstelling. Het meest bijzondere aan Utrecht als locatie vond het team toch wel dat hier een hal in dienst van de tentoonstelling is gebouwd. Dat maakte het opbouwen van de tentoonstelling gemakkelijker. Het is ook lekker donker en het plafond is mooi laag, waardoor het een intieme sfeer krijgt. Het heeft zes maanden geduurd om alles op te bouwen en te verschepen, maar dat kun je ook zien in hoe de tentoonstelling met echte filmstukken tot stand is gekomen. Op de vraag waarom Harry Potter’s wereld zo geliefd is bij velen antwoordde Robin: ‘Het is geweldig om te zien hoe veel mensen nog steeds houden en gaan houden van Harry Potter. Het gaat over van generatie op generatie.’ En Julie: ‘De wereld wil altijd meer Harry Potter!’

Praktische informatie
Harry Potter The Exhibition is te zien van 11 februari tot en met 30 juni 2017 bij de Cinemec in Utrecht (Berlijnplein 100). Koop je kaarten online via HarryPotterExpo.nl. De tickets zijn voor een bepaald tijdslot, deze kies je zelf. De Cinemec is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.