maandag 15 januari 2024

Hond Gezond Winterse voetjes verzorging

Het heeft gesneeuwd! Hier niet zoveel als in andere delen van Nederland, maar toch… er lag een wit lakentje over de tuin en de straat. Mijn hond houdt niet van regen, maar sneeuw vindt hij toch zo leuk. Hij heeft dan ook een beetje berghond in zijn DNA zitten, dus heel gek is het niet. Hoewel ik hem met sneeuw met moeite naar binnen krijg, is het wel goed om je hond op tijd naar binnen te halen om onderkoeling te voorkomen. En om pijnlijke pootjes voor te zijn. Verzorg die met dit schrale weer extra goed met deze 5 tips. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Vermijd strooizout

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want wanneer je met je hondje moet oversteken naar een uitlaatpark of hondenveldje, dan is de kans gewoon groot dat de voetjes in aanraking komen met strooizout. Net als met gewoon zout of zout zeewater kan strooizout de huid uitdrogen. Helemaal bij koude temperaturen, als de huid toch al sneller droog is. Als het lukt, probeer dan gestrooide wegen en fietspaden te vermijden. Lukt dat niet, was dan bij thuiskomst de voetjes van je vriendje even af. Bijvoorbeeld door voordat je weggaat al een teiltje met lauwwarm water bij de deur te zetten.

2. Voetcontrole

Als je de pootjes dan toch aan het wassen en drogen bent, kun je meteen even kijken of de huid van de kussentjes nog lekker soepel en zacht is. Verwijder – als dat nodig is – balletjes sneeuw en overmatig haargroei om zo gemakkelijker de voetjes te controleren. Dep de pootjes droog met een zachte doek en kijk goed tussen de kussentjes of alles in orde is.

3. Voetverzorging

Vind je de pootjes van je hondje een beetje droog? Smeer ze dan in met een verzachtende balsem of wax. Dit helpt om uitdroging en kloofjes te voorkomen. Er is zelfs een soort afstotende wax te koop bij de dierspeciaalzaak die een beschermend laagje legt tussen de voetkussentjes en de grond. Deze gebruik je voor het wandelen om de pootjes te beschermen. Pawz en Vettrimil hebben dergelijke verzorging in huis en zijn zowel te gebruiken ter preventie als verzorging bij extreem koud en warm weer.

4. Kloofjes!

Als je zelf eens een hielkloof of huidkloof hebt gehad dan weet je hoe zeer dat kan doen en hoe moeilijk deze herstelt. De kans op ontstekingen van een dergelijke kloof is zeker aanwezig. Dit geldt dus ook voor de voetkussentjes van je hond. Heeft je hond kloven dan is het goed om naar de dierenarts te gaan om een ontsteking uit te sluiten. Ook kun je met je dierenarts een behandelplan opstellen. Met honingzalf kan de huid en de kloofjes beschermt worden tegen vuil van buitenaf. Verbindt het indien nodig met een gaasje en verband. Verzorg het met milde producten en met beleid.

5. Schoenen aan

Als je hond snel last heeft van strooizout, kou of hitte dan kun je overwegen om hondenschoentjes te kopen. Dit helpt overigens ook bij het herstel van kloven, omdat er geen vuil of strooizout in de wond terecht kan komen. Lopen met hondenschoentjes is wel even een dingetje waar je hond aan zou moeten wennen. Passende babysokjes willen ook nog wel eens helpen, maar die laten wel vocht en vuil door en zijn daardoor niet geschikt voor buiten. Hondenschoentjes doen dit uiteraard niet. Laat je daar eens over adviseren door je dierenspeciaalzaak of dierenarts.

Meer winterse tips

Verzorg die poezelige hondenvoetjes goed deze winter. En lees ook eerder verschenen artikelen over de winter en je trouwe vriendje. Zo genieten jullie samen van de wondermooie winterse wereld!
Wintertijd
Feestdagen & Winterse tips
Pekelvoetjes
Tips voor de Wintertijd
Warme winter tips
5 tips voor spelen in de sneeuw
Winterpret
5 Winterse wandeltips



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.