maandag 21 januari 2019

Hond Gezond: Tips voor de Wintertijd

Mijn hondje houdt van spelen en rennen. En van wandelen, zelfs als het zo koud is als vandaag. Hij wil vandaag lekker scharrelen in de winterzon in de tuin en van mij mag hij. Maar… als zijn vrouwtje moet ik natuurlijk wel in de gaten houden dat hij op tijd naar binnenkomt. Want teveel kou is ook niet goed. Bovendien kan vrieskou de zachte kussentjes van zijn voeten aantasten. Daarom vandaag weer eens een artikel over waar je op kunt letten bij dit weer. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Pas op met pekel

Als het vriest dan wordt er gestrooid. Dat is een zekerheid die je altijd hebt. Hoewel strooizout of pekel anders is dan gewoon keukenzout, blijft het toch een soort zout. En als je wel eens in zee gezwommen hebt, dan weet je wat zout op je huid kan doen. Bij hondenpootjes is dat niet anders. Het strooizout kan de kussentjes van je vriendje zijn voeten aantasten door deze uit te drogen. Uitgedroogde voetkussentjes kunnen weer barsten, waardoor er pijnlijke kloven ontstaan.

Tips bij gestrooide straten

Tip: vermijdt strooiplekken, zoals druk begaande wegen en fietspaden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn hond til ik er met gemak over heen, maar dat is met grote honden niet te doen. Spoel dan bij thuiskomst de voeten even af. En inspecteer de voetkussentjes regelmatig. Bij de dierenspeciaalzaak is speciale zalf voor honden vekrijgbaar die pekel afstoot en de voetkussentjes herstelt. Of trek je hond hondenlaarsjes of babysokjes aan.

Pas op met elektriciteit

In DierenPark Amersfoort wordt altijd gewaarschuwd voor elektrische schokken met de treinrails als er is gestrooid. Steek je met de hond een spoor over (in de dierentuin of daarbuiten) til hem er dan over heen, want het zout kan in contact komen met de rails en dan je hond een flinke schok geven.

Pas op voor onderkoeling

In de zomer moet je uitkijken voor oververhitting, in de winter voor onderkoeling. Vooral als het kwik met het nulpunt flirt. Zelfs al is je hond lekker actief aan het spelen op een bevroren veld of in een pak met sneeuw, zijn lichaamstemperatuur daalt toch. Simpelweg omdat het buiten koud is. Haal je hond daarom op tijd naar binnen. En pas natuurlijk op met spelen bij bevroren slootjes, kanalen en meren.

Nog meer winterse tips

Ik heb wel vaker winterse tips gegeven om je hondje gezond door de winter heen te helpen. Klik maar eens op de onderstaande afbeeldingen en lees verder:


Veel winterplezier gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.