maandag 19 december 2022

Hond Gezond Winterpret

Wat hebben we een heerlijke bevroren dagen gehad! Mijn hondje vindt dit dus geweldig weer. Lekker scharrelen tussen met rijp versierd gras. Al die luchtjes zijn weer helemaal anders als het vriest buiten. Hij vindt het zelfs zo lekker nu buiten dat ik hem niet zomaar naar binnen krijg. Toch is het belangrijk goed op je hond te letten met deze kou, want onderkoeling ligt altijd op de loer. Op tijd naar binnen dus. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Let op onderkoeling

Happen en rollen in de sneeuw; veel honden vinden dit heerlijk om te doen. Echter kan dat ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur van je hond er snel van daalt. De kou van de sneeuw in zijn maag, kan daarnaast voor spijsverteringsproblemen zorgen. Sneeuwballen gooien naar je hond kan heel leuk zijn, maar is niet goed voor hem als hij de ballen wil vangen op eten. Let daar dus goed op.
Ga jij het ijs op en wil je hond mee? Doe dit maar liever niet, want je hond zal veel warmte verliezen via zijn poten op het ijs. Bovendien kan je hond uitglijden en zich hierdoor naar blesseren – of zelfs iets breken.

Verzorg de voetjes

Zelf zal je ook merken dat je op den duur koude tenen krijgt van winterpret. Dat geldt dus net zo voor je hond. Ga dus op tijd met hem naar binnen en warm de voetjes op met een handdoek. Het is overigens goed om de voeten te wassen of af te spoelen met lauwwarm water. Er kan namelijk pekel aan de poten blijven kleven. Dit kan de voetzooltjes aantasten en uitdrogen, waardoor er kloofjes ontstaan. Bij de dierenspeciaalzaak kun je een speciale zalf kopen, waarmee je de pootjes kan verzorgen.

Sneeuwballen

Heeft je hond net als de mijne lang haar en heeft het gesneeuwd? Dan kan het zijn dat het haar sneeuwballen vasthoudt. Ik heb daarom altijd een handdoek bij de deur liggen en ontdooi deze sneeuwballen met lauwwarm water.

Warme deken

Eenmaal binnen is het goed om een warm plekje voor je hond te creëren. Een fijne deken, een schapenvel of dikke plaid zijn hier ideaal voor. Leg deze in de mand of voor de verwarming. Zo kan je hond na al die sneeuw- en ijspret lekker opwarmen.

Meer lezen

Winter is een van mijn favoriete, terugkerende thema’s voor Hond Gezond. Wil je nog meer leuke tips, klik dan op onderstaande foto’s en ontdek nog meer artikelen – en leuke winterse foto’s natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.