woensdag 24 januari 2024

Schrijfcoachtip Lees het voor

Ik heb altijd warme herinneringen aan de voorleesmomentjes op bed. Nog even een hoofdstuk uit Pinkeltje om naar te luisteren of samen een liedje maken van een mooi gedicht in een boek. Voorlezen voor het slapen gaan of overdag in een prentenboek creƫert een sterke band, het wakkert de fantasie aan en het helpt om een rustmoment te creƫren tijdens hectische dagen. Daarom organiseert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) ieder jaar een Voorleesontbijt als start van de Nationale Voorleesdagen. Hiermee wordt voorlezen gepromoot. Maar er is nog een reden waarom voorlezen erg goed is. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nationale Voorleesdagen 2024

Dat voorlezen heel belangrijk is, blijkt uit de populariteit van de Nationale Voorleesdagen. Deze zijn vandaag weer in heel Nederland feestelijk gestart met bekende voorlezers tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Zo lazen Prinses Laurentien (oprichtster van Stichting Lezen en Schrijven), maar ook Robert ten Brink, Sofie van den Enk, Maryam Hassouni, Gerda Lenten-Havertong en nog meer beroemde voorlezers het bekroonde prentenboek ‘Help! Een verrassing’ van Miriam Bos voorgelezen. Dit werd overigens op honderden scholen, kinderdagverblijven en bij bibliotheken gedaan, gewoon door bijzondere niet bekende voorlezers. De Nationale Voorleesdagen zijn in het leven geroepen om alle ouders en verzorgers te helpen voorleesmomenten te creĆ«ren in het hectische leven, want: voorlezen gaat voor. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met 3 februari, maar daarna hoeft het voorlezen dus zeker niet te stoppen! Wil je meer informatie over de Nationale Voorleesdagen? Kijk dan op nationalevoorleesdagen.nl. Je vindt er zelfs een voorleeschallenge waar je je gratis voor kan aanmelden! (foto: Bas van Hattum/Stichting CPNB)

Voorlezen is belangrijk

Er zijn al een aantal redenen genoemd waarom je zou moeten voorlezen aan kinderen. Naast het versterken van de band tussen jullie, het aanwakkeren van de fantasie en het aanbrengen van een rustmoment in de dag, is voorlezen (met of zonder stemmetjes) ook heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. In boeken en verhalen worden immers andere woorden gebruikt en de zinsopbouw is anders dan wanneer we praten. Zo leert een kind onbewust nieuwe woorden en formuleringen herkennen. Voorlezen is overigens ook goed voor het oefenen van de concentratie van je kind. Hij of zij moet immers goed naar je luisteren om het verhaaltje te kunnen volgen. Dit is weer heel handig voor later, als een kind naar school gaat. Door met korte verhaaltjes te beginnen, bouw je de concentratieboog langzaam op. Voor de ontwikkeling van kinderen is voorlezen gewoon heel belangrijk.

Schrijven & voorlezen

Schrijf je toevallig verhaaltjes voor kinderen, dan kun je altijd voorlezen uit eigen werk als je pareltjes klaar zijn. Niets is leuker dan dat, vooral bij goed opgebouwde verhaaltjes. Voorlezen van je eigen werk kan best heel spannend zijn, maar als kinderen naar je luisteren, is het wel heel waardevol. Voorlezen van je eigen werk heeft nog een voordeel: je ontdekt waar de knelpunten zitten in je verhaal. Welke zinnen lopen lekker en welke absoluut niet. En komt die dialoog nog wel zo lekker over als je deze had bedacht toen je deze schreef? Schrijf je wederom toevallig voor kinderen, dan kunnen zij meteen dienen als testpubliek. Maar niet alles is geschikt voor kinderoren en een ander publiek zou dan veel welkomer zijn. Dit betekent overigens niet dat je alles wat je schrijft aan iemand anders hoeft voor te lezen. Vooral wanneer je nog middenin het schrijfproces van schrijven-schrappen-herschrijven-herhaal zit. Je kan je verhaal ook gewoon aan jezelf voorlezen, als er niemand thuis is, of aan je hond of kat.

Voorlezen in het schrijfproces

Door voorlezen als onderdeel toe te voegen aan je schrijfproces kun je je verhalen dus verbeteren. Blijf dan niet meteen bij iedere zin hangen. Het is beter om een alinea of liever nog scĆØne uit te lezen en dit op te nemen. Of laat een ander het voorlezen en opnemen als je dat prettiger vindt. Luister de opname terug en je merkt meteen waar iemand hapert in een zin of opnieuw moet beginnen. Dit is het moment om aantekeningen te maken en je bevindingen mee te nemen in het herschrijfgedeelte van het schrijfproces. Let wel; voorlezen als onderdeel van het ontwikkelen van je verhaal werkt niet voor iedereen. Probeer het gewoon eens uit en kijk of het bij je past. Maar blijf ondertussen wel lekker voorlezen aan je kinderen uit andere boeken, want voorlezen gaat voor, ook voor het schrijven van je eigen verhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.