maandag 17 januari 2022

Hond Gezond 5 Winterse wandeltips

hond gezond winterse wandeltipsVandaag is het Blue Monday, oftewel de derde maandag van het jaar die statistisch gezien ook de meest depressieve dag van het jaar is. Nu moet ik zeggen… dat chagrijnige, grijze, mistige weer helpt er ook niet aan mee. Maar gelukkig heb ik mijn hond die ieder slecht humeur laat smelten als sneeuw voor de zon. (Och sneeuw, zouden we dat nog krijgen dit jaar?) Daarnaast helpt frisse buitenlucht ook zeker als je je een beetje ‘blauw’ voelt. Dus lijn je hond aan (of vraag of je je buurhond mag uitlaten) en maak eens een heerlijke wandeling. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Kleed je warm aan

Op koude, gure, mistige dagen kijk jij er wellicht tegenop om naar buiten te gaan. Nu zei mijn moeder altijd: ‘Op kou kun je je kleden.’ En dat is waar. Warme sokken, dikke trui, warme jas, sjaal, handschoenen en je kan naar buiten. Sommige honden zijn ook niet gek op koud weer. Maak dan je wandeling niet te lang of trek hem buiten een jasje of trui aan.

2. Verzorg de pootjes van je hond

Heeft het gevroren en is er gestrooid? Spoel dan thuis de voetzooltjes van je hond even af. Pekelzout kan namelijk schadelijk zijn voor zijn huid en hij mag het natuurlijk niet oplikken. Een wasbakje bij de deur helpt om meteen die voeten even te spoelen. Zijn de kussentjes van zijn pootjes wel aangetast? Bij de dierenspeciaalzaak is speciale zalf te koop voor hondenpootjes.

3. Let op onderkoeling

Heeft het gesneeuwd en is je hond dol op sneeuw? Zorg dan dat hij niet onderkoeld raakt als hij (te veel) sneeuw eet en oplikt of door heel lang buiten te blijven. Ga dus op tijd naar binnen. Leg ook een warme handdoek klaar voor als jullie thuiskomen om je harige vriend even lekker droog te wrijven.

4. Ga lekker het bos in

Door de grondbedekking van zand en mos en de bomen die een mooi dak vormen (ook in de winter) is het in het bos doorgaans minder koud. Gemiddeld is het in het bos 2 graden Celsius warmer, met uitschieters naar 12 graden Celsius in de winter. Maar dan schijnt de zon doorgaans erbij of het is een heel dicht, goed geïsoleerd bos. Nederland telt overigens schitterende bossen waar je met je hond (ook los) mag wandelen. Zoek je nog een mooie wandelroute? De ANWB heeft alvast 11 prachtige winterwandelingen voor je uitgezocht. Waaronder een tocht over de Utrechtse Heuvelrug en een wandelroute naar Siberië (in Drenthe).

5. Lampje aan

Dit grijze weer brengt ook de zichtbaarheid van je hond naar beneden. Gelukkig zijn daar ook weer allerlei hulpmiddelen voor. Een lampje voor aan de halsband of riem helpt dan zeker. Er zijn zelfs speciale, op maat te knippen, LED licht halsbanden te koop die je gewoon oplaadt met een USB kabel. Handig! Let wel dat je hond er natuurlijk zelf geen last van heeft. Door een lampje aan zijn uitlaat ensemble toe te voegen, wordt je harige vriend beter gezien in donker, mistig weer door andere wandelaars en weggebruikers. Maar het is ook fijn als je hondje je op deze manier de wegwijst.

Heel veel wandelplezier gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.