maandag 8 december 2014

Hond Gezond: Wintertijd

De winter is begonnen. Het vriest en ’s morgens staan automobilisten licht mopperend en bibberend de ramen van de auto schoon te krabben. Het is koud. En niet alleen voor mensen. Ook honden kunnen het deze dagen koud hebben. Maar ook de feestdagen zijn niet altijd even veilig voor een hond. Zo hebben jullie samen een fijne wintertijd, zonder blessures of andere aandoeningen. (foto: Berry de Nijs)


Geen chocola
Alle hondenmama’s en -papa’s weten het eigenlijk wel, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: geef je hond geen chocola. Cacao bevat alkaloïden, twee ervan zijn theobromide en cafeïne. Dit is niet schadelijk voor mensen, maar voor honden wel. Vooral voor oude honden, drachtige honden en puppy’s kan chocolade fataal zijn. Heeft je hond per ongeluk chocola gegeten? Neem dan meteen contact op met de dierenarts. Zorg er ook voor dat je hond geen toegang heeft tot chocolade. Laat het niet onbeheerd achter bijvoorbeeld op tafel.

Eikels, kastanjes & dennenappels
Het spelen met eikeltjes, kastanjes en dennenappels is erg leuk. Honden zullen er met veel plezier mee spelen. Toch is het wel heel belangrijk om daar goed op te letten. Eikels zijn namelijk best gevaarlijk voor een hond. Door ze in te slikken kan er verstopping ontstaan. Maar door te kauwen op een eikel kan er looizuur (tannine) vrijkomen. In grote hoeveelheden kan je hond daar zeer ziek van worden, met buikpijn, diarree en braken. Heeft je hond op eikeltjes liggen kauwen, raadpleeg dan snel je dierenarts. Ook kastanjes en dennenappels zijn leuk om mee te spelen. Deze geven geen giftige stoffen af, maar kunnen wel voor ernstige verstopping zorgen. Kastanjes en stukjes dennenappel kunnen namelijk niet verteerd worden.

Sparren & kerststukjes
Kijkt jouw hond ook altijd zo raar op als je een keer per jaar een boom midden in de kamer zet? Plast je hond graag tegen een boom? Zet de kerstboom dan op een klein tafeltje, zodat hij er niet bij kan. Overigens is een kunstboom veiliger dan een spar. De naalden van een spar zijn giftig voor je hond. Net als kerststukjes met hulst, maretak en kerststerren. Laat kerststukjes nooit onbeheerd op tafel staan of haal deze planten gewoon niet in huis.

Knoflook, ui & avocado
Ook niet goed voor je trouwe viervoeter: knoflook, uien, noten (vooral macadamia en walnoot), avocado’s, druiven en rozijnen. Rauwe knoflook en uien kunnen honden bloedarmoede geven. Het is beter om ze deze hapjes niet te geven. Ook xylitol (zoetstof) is niet goed voor je hond. Zorg ook dat je hond geen rolladenetjes, kurken of botjes binnenkrijgt.

Dronken hond?
Waarom is niet duidelijk, maar honden worden op de een of andere manier altijd aangetrokken door bier of wijn. Dat alcohol gevaarlijk is voor je hond, dat moge toch wel duidelijk zijn. Maar wist je dat druiven en rozijnen (ook bewerkt in krentenbrood) je hond ook dronken kan maken? Druiven en rozijnen kunnen in de maag namelijk gaan gisten. In het hondenkookboek dat ik bezit, staan wel recepten met rozijnen. Een paar mag ook best, maar let wel dat het er niet teveel worden. Anders heb je een dronken hond in huis.

Angst voor vuurwerk
Met Oud & Nieuw in het vooruitzicht zal het geknal buiten steeds meer toenemen. Is je hond heel erg bang voor het geknal? Probeer dan met jouw gedrag het zijne te beïnvloeden. Blijf positief, doe net alsof er buiten niets aan de hand is, maar zorg wel dat je hond weet dat hij of zij veilig is bij jou. Er wordt vaak aangeraden om de angst te negeren, maar een huilend kind negeer je ook niet. Een bibberende hond hoef je ook niet te negeren, maar je hoeft de angst niet te voeren. Leer je hond naar je toe te komen als hij of zij bang is. Er zijn middeltjes te krijgen die de hond rustig kunnen maken. Overleg altijd met de dierenarts, er zijn namelijk middelen die schadelijk kunnen zijn voor de hond.

Spelen in de sneeuw
Hopelijk krijgen we een koude winter met veel ijs en sneeuw. Sneeuw eten is niet goed voor de hond, hiervan kan hij namelijk buikpijn krijgen met diarree tot gevolg. Let hier dus op wanneer je met je vriendje buiten in de sneeuw wandelt. Bij extreme temperaturen is het niet erg om je hond een jasje aan te trekken. Vooral kleine en oudere hondjes kunnen het sneller koud hebben. Bescherm de voetjes overigens ook tegen strooizout. Hier zijn speciale sokjes voor verkrijgbaar, maar ook een speciale zalf die de kussentjes van de voetjes beschermt. Was de pootjes na een wandeling in de sneeuw even af met lauwwarm water en zorg dat sneeuwballetjes niet te lang in de vacht blijven zitten. Thuis lekker kroelen in een grote warme deken of handdoek kan ook heel lekker zijn om weer een beetje warm te worden, als je hond het koud heeft. Wanneer het heeft gevroren is het ook belangrijk om de hond weg te houden van het ijs. Hij kan zich er lelijk op blesseren. Bovendien kan een hond niet bepalen of het ijs sterk genoeg is om zijn gewicht te kunnen dragen.

Zo worden het zeer leuke feestdagen en een super fijne wintertijd voor jou en je hond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.