zaterdag 6 januari 2024

Uitgelicht Hans & Grietje (Efteling)

Afgelopen week bezocht ik het Anton Pieck Museum in Hattem, waar tot en met 7 januari 2024 een tentoonstelling te zien is over het tafereel van Hans & Grietje in de Efteling. Het is een van mijn favorieten in het Sprookjesbos. Helemaal nu er geureffecten aan toegevoegd zijn. Tijdens je wandeling in het Sprookjesbos komt de heerlijke geur van verse koekjes je al tegemoet. Wie kan het dan nog weerstaan om niet een hapje te willen nemen van een peperkoekhuisje met pannenkoeken als dakpannen en met limonadefonteinen in de tuin? Wist je dat Hans & Grietje een van de eerste sprookjes is die tot leven kwam in de Efteling? En dat alles, tot op de kleinste details toe, is ontworpen door Anton Pieck? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Knibbel, knabbel, knuisje…

Het sprookje Hans & Grietje komt uit Duitsland, waar de kinderen Hänsel und Gretl heten. Er zijn verschillende vertellingen, maar die van de Gebroeders Grimm is wellicht het meest bekend. Het gaat over twee kinderen die door hun zeer arme ouders worden achter gelaten in het bos. De kinderen proberen de weg naar huis te vinden en komen dan een heerlijk, smakelijk huisje tegen. Ze zijn zo hongerig dat ze beginnen te eten van het huis. Ineens klinkt er een stem die zegt: ‘Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt daar aan mijn huisje?’ De kinderen worden uitgenodigd naar binnen te gaan en hun buikjes vol te eten. Helaas zijn ze in het huis van een kinderlokkende heks terecht gekomen die Hans vangt en door zijn zusje Grietje laat vetmesten om later op te eten. En dat is het tafereeltje wat je in de Efteling kan bekijken. Rammel maar eens aan het hekje als je durft…



Sinds 1955

Het tafereel van het huisje en de twee bange, ongelukkige kindjes, blazende kat en enge heks, is het dertiende sprookje wat Efteling in 1955 aan het kersverse Sprookjesbos toevoegde. Uiteraard helemaal getekend tot in de kleinste details door Anton Pieck. Tijdens de tentoonstelling kon je echt al die details bekijken; van de krakelingen op de gevel tot aan de gezichtjes op de steunbalken van het dak. Door de jaren heen heeft het huisje en het tafereel verschillende metamorfoses, maar altijd in de oorspronkelijke stijl en sfeer, ondergaan. Zo werd in 1955 het deurluikje al veranderd van een hartje naar een vierkante vorm. Sinds 2000 glinsteren de snoepjes op het huisje in de zon, dankzij een glinsterende verflaag en in 2016 werden de kindjes van een nieuw gezichtje voorzien en werd het geureffect toegevoegd. Sinds de winter Efteling in 2005-2006 wonen er peperkoekmannetjes in de tuin van het huisje. De tuin werd in 2019 van meer beplanting voorzien en… blijkbaar gaat er nog meer gebeuren om het sprookje levend te houden.

Prachtig verbeeld sprookje

Het verhaal van Hans & Grietje spreekt velen aan. Het is een van die sprookjes die het overwinnen van het kwaad zo goed neerzet. En het blijft leuk om aan de deurkruk van het tuinhekje te rammelen, ook als meisje van 40+, want o als die heks je maar niet te pakken krijgt! Meer over de geschiedenis van Hans & Grietje in het Sprookjesbos bekijk je in de blog De Magische Klok uit 2018: De Magische Klok: Hans en Grietje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.